Ārpus Rīgas

Uguns postītajai Preiļu pilij cerības atgūt agrāko greznību

Ārpus Rīgas

Kuldīgā turpina filmēt Drošības policijas uzmanību piesaistījušo Krievijas seriālu

Sadīgušie graudi derēs tikai lopbarībai

Sadīgušie graudi derēs tikai lopbarībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc lietavām nokultie graudi ir sadīguši un derēs tikai lopbarībai, to nācies secināt gan pašiem zemniekiem, gan graudu uzpircējiem. Papildus šīm nedienām graudiem ir ļoti augsts mitruma līmenis, tāpēc kaltes strādā ar pilnu jaudu. Par to, ka zaudējumi būs, šobrīd neviens nešaubās, taču par sezonu kopumā vēl esot pāragri spriest.

Uzņēmumā „Baltic Agro”, kur šobrīd tiek pieņemta jaunā raža, darbinieki spriež, ka graudu dīgšana šādos mitros un siltos laika apstākļos tikai turpināsies.

„Vizuāli jau var redzēt, ka ir izdīguši. Ir arī lielākiem asniem un pat saknes ir izveidojušās,” laborante Zoltija Kreizlere rāda kviešu graudus, ko tikko atveduši zemnieki. Dīguši ir visiem, tikai atšķiras apjomi – vidēji dīguši aptuveni 10% no kopējā graudu apjoma.

„Sestdien pēc lietus sāka kult labību, un tad arī parādījās dīgušie. Būs vēl vairāk. Citi saka, ka arī vasarājiem, kas nogatavojušies, arī tiem sākuši dīgt graudi,” stāsta Kreizlere.

Uz Saldu graudus atvedis zemnieks Aivars Krauze no Zaņas pagasta. Sākumā Aivars nepiekrīt sarunai, jo noskaņojums esot ļoti slikts. Viņam šogad esot izdevies nokult pavisam maz:

„Briesmīgi, sāku tikai vakar vest, nevarēju pat vienu traktora kravu piekult, un sāka jau līt mums. Šī man ir tikai otrā krava. Gaidīju labāku laiku, kamēr sagaidīju... Ir sadīguši, nekas labs nav gaidāms.”

Ar to Aivara nedienas nebeidzās, lietavas darījušas savu: „Svētdien traktors nogrima uz lauka ar visu piekabi. Dabūju meklēt kādu, kas izvelk. Labi, ka kaimiņš ar savu kombainu izvilka traktoru ar piekabi... Piekabē bija 11 tonnas graudu. (..) Uz pārtikas graudiem vairs neceru.”

Uzņēmuma „Baltic Agro” Saldus servisa centra vadītājs Egils Kļava stāsta, ka šogad sezona sākusies gandrīz divas nedēļās agrāk nekā pērn. Labāk klāsies tieši tiem lauksaimniekiem, kuri negaidīja un sāka kult ātrāk, spriež Kļava:

„Apmēram līdz 10. augustam graudu kvalitāte bija laba. Kā kuram audzētājam, bet pārsvarā graudu kvalitāte bija laba. Ar zemāku proteīnu lopbarībai bija tikai retajam. Situācija radikāli mainījās pēc nedēļu ilgajām lietavām.

Kad sestdien sāka kult un vest labību, jau praktiski visi graudi ir izmantojami tikai lopbarībai. Nav jau tā, ka graudi vairs nav izmantojami, - tie derēs lopbarībai. Protams, tā vairs nav tā cena, un kvalitātes rādītāji ir zemāki.

Kāda būs sezona kopumā, šobrīd vēl esot pāragri spriest. Grūtāk būs tiem, kuriem lauki atrodas zemākās vietās un mitrums neļaus strādāt kombainiem un nokult labību. Situācijas ir atšķirīgas, vērtē Egils Kļava:

„Zemniekiem ir smagi arī Kurzemes vidienē, bet salīdzinot ar Latvijas austrumu daļu, varbūt izņēmums ir piekraste, kur lija vairāk, - daudziem mūsu zemniekiem jākuļ vēl tikai mazāk par trešdaļu.”

Egils Kļava domā, ka ražas apjoms varētu būt līdzīgs pagājušajam gadam, jautājums ir par kvalitāti. Mitruma līmenis graudiem gan esot pārsniedzis visus rekordus, un kalte strādājot ar tik lielu jaudu kā nekad agrāk. No 24. jūlija „Baltic Agro” Saldus servisa centrā pieņemtis 37 tūkstoši tonnu graudu, kas esot labs rādītājs.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti