Pusdiena

ASV prezidenta priekšvēlēšanās Ņūhempšīrā uzvarējis Tramps un Sanderss

Pusdiena

Daudzkāršojies administratīvo lietu skaits par pārkāpumiem maksātnespējas procesos

Saeimā steigā labo un virza grozījumus, lai gāzi jau tagad varētu pirkt ārvalstīs

Saeimā steigā labo un virza grozījumus, lai gāzi jau tagad varētu pirkt ārvalstīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeimas Tautsaimniecības komisija trešdien, 10.februārī, steidzamības kārtā apstiprinājusi vēl vienus grozījumus Enerģētikas likumā, kuri ļaus pilnvērtīgi būt spēkā vakar valdības pieņemtajiem dabasgāzes lietošanas noteikumiem. Ar šiem noteikumiem ir iecerēts nodrošināt Latvijas uzņēmumu iespējas pirkt dabasgāzi ārvalstīs. 

Lai gan valdība otrdien, 9.februārī, visai mērķtiecīgi un bez asām savstarpējām diskusijām atbalstīja dabasgāzes lietošanas noteikumus, pateicoties kuriem lielie dabasgāzes patērētāji jau šobrīd varētu iepirkt dabasgāzi ārpus Latvijas robežām, Saeimai ir jāveic vēl papildu grozījumi Enerģētikas likumā, kuros būtu atsauce uz jaunajiem noteikumiem, lai minētie noteikumi nebūtu spēkā tikai dažas nedēļas.

Tomēr kuluāros neoficiāli izskanēja bažas par to, ka Tautsaimniecības komisijā jauno grozījumu apstiprināšana varētu iestrēgt, iespējams, tieši tāpēc, ka "Latvijas gāzes" (LG) pārstāvis jurists Edgars Pastars otrdienas valdības sēdē brīdināja, ka jaunu labojumu ieviešana jau apstiprinātajos Enerģētikas likuma grozījumos var kalpot par pamatu tam, lai dabasgāzes lietošanas noteikumus LG apstrīdētu.

"Lai šie noteikumi, kas šodien tika pieņemti Ministru kabinetā, nezaudētu spēku jau pēc trīs nedēļām un paliktu tukšums, tad būtu tā - šie noteikumi būtu jāizdod jau šodien un jāpublicē "Latvijas Vēstnesī" rīt. Un kaut kādā veidā ir jāizdomā, kā rītdienas Saeimas sēdes tabulā nomainīt gatavu, jau sagatavotu likumprojektu. Es ceru, ka šis piedāvājums, ko prezentē Valsts kanceleja un Ekonomikas ministrija, neparedz labojumus likumā ar pildspalvu pēc tam, kad tas ir pieņemts, jo man pēc tā izklausās," norādīja Pastars. 

Tomēr kuluāros izskanējušās bažas neapstiprinājās, deputāti tomēr šodien nepieciešamo tehnisko labojumus likumā pieņēma bez vilcināšanās, izvēloties arī juridiski drošu risinājumu – virzīt labojumu kā atsevišķus grozījumu steidzamības kārtā. Kā norādīja deputāts Ingmārs Līdaka (Zaļo un zemnieku savienība), šobrīd kavēšanās ar jautājumu, kas skar gāzes tirgus atvēršanu, nebūtu pieļaujama no Saeimas reputācijas viedokļa.

"Ņemot vērā, ka sabiedrībai jau lielā mērā tik un tā ir skaidrs, ka nelietīgie Saeimas deputāti pilnīgi noteikti visiem spēkiem mēģina bremzēt gāzes tirgus atvēršanu un tamlīdzīgi, tad, es domāju, ka būtu diezgan Saeimas reputācijai kaitīgi ceturtdien no darba kārtības šo izskatīto Enerģētikas likumu ņemt ārā un atlikt vēl uz nedēļu. To sapratīs ļoti pareizi, ka Saeimas deputāti, protams, kaut pa nedēļu mēģina tomēr izdabāt [LG vadītājam Aigaram] Kalvīša kungam. (..) Tā kā es aicinātu tomēr virzīt divus likumprojektus ceturtdien - vienu jau izskatīto, kas Saeimā jau ir iesniegts, un otru steidzamības kārtā ar viena skaitļa izmaiņām pārejas noteikumu 34.punktā," teica Līdaka. 

Iepriekš sagatavotos Enerģētikas likuma grozījumus, kā arī trešdien komisijā no jauna apstiprinātos likuma grozījumus ir plānots apstiprināt ceturtdienas, 11.februāra, Saeimas plenārsēdē.

Jau ziņots, ka valdība otrdien, 9.februārī, apstiprinājusi vairākus enerģētikas nozarei nozīmīgus noteikumus, ar kuriem nosaka kārtību, kādā dabasgāzes lietotājam piegādā dabasgāzi, lietotāja un dabasgāzes sistēmas operatora un tirgotāja  tiesības un pienākumus dabasgāzes piegādē un lietošanā.

Pirmkārt, apstiprināti Ekonomikas ministrijas sagatavotos dabasgāzes lietošanas noteikumi, ar kuriem ar tā ir iecerējusi nodrošināt iespēju uzņēmumiem iegādāties gāzi arī ārpus Latvijas. Tiesa, LG jau paudusi, ka par jebkādu savu monopoltiesību ierobežojumu pirms 2017.gada gatava vērsties tiesā.

Neraugoties uz šādām iecerēm, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) iepriekš atzina - teorētiski gāzes tirgus Latvijā ir atvērts jau tagad, taču praktiski pilnībā brīvs tas būs tikai pēc 2017.gada.

Arī enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš norādīja - lai gan noteikumi paredz vienādus principus gāzes transportēšanai un sadalei, tomēr nevar zināt, vai tie patiesi ļaus “Latvenergo” importēt gāzi no Lietuvas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti