Stājas spēkā jauni ierobežojumi ātro kredītu izsniegšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šogad stājas spēkā jauni nosacījumi ātro kredītu izsniegšanai. Jauno prasību nolūks ir pasargāt patērētājus.

Pērn pieņemtie Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumi noteic, ka jebkura ar kredītu saistīto izdevumu summa, tai skaitā kredīta procenti, nokavējuma procenti, kredīta termiņa pagarinājuma maksas un citas ar kredītu saistītās izmaksas, kopā nedrīkst pārsniegt 100% no sākotnēji izsniegtā kredīta summas. Šāds regulējums nodrošinās, ka patērētāji nenokļūst pārmērīgos parādos, kas nemitīgi aug.

Likumā tiek noteikti ierobežojumi kredīta kopējām izmaksām (0,55% dienā no vienas līdz septiņām dienām, 0,25% dienā - no astoņām līdz 14 dienām, 0,20% dienā no 15 līdz 30 dienām, 0,25% dienā, ja kredīta termiņš ir virs 30 dienām). Šī norma nodrošinās, ka patērētāji, kuri godīgi atmaksā kredītu noteiktajā termiņā, nepārmaksā par aizdoto summu, sedzot to patērētāju kredītus, kas tos neatmaksā. Savukārt kredīta devēju pienākums būs stingrāk izvērtēt patērētāju maksātspēju un neizsniegt kredītu tiem, kuru maksātspēja ir nepietiekama.

Likumā tiek arī noteikts nokavējuma procentu ierobežojums, proti, nokavējuma procenti nevarēs būt lielāki par 36% virs aizņēmuma likmes gadā. Tas nodrošinās, ka nokavējuma procenti nepieaug tik strauji un lai situācijā, kad patērētājs nokavējis maksājumu, viņš spētu to tomēr samaksāt un segt savas saistības pret kredīta devēju.

Likumā tiek noteikts, ka kredītus nevar izsniegt naktī laikā no plkst.23 līdz 7 rītā. Ar šiem grozījumiem iecerēts no neapdomīgas rīcības pasargāt patērētājus, it sevišķi jauniešus un personas, kuras cieš no azartspēļu atkarības.

Patērētāju tiesību aizsardzības likumā būs spēkā arī norma, ka vekselis nevar būt norēķina līdzeklis kreditēšanas darījumos. Ierobežojums noteikt vekseli kā norēķina līdzekli kreditēšanas darījumos liegs kreditoriem apiet patērētāju kreditēšanas regulējumu un slepus kapitalizēt patērētāja parādus, kas savukārt nodrošinās caurskatāmu kredīta darījumu piedāvāšanu patērētājiem.

Jau ziņots, ka Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumi tika pieņemti, lai novērstu situācijas, ka kredītņēmēji ieslīgst parādu atmaksas grūtībās, daudzreiz pagarinot atmaksas termiņus.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija vērtē, ka grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem noteikta pakalpojuma cena, ierobežo konkurenci. Asociācijā norāda, ka ir grūti prognozēt, kādu ietekmi grozījumi atstās uz uzņēmumu darbību - vai visi, tai skaitā mazie uzņēmumi, kuriem klientu bāze nav tik plaša un līdz ar to daudz lielākas izmaksas uz vienu klientu, spēs nodrošināt pakalpojumu pie valsts regulētās cenas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti