Panorāma

Vai pašvaldības "uzsauks" rīdzinieka kartes?

Panorāma

"KVV Liepājas metalurgs" vienīgā izeja – maksātnespēja

Rīgas brīvosta zaudē vairāk nekā miljonu eiro

Rīgas brīvosta soda naudās samaksā vairāk nekā miljonu eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgas brīvosta zaudējusi vairāk nekā miljonu eiro, jo pieļāvusi pārkāpumus velkoņu pakalpojumu organizēšanā, konstatējusi Valsts kontrole (VK). Tie vēl nebūs visi izdevumi. Jo – lai gan panākts mierizlīgums, vēl joprojām nav apmierinātas privātuzņēmēju prasības par zaudējumiem, ko tiem nodarījusi brīvosta. Tikmēr ostas galvenie saimnieki – partijas “Saskaņa” vadītā Rīgas dome (RD) – par to atbildību uzņemties nevēlas.

To, ka Rīgas brīvosta rīkojas nelikumīgi, Konkurences padome (KP) bija konstatējusi jau pirms aptuveni septiņiem gadiem. Taču brīvosta savu vainu neparko negribēja atzīt. Tagad konstatēts, ka soda naudās brīvosta samaksājusi jau 850 000 eiro, bet juridiskajos pakalpojumos – vēl 200 000.

Par ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu velkoņu pakalpojumos pirmoreiz atbildība tika prasīta, uzliekot sodu – 64 000, bet brīvosta palika pie sava un, turpinot tiesāties un apstrīdēt, tagad izdevumi pieauguši jau 13 reižu.

Ostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs vainīgs nejūtas un sazvanīts pateica tikai vienu īsu frāzi. „Prasiet tiem, kuri par to lietu atbild!” viņš atsaka.

Vainīgo meklējumos ne mazāk smagi komunikācijā ar ostu, izrādās, ir klājies arī VK.

„Man jāsaka, ka mēs revīzijas laikā uzdevām jautājumu Rīgas brīvostas pārvaldei – „Tieši, kuras ir tās personas, kas lēmušas par visām šīm tiesvedībām?” – diemžēl atbildi mēs nesaņēmām,” situāciju raksturo valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Atbildība par to pienākas brīvostas valdei. Tajā ir pārstāvji gan no Rīgas domes (RD), gan no Satiksmes ministrijas, Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijām. Tomēr noteicošā balss un līdz ar to arī galvenā atbildība pieder RD.

Bet domē, neraugoties uz KP, VK un arī tiesas vienprātīgi atzīto, turpina uzstāt uz savu taisnību. „Es joprojām uzskatu, ka KP lēmums nav pareizs. Ostai ir jābūt saviem velkoņiem!” sacīja Nils Ušakovs (''Saskaņa''). Vaicāts, kāpēc iztērēts vairāk nekā miljons eiro, kam nebūs atdeves: „Nu, tāda mums ir tā valsts pārvalde. Tā vietā, lai palīdzētu ostai labāk strādāt, mēģina uzlikt sodu, uzlika rezultātā sodu, un mēs bijām spiesti mēģināt pierādīt savu taisnību un – kā sanāca, tā sanāca!” norādīja Ušakovs.

Arī vicemērs Andris Ameriks (''Gods kalpot Rīgai''), kurš ir valdes priekšsēdētājs ostā, ne savu, ne ostas vainu nesaskata – arī no EK tagad skanot rekomendācijas ostām pašām sniegt velkoņu pakalpojumus. Bet soda naudās izlietotais tāpat palicis valsts kabatā. Par pārējo – VK esot pārāk barga..   

„VK tagad, ziniet, pauž pa labi un pa kreisi - tā kā ar automātu pa riņķi. Visi ir vainīgi. Valsts ieņēmumu dienests vainīgs, Finanšu ministrija vainīga, Rīgas osta vainīga! Tad ieliksim [valsts kontrolieri Elitu] Krūmiņas kundzi par priekšnieci visiem! Tādā gadījumā viņa varēs visus Doma laukumā publiski sodīt.

Bet šajā gadījumā mēs daudzām lietām nepiekrītam! Šinī gadījumā Rīgas osta strādā atbilstoši Latvijas likumdošanai. Un – lai Krūmiņas kundze dara savu darbu – mēs darīsim savu!” dusmas neslēpa Ameriks.

Tomēr Krūmiņa paliek pie sava. „Patiesībā pēc šīs revīzijas Valsts kontrolei ir viens tāds konceptuāls jautājums – „Cik daudz vēl ir jāatklāj Rīgas brīvostas pārvaldē, lai beidzot par izdarītiem pārkāpumiem – par nepamatoti izlietotiem līdzekļiem iestātos atbildība?” Un tas patiesībā ir arī mūsu šīs revīzijas vienīgais ieteikums – beidzot izvērtēt atbildību par tiem pārkāpumiem, kas ir bijuši Rīgas brīvostas pārvaldē,” viņa saka.

VK vēlētos dzirdēt vērtējumu no brīvostu uzraugošās Satiksmes ministrijas. Tās priekšgalā ir zaļo zemnieku pārstāvis Uldis Augulis. Bet viņš patlaban ir komandējumā Kazahstānā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti