Rīta Panorāma

Intervija ar uzticības tālruņa konsultanti Mariju Sorokinu

Rīta Panorāma

"Nenopietni par nopietno" — aktrises Helgas Dancbergas autorvakars

Intervija ar finanšu ministru Jāni Reiru

Sola decembrī ķerties klāt nodokļu sistēmas izvērtēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šā gada decembrī iecerēts sākt darbu pie nodokļu sistēmas izvērtēšanas Latvijā, turklāt piesaistot arī starptautiskās institūcijas, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (“Vienotība”).

Pēc 2016.gada budžeta pabeigšanas iecerēts decembrī sākt darbu pie nodokļu sistēmas izvērtēšanas. Tikšot piesaistītas arī starptautiskās institūcijas, lai izvērtētu Latvijas nodokļu sistēmu.

“Un tālāk jau domāsim, kā sasaistīt darbaspēka nodokli ar kapitāla nodokli. Un ja mums izdosies vienoties vienotā nodoklī, viennozīmīgi tur būs progresivitāte no vienas puses, un no otras puses izlīdzināsies darbaspēka nodoklis un kapitāla nodoklis. Tas būs fiskāli neitrāls pasākums pret esošo budžeta,” sacīja Reirs.

Iepriekš Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs  Kārlis Šadurskis (“Vienotība”) bija paudis, ka ir plāns 2017.gadā palielināt nodokli dividendēm un samazināt reinvestētai peļņai.

Reirs papildināja ar skaidrojumu: “Pašlaik uzņēmumu nodoklis ir 15% no peļņas un, ja viņi ņem šo naudu dividendēs, tie ir 10%. Kad pieņēma šo regulējumu, teica, ka tas ir līdzvērtīgi iedzīvotāju maksātajiem nodokļiem. Darba devēju konfederācijā uzskata, ka dividendes varbūt jāpielīdzina darbaspēka nodokļiem. Mēs pētīsim un skatīsimies.”

Savukārt viņš bija izbrīnīts par Šadurska izteikumiem par solidaritātes nodokli kā pagaidu risinājumu tikai nākamgad. Reirs norādīja, ka šis nodoklis būs veiksmīgs risinājums: “Solidaritātes nodoklis izlīdzina nodokļu nevienlīdzību, un mēs nonākam nevis pie progresivitātes, bet pie līdzīgiem nodokļiem. Tagad visi maksās vienlīdzīgus nodokļus, mēs esam tālu no solidaritātes, un šis ir vienīgais veids, kā cilvēkiem ar lielām algām neietekmēt viņu līgumu summas.”

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis lsm.lv sacīja, ka uzņēmēju organizācijas iepriekš norādīja uz nepieciešamību pārnest nodokļu slogu no darba spēka uz kapitālu un patēriņu, un ministrija, gatavojot nodokļu politikas pamatnostādnes, izvērtēs šo viedokli.

Ieviešot solidaritātes nodokli, pastāv iespēja, ka uzņēmumi var maksāt nevis lielākas algas, bet gan dividendes, kurām pašlaik ir zemāki nodokļi, tāpēc pētīs arī iespējas izlīdzināt šīs atšķirības.

Pamatnostādņu sagatavošanā plāno iesaistīties arī uzņēmēju organizācijas, piedāvājot arī pētījumus un starptautisko pieredzi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti