Tiesa apmierina «Latvijas gāzes» prasību un aptur SPRK noteikumu punktu par tirgus atvēršanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Administratīvā apgabaltiesa otrdien, 17.novembrī, apturēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprināto "Dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumu"  punktu, kas būtībā paredzēja dabasgāzes tirgus atvēršanu, informēja pašreizējais monopolists “Latvijas gāze”. 

Uzņēmums “Latvijas gāze” norāda, ka SPRK noteikumu punkts ir pretrunā Enerģētikas likumam un AS "Latvijas gāze" privatizācijas līgumiem.

Tiesa lēmumā skaidro, ka regulators, nekonsultējoties ar sabiedrību un uzņēmumu, bija uzņēmies pienākumu atvērt dabasgāzes tirgu, lai gan šādus lēmumus drīkst pieņemt vien ar likumu, informēja “Latvijas gāze”.  

Šobrīd spēkā esošais Enerģētikas likums nosaka, ka iespēja izvēlēties brīvu tirgotāju būs vien 2017. gada 3. aprīlī, ja vien, piemēram, ātrāk netiek izbūvēts starpsavienojums ar kādu citu valsti, izņemot Lietuvu, Igauniju un Somiju.

Tiesa savā lēmumā norāda, ka Enerģētikas likumā paredzētais termiņš 2017. gada 3. aprīlis būtībā izriet no privatizācijas līgumiem, jo šajā laikā beidzas to darbība.

“Latvijas gāze” atgādina, ka privatizācijas līgumi AS "Latvijas gāze" paredz ekskluzīvas gāzes apgādes tiesības uz 20 gadiem jeb līdz minētajam datumam. Tāpat tiesa lēmumā min, ka Eiropas Savienības Gāzes tirgus direktīvai nav beigusies izņēmuma iespēja, kas atļauj Latvijai atlikt dabasgāzes tirgus atvēršanu.

Tiesa arī skaidro, ka AS "Latvijas gāze" darbojas esošā Enerģētikas likuma ietvarā un attiecīgi arī ir noteikti dabasgāzes pakalpojumu un tirdzniecības tarifi. Savukārt, ja spēkā stātos pārvades piekļuves noteikumi atbilstoši SPRK interpretācijai, AS "Latvijas gāze" tiktu nostādīta negodīgas konkurences apstākļos.

Novembrī sagaidāms Enerģētikas likuma grozījumu otrais lasījums Saeimā. AS "Latvijas gāze" šajā likumprojektā neiebilst pret dabasgāzes tirgus atvēršanu 2017. gada 3. aprīlī, bet iebilst pret likumā noteiktajiem uzņēmuma sadalīšanas un nodalītā uzņēmuma pārdošanas termiņiem.

SPRK 10.septembrī apstiprināja Latvijas gāzes pārvades sistēmas un Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumus, kas tostarp nodrošinās iespēju Latvijas lietotājiem iegādāties gāzi no Lietuvas un citiem alternatīviem avotiem. Kritiku noteikumiem gan paudusi ''Latvijas gāze'', kas aicinājusi tos pārstrādāt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti