Rīta Panorāma

" Vakariņas ar Elvisu" - mūsdienu farss Dailes teātrī

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andri Teikmani

Telefonintervija ar Jāni Urbanoviču

«Saskaņa» grib Saeimas ārkārtas sēdi «Citadeles» pārdošanas apturēšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai gan Latvijas vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK) paredz līdz gada beigām pārdot valstij daļēji piederošo banku „Citadele”, pretējā gadījumā to pārdos EK piespiedu kārtā, opozīcijā esošā partija „Saskaņa” rosina sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai lemtu par bankas pārdošanas apturēšanu.

Vienošanās ar EK paredz, ka līdz 30.septembrim jābūt iesniegtam saistošajam piedāvājumam par bankas iegādi. Valdība vienojās ar potenciālajiem investoriem  par valstij piederošo 75% bankas akciju pārdošanu ASV fonda "RippleWood Holding" dibinātāja Tima Kolinsa vadītajai starptautisko investoru grupai. Cik daudz naudas valsts iegūs, pagaidām neatklāj. 

„Saskaņa” paziņojumā medijiem norāda, ka tai nav pieņemama „slepenība un steiga deviņdesmito gadu privatizācijas procesa stilā, kādu valdība demonstrē šobrīd, pārdodot par zemu cenu banku "Citadele" slepeni izraudzītam, nezināmam investoram”.

Tāpēc „Saskaņas” frakcija aicina koalīcijas deputātus „parakstīties par Saeimas  ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai uzdotu Ministru kabinetam nekavējoties apturēt bankas „Citadele” akciju pārdošanas procesu un sniegt Saeimai izvērstu ziņojumu par izvēlēto pircēju, cenu un citiem darījuma nosacījumiem”.

Jau ziņots, ka valdības plāns paredz, ka pārdodamo bankas akciju kontrolpakete - 25% - būs „Ripplewood Holdings” īpašniekam Timam Kolinsam. Savukārt pārējie investori pašlaik netiek atklāti, Kolinss vien norādīja, ka tie ir politiķi un uzņēmēji no ASV. Tāpat pašlaik netiek atklāta darījuma summa.

Premjere Laimdota Straujuma („Vienotība”) sacīja, ka šis bijis labākais piedāvājums, arī cenas ziņā.  Neziņa par cenu saglabāsies līdz 30.septembrim, līdz kuram plānots sagatavot parakstīšanai valstij piederošo bankas akciju pārdošanas līgumus.   

Viens no „Citadele” esošajiem akcionāriem – EiropasRrekonstrukcijas un attīstības banka – saglabās savas akcijas. Tā esot pozitīva zīme, norādīja premjere, jo šī iestāde uzmanīgi izvēlas sadarbības partnerus.

Iepriekš izskanējusī informācija liecināja, ka valdība vēlējās „Citadeli” ASV fondam pārdot par 113 miljoniem eiro. Šī cena sakrītot ar summu, kura valstij nepieciešama, lai atgūtu „Citadeles bankā” ieguldīto naudu.

Tomēr LTV vēlāk ziņoja, ka ASV fonds "Ripplewood holding" valdībai pieprasījis būtisku atlaidi no iepriekš solītajiem 113 miljoniem eiro sava piedāvājuma cenu samazinot līdz 63 miljoniem. Tas tika pamatots ar zināmu nelikviditāti.

Premjere Laimdota Straujuma („Vienotība”) gan apliecināja, ka ASV fonds "Ripplewood holding" par kredītiestādi piedāvā vairāk par iepriekš izskanējušo summu - 63 miljoniem eiro.

Savulaik valsts maksātnespējīgajā "Parex" bankā ar mērķi novērst apjomīgu finanšu krīzi no saviem līdzekļiem naudas ieguldīja aptuveni miljardu eiro, bet kopā ar valsts garantijām - ap diviem miljardiem eiro. No abām bankām - „Reverta” un „Citadele” - atgūta gandrīz puse no šīs summas jeb 770 miljoni eiro. Bankā „Citadele” neatmaksātais atbalsts palicis aptuveni 130 miljoni eiro. "Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti