Panorāma

Partiju vilcējspēki Saeimas vēlēšanām

Panorāma

Sprādziens daudzdzīvokļu mājā

Vairs neredz vajadzību ierobežot ātros kredītus

Tautsaimniecības komisija negrib ierobežot ātros kredītus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Bijušā ekonomikas ministra Daniela Pavļuta (RP) vēl pagājušajā rudenī virzītie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz ierobežot ātro kredītu izmaksas, šonedēļ beidzot būs nonākuši Saeimas darba kārtībā. Tomēr likumprojektam ir negatīvs atbildīgās Tautsaimniecības komisijas atzinums – ar visasāko kritiku pret to uzstājās „Vienotības” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. 

Gan premjerministre Laimdota Straujuma („Vienotība”), gan Pavļuta pēctecis Vjačeslavs Dombrovskis (RP) par komisijas lēmumu pauž izbrīnu, taču atzīst – šonedēļ koalīcijā par ātrajiem kredītiem nav runāts.  

Aizliegums slēgt patērētāju kreditēšanas līgumus naktī; nosacījums, ka līguma izmaksām ir jābūt samērīgām un gada procentu likme nedrīkst pārsniegt 100 procentus; nokavējumu procentu ierobežošana – to apmērs nedrīkstētu būt lielāks par 18 procentpunktiem virs aizņēmuma likmes gadā. Šos Ekonomikas ministrijas priekšlikumus bija atbalstījusi valdība un pērn decembrī bez debatēm komisijai nodeva Saeima.

Pagājušajā nedēļā Tautsaimniecības komisijas sēdē pret grozījumiem jau atkārtoti asi iebilda Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija. Pret likumprojektu nostājās arī komisijas deputāts, „Vienotības” Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Mēs labi visi zinām, kādā gaisotnē tas likums tapis, - medijos bija populisma vilnis uzdzīts. Tagad ir nomainījies ministrs, ir kārtīgi jāizrunājas ar jauno ministru, jo attieksme pret lietām viņiem [iepriekšējam un pašreizējam ministram] nav vienāda. Apsēžaties kopā - eksperti, ministri, izrunājāties kārtīgi – vajag to likumu vai nevajag,” rosināja Zaķis.

Likumu kritizēja arī otrs „Vienotības” pārstāvis Edvards Smiltēns un Klāvs Olšteins no neatkarīgo deputātu grupas. Uz koalīcijas pārstāvju savādo rīcību norādīja „Saskaņas centra” deputāts Ivars Zariņš.

Viņš uzsvēra, ka pašlaik runa ir par likuma projektu pirmajā lasījumā, bet „tagad te ir otrā lasījuma diskusija”. Zariņš atgādināja, ka par priekšlikumiem jau ir diskutēts gan ar nozari, gan ar iesaistītajām ministrijām, un šie priekšlikumi bija koalīcijas pārstāvju „galvenais jājamzirdziņš, kuru tagad nez kāpēc mēģina rakt nost”.

Ja kaut kas jāpielabo un likumprojekts nav ideāls, jāvirza tālāk, pretējā gadījumā tas sāks izskatīties smieklīgi,” sacīja Zariņš.

Lai gan bija izskanējuši arī lūgumi balsojumu par likumprojektu uz nedēļu atlikt, sēdes vadītājs Ingmārs Līdaka (ZZS) tomēr uzskatīja, ka balsojumam ir jānotiek.  Par projekta tālāko virzību balsoja četri tautas kalpi, bet seši atturējās, līdz ar to projekts neguva komisijas atbalstu.

Latvijas Radio rīcībā esošā informācija liecina, ka „par” grozījumiem līdz ar trim „Saskaņas centra” deputātiem nobalsoja tikai viens koalīcijas pārstāvis – Dzintars Kudums no Nacionālās apvienības. Nedēļu vēlāk ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis Latvijas Radio apgalvoja, ka par Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumu virzību viņš nezinot un tā noraidīšana komisijā viņam ir pārsteigums.

Negaidīju problēmas. Mēs bijām gatavi iet uz zināmu kompromisu ar nozari. Esmu pārsteigts par šādu reakciju. Pieļauju, ka Saeimā balsojums var būt savādāks,” sacīja ministrs.

Arī premjerministre Laimdota Straujuma, kura gada sākumā iebilda pret Pavļuta palikšanu ministra amatā, apgalvo, ka ātro kredītu neierobežošana koalīcijā nav pārrunāta.

Vairāki Reformu partijas deputāti nesen iestājās „Vienotībā,” un no šīs partijas nākamajās Saeimas vēlēšanās kandidēt plāno arī tagadējais Reformu partijas valdes priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Latvijas Radio norāda, ka nebanku kredītdevēji ir diezgan cieši saistīti ar politiku – nozares asociācijas vadītāja ir partijas „Latvijas attīstībai” valdes locekle Baiba Fromane, savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks pērn iegādājies ātro kredītu firmas „4finance” obligācijas 600 tūkstoš ASV dolāru vērtībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti