Dienas ziņas

Notverts septiņus gadus internetā uzdarbojies pedofils

Dienas ziņas

Zinību diena arī mazākajā – Sauleskalna sākumskolā

Konstatē ĀCM Griškānu pagastā

Rēzeknes novadā saimniecībā ar 144 cūkām atklāj Āfrikas cūku mēri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Āfrikas cūku mēris konstatēts 144 cūku saimniecībā Rēzeknes novada Griškānu pagastā, informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Šovasar tā ir lielākā saimniecība, kurā konstatēta lopiem bīstamā slimība. Patlaban visas cūkas jau iznīcinātas.

Pārtikas un veterinārā dienesta direktors Māris Balodis atklāj, ka šajā saimniecībā cūkas bija reģistrētas un biodrošības prasības tiešām tika ievērotas: „Saimniecībai apkārt ir žogs, ir izveidotas dezinfekcijas vietas, tā kā formāli visas prasības tika ievērotas.”

PVD epidemiologi skaidro, pa kādiem ceļiem infekcija varēja nonākt šajā saimniecībā. „Jo atšķirībā no iepriekšējiem gadījumiem, kad varēja konstatēt svaigās zaļās masas izbarošanu, šeit baroja pagājušā gada graudus, tāpēc mums ir jāpārskata arī citas versijas, kā vīruss nonāk saimniecībā,” norādīja Balodis.

Ap slimības skarto saimniecību trīs kilometru rādiusā ir noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā – uzraudzības zona. Tajās tiks pastiprināti kontrolēts mājas cūku veselības stāvoklis, kā arī dzīvnieku pārvadāšanas transporta līdzekļu kustība.

Aizsardzības zonā aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus tās vismaz 40 dienas pēc slimo dzīvnieku iznīcināšanas un skartās saimniecības sākotnējās dezinfekcijas veikšanas.

Vēstīts, ka Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmo reizi konstatēja pērn 26.jūnijā, kad PVD dažus metrus no Latvijas robežas ar Baltkrieviju atrada trīs mirušas mežacūkas.

Pērn mājas cūku saslimšanu ar mēri pēdējo reizi konstatēja septembrī. Šogad bīstamais mēris mājas cūkām pirmo reizi konstatēts jūnijā, kad mājas cūku saslimšana konstatēta Daugavpils novada Dubnas pagastā.

Cilvēkiem Āfrikas cūku mēris nav bīstams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti