No 1. augusta - jauni elektrības sadales tarifi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

1.augustā stāsies spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK)  apstiprinātie AS “Sadales tīkls” elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifi (elektrības sadales jeb piegādes tarifi), līdz ar to rēķinus ar līdzsvarotu tarifu struktūru un fiksētu maksu par pieslēguma nodrošinājumu mājsaimniecības un juridiskās personas saņems septembra sākumā.

Ja līdz šim mājsaimniecības maksāja par katras patērētās elektrības kilovatstundas piegādi, tad ar 1.augustu sadales sistēmas pakalpojumu tarifu struktūra tiek līdzsvarota. Turpmāk iedzīvotajiem pakalpojuma maksa par elektrības piegādi veidosies no divām  daļām: fiksētas ikmēneša maksas par pieslēguma nodrošināšanu un maksas par elektrības piegādi atbilstoši patērētajām kilovatstundām, kas ir samazināta līdz pat 22% un pie vidēja elektrības patēriņa kompensēs fiksēto tarifa komponenti. Katram klientam sadales sistēmas pakalpojumu tarifs tiks piemērots automātiski un gan maksa par elektrības piegādi, gan fiksētā maksa par pieslēguma nodrošinājumu tiks iekļauta rēķinā par elektroenerģiju, kuru mājsaimniecības saņem no sava elektroenerģijas tirgotāja.

Daļa iedzīvotāju maldīgi sapratuši, ka fiksētās ikmēneša maksas ieviešana, piemēram, mājsaimniecībām vienfāzes pieslēgumos automātiski nozīmēs elektrības gala rēķina pieaugumu par 1,50 eiro, ietverot PVN.

Jaunā tarifu struktūra ir veidota tā, lai samazinātā maksa par elektrības piegādi pie vidēja elektrības patēriņa faktiski kompensētu fiksēto ikmēneša maksu par pieslēgumu un negatīvi neietekmētu lietotāju.

Minētais 1,50 eiro pieaugums ir sagaidāms tiem pieslēgumiem, kuros elektrība netiek patērēta. Šobrīd aptuveni 120 000 klientu objektu ir tā dēvētie “nulles” un ļoti zema patēriņa pieslēgumi, un puse no šiem objektiem ir dzīvokļi pilsētās.

Savukārt sadales tarifu struktūra juridiskajiem klientiem tiks līdzsvarota, samazinot elektroenerģijas piegādes maksu par 10 līdz 25% un mainot no pieslēguma jaudas atkarīgo fiksētās maksas īpatsvaru. Tas nozīmē, ka ieguvēji būs uzņēmēji, kas efektīvi izmanto elektrotīkla pieslēguma jaudu. Šiem klientiem rēķins par elektroenerģiju būtiski nemainīsies vai pat samazināsies. No 1. augusta fiksētās maksas proporcija palielināsies no 10% uz 40% un 60%, līdz ar to klientiem, kuri pieslēguma jaudu izmanto neefektīvi, sagaidāms rēķinu pieaugums.

Piemēram, ja vienas nozares diviem uzņēmumiem pieprasītās jaudas ir vienādas – 800 ampēri, taču viena uzņēmuma mēneša patēriņš ir 36 megavatstundas (MWh),  bet otra – 137 MWh, tad efektīvākajam (ar 37% patēriņa efektivitāti) rēķins būtiski nemainīsies, bet tikai ar 10% patēriņa efektivitāti strādājošajam rēķins pieaugs. Ātri un ērti salīdzināt rēķina izmaiņas, kas gaidāmas pēc 1. augusta, var ar tarifu salīdzināšanas kalkulatoru, kas ir izvietots mājaslapā www.sadalestikls.lv klientu apakšsadaļā pie informācijas par tarifiem.

Līdzsvaroto tarifu struktūra mudinās klientus pievērst lielāku uzmanību efektīvai elektrotīkla jaudu izmantošanai. Ikvienam klientam ir iespēja analizēt savu elektroenerģijas patēriņu, izvērtēt esošās elektroiekārtas, to efektivitāti, un nepieciešamo elektrotīkla jaudu to darbināšanai.

No liekās jaudas klienti var atteikties, bet gadījumā, ja klients būs kļūdījies aprēķinos un elektrotīkla jaudu samazinājis par daudz, nepieciešamības gadījumā līdz 2017. gada 31.jūlijam to varēs atjaunot bez maksas.

Galvenais izmaiņu mērķis ir radīt vienlīdzīgus nosacījumus visiem uzņēmuma klientiem, jo līdz šim iedzīvotāji bija pieraduši, ka par elektrību maksā tikai tad, kad tā reāli patērēta. Ieviešot līdzsvarotos elektrības sadales tarifus, tiks nodrošināts taisnīguma princips elektrības piegādes maksai visām mājsaimniecībām – sākot ar 1. augustu, tiem, kas tērē elektrību, vairs nebūs jāmaksā arī par tiem, kas elektrību netērē, bet kuriem tik un tā  ir jānodrošina pieslēgums, nepārtraukta elektrības piegāde un skaitītāju apkalpošana.

“Jaunā sadales tarifu struktūra motivē klientus apsvērt un pārdomāt izvēlētā pieslēguma tehniskos rādītājus, kas no 1.augusta arī ietekmēs elektrības gala rēķina summu. Esam gandarīti, ka daudzi klienti ir sadzirdējuši mūsu aicinājumu, jo redzam, ka pēc SPRK lēmuma, apstiprinot jaunos sadales tarifus, aizvien vairāk klientu sāk nopietni domāt un rēķināt, kāds ir viņu ikmēneša elektrības patēriņš, kādi ir pieejamie energoefektivitātes risinājumi, vai izvēlētā pieslēguma jauda ir optimāla. Arī tikšanās ar lielāko elektroenerģijas patērētāju pārstāvjiem devusi rezultātus, jo īpaši aktīvi ir arī uzņēmumi un pašvaldības. Pēdējo mēnešu laikā tieši informācija par tarifiem un tarifu salīdzināšanas kalkulatori ir apmeklētākā sadaļa mūsu mājaslapā,” uzsver AS “Sadales tīkls” valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis.

Augusta elektrības rēķinos, ko iedzīvotāji saņems septembra sākumā, rēķina izmaiņas būs atkarīgas no ikmēneša elektrības patēriņa un pieslēguma veida. Piemēram, mājsaimniecībām vienfāzes pieslēgumos pie salīdzinoši maza elektrības patēriņa – 85 kilovatstundas (kWh) mēnesī – kopējais rēķins pieaugs par 0,23 eiro (ietverot PVN), bet pie 115 kWh patēriņa mēnesī gala rēķins samazināsies par 0,21 eiro. Mājsaimniecībām trīsfāžu pieslēgumos fiksētā ikmēneša maksa būs atkarīga no pieslēguma jaudas. Piemēram, 20 ampēru trīsfāžu pieslēgumos ar salīdzinoši mazu elektrības patēriņu – 100 kWh mēnesī – kopējais rēķins pieaugs par 3,35 eiro, bet ar patēriņu 400 kWh mēnesī gala rēķins samazināsies par 1,13 eiro.

Jaunie sadales tarifi, saskaņā ar kuriem klienti norēķināsies atbilstoši sava pieslēguma jaudai un elektrības patēriņam, segs elektrotīkla uzturēšanas un atjaunošanas izmaksas. Ilgtspējīga elektroapgādes tīkla attīstības minimālā prasība ir to modernizēt atbilstoši klientu vajadzībām un pieprasījumam un katru gadu pilnībā atjaunot vismaz 2% no elektrotīkla apjoma.

Latvijā kopumā elektrolīniju kopgarums ir ap 95 tūkstoši kilometru, un ik gadu nepieciešams rekonstruēt un atjaunot elektrolīnijas vidēji 1600 km garumā. Tas ir minimālais apjoms, kuru uzņēmuma speciālisti ir novērtējuši kā kompromisa variantu starp iedzīvotāju un uzņēmumu maksātspēju un objektīvu nepieciešamību elektrotīkla atjaunošanā, lai turpinātu uzlabot klientu elektroapgādes drošumu un kvalitāti, līdz 2024. gadam sasniedzot Eiropas Savienības vidējo līmeni.

Visa informācija par AS “Sadales tīkls” līdzsvarotajiem tarifiem ir pieejama uzņēmuma mājaslapā. Paredzams, ka klientus par rēķina izmaiņām turpmāk informēs elektroenerģijas tirgotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti