Panorāma

Izskan Baltijas studentu dziesmu svētki Gaudeamus Daugavpilī

Panorāma

Zinātniskos institūtus gaida reformas

Bankas "Citadele" pārdošanu izskatīs Saeimā

Straujuma: Jāizbeidz spekulācijas par «Citadeles» pārdošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Premjerministre Laimdota Straujuma no „Vienotības” apņēmusies izbeigt jebkādas spekulācijas par to, vai valstij patiešām šobrīd jāpārdod banka „Citadele,” tāpēc uzdos šādu jautājumu Eiropas Komisijai.

Šaubas par to pēdējā laikā arvien skaļāk izsaka koalīcijā esošā Nacionālā apvienība, kas apgalvo - pārdot banku neesot lietderīgi, tāpēc process radot aizdomas par atsevišķu ekonomisku grupu interešu lobēšanu.

Pagājušajā nedēļā Straujuma atradās komandējumā ārpus Latvijas un diskusijās par „Citadeles” pārdošanu nepiedalījās, taču pirmdien uzsvēra, ka grib šīs koalīcijas partneru bažas kliedēt:

„Nevienai no valdības frakcijām nav domas darīt ko tādu, kas varētu sabiedrībai un valstij  nest zaudējumus. Neapšaubāmi, valdība grib izdarīt pēc iespējas labāk. Nacionālās apvienības izteiktās šaubas, ka nav nepieciešams pārdot, - es personīgi vēl noskaidrošu Eiropas Komisijā, vai tas ir nepieciešams. (..) Jābūt skaidram, vai tas process ir turpināms vai to iespējams neturpināt. Ja man atbildīgi Eiropas Komisijas pārstāvji teiks, ka process ir turpināms un mēs paši to kādreiz esam parakstījuši, tad jebkurai politiskai frakcijai vai partijai jāizbeidz runāt, ka tomēr varbūt nevajadzētu tā darīt. Es pielikšu visas pūles, lai to precīzi noskaidrotu un visiem medijiem paziņotu.”

Bankas “Citadele” pārdošanu varētu vērtēt arī Saeimas deputāti, taču, visticamāk, tikai tie, kuriem ir pielaide darbam ar valsts noslēpumu. Ekonomikas ministrs uzskata, ka nevajadzīgi tiek likti šķēršļi bankas pārdošanai, un deputātiem, kuri izjauks šo procesu, būs jāuzņemas politiska atbildība.  

Valdība par bankas „Citadele” pārdošana aiz slēgtām durvīm lemj jau vairākas nedēļas. Nacionālā apvienība pieprasa, lai šis jautājums tiek izskatīts arī Saeimā un bez steigas.

Premjere uzsver, ka bankas pārdošanu atlikt nevar, jo Latvijai var draudēt sankcijas no Eiropas komisijas. Vienošanās ar Komisiju  paredz, ka "Citadele" jāpārdod līdz gada beigām. Vai bankas pārdošana tomēr  ir tik neatliekama  Ministru prezidente solīja vēlreiz precizēt šo jautājumu.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis neslēpj sašutumu, ka deputāti „Citadeles” pārdošanu vēlas vērtēt arī parlamentā. 

Dombrovskis atzīst, ka deputātiem nevar aizliegt kaut ko skatīt, tomēr jāapzinās, ko nozīmē konfidencialitāte šajos darījumos. Ja rezultātā kāds no investoriem, potenciālajiem pircējiem, izstāsies no procesa, tad tiem deputātiem, kas ierosināja šo procesu, būs jāuzņemas politiskā atbildība, norādīja ministrs

Ekonomikas ministrs uzsver, ka pasaules praksē nekāda informācija par šādiem darījumiem publiski netiek izpausta un paziņojums par pircēju seko tikai tad, kad darījums ir noticis.

Kā ziņots, banka "Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Pērnvasar valdība nolēma atsākt investoru piesaistes procesu bankai "Citadele". Darījuma finanšu konsultants investīciju banka "Societe Generale" uzrunāja gandrīz 100 investorus, kas varētu kļūt par bankas "Citadele" stratēģiskajiem ieguldītājiem. Vairāki investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Gala lēmumu par investoru piesaisti valdība plāno pieņemt šovasar.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti