Krustpunktā

Eiropa gatavojas personu datu stingrākai aizsardzībai

Krustpunktā

Mazās lauku skolas un to nākotne

Gāzes tirgus atvēršana: vai celsies tarifi?

Regulators: No «Gāzes» nodalītais uzņēmums nesteidz meklēt jaunus «Inčukalna» klientus pārvades tarifu mazināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pērn izveidotās dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas kompānijas "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") prasītais gāzes pārvades tarifa pieaugums saistīts ar to, Inčukalna dabasgāzes krātuvi un līdz ar to pārvades sistēmu mazāk izmanto lietotāji no ārvalstīm. Turklāt "Conexus" nesteidz meklēt jaunus klientus Inčukalnam, kas savukārt ļautu samazināt pārvades tarifu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” pauda, ka regulators pašlaik vēl skata pārvades tarifa projektu, kuru iesniedzis “Conexus”. Ja īstenosies piedāvātais tarifa pieaugums, tad lielajiem lietotājiem izmaksas par dabasgāzes pārvadi palielinātos par 3-4%.

Šāds iespējamais tarifa pieaugums ir ievērojams, taču tas neesot saistīts ar gāzes tirgus atvēršanu, bet gan pārvadītā apjoma sarukumu Latvijā.

"[Sistēmas uzturēšanas] izmaksas ir pat samazinājušās, salīdzot ar 2008.gada izmaksām. Līdz ar to prognozes, ka uzņēmumu sadalīs un izmaksas pieaugs, nav īstenojušās,” skaidro Irklis.

Savukārt pārvadīto apjomu samazinājums sistēmā saistīts ar to, ka Latvijas patēriņš sarucis, “Gazprom” gāzi vairs neglabā Inčukalnā un tātad nepārved to pa Latvijas pārvades sistēmu, kā arī Igaunija vairs neizmanto ne Inčukalnas gāzes krātuvi, ne pārvades sistēmu.

“Tas kopsummā rada ļoti lielu apjoma samazinājumu. Tā kā infrastruktūras sistēmas izmaksas ir saglabājušās līdzīgā līmenī, tad esošajiem lietotājiem Latvijā jāsedz šīs izmaksas pārvades sistēmā,” skaidroja Irklis.

SPRK gan vēl vērtē iesniegto tarifa projektu un netrūkstot arī iebilžu par to, piemēram, par “Conexus” prognozēm. “Mēs gribētu, lai šīs prognozes ir optimistiskākas, jo pesimistiskas prognozes ceļ tarifu un baro pašas sevi. Tādā veidā apjomi vēl vairāk samazinās un citu valstu lietotājiem mazāka interese lietot Latvijas pārvades sistēmu,” saka Irklis.

Viņš arī norāda, ka ļoti pieaugusi pamatlīdzekļu vērtība – par 36%. Un SPRK ir neizpratnē par šādu pieaugumu.

Latvijas lietotājiem pārvades pakalpoja izmaksas neesot ļoti nozīmīga daļa no gala cenas. Lielajiem lietotājiem, piemēram, “Latvenergo” tie ir līdz 7% no kopējām izmaksām par dabasgāzi, bet mājsaimniecībām pat zem 1%.

Šoziem Inčukalna dabasgāzes krātuvi faktiski izmantoja tikai Latvijas gāzes lietotāju apgādei. “Uz Latviju regulāri brauc Lietuvas pārstāvji, viņi ir ārkārtīgi ieinteresēti Inčukalna lielākā izmantošanā, tajā skaitā Lietuvas lielākais patērētājs. Vienlaikus saskatāma “Conexus” ļoti liela skepse par to, ka kāds ārpus Latvijas varētu izmantot Inčukalnu.

Šeit “Conexus” varētu ieguldīt lielākas pūles, mēģinot piesaistīt jaunus lietotājus krātuvei, tādā veidā kompensējot to, ka “Gazprom” krātuvi vairs neizmanto,” norādīja SPRK padomes vadītājs.

Jau vēstīts, ka 2017.gada 3.aprīlī tiks atvērts Latvijas dabasgāzes tirgus. Tālab tiks sadalīts gāzes tirgus monopoluzņēmums "Latvijas gāze", no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, tostarp Inčukalna pazemes krātuvi, ko nodos neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam "Conexus".

Pašlaik noteikts, ka ''Conexus" būs slēgta akciju sabiedrība.

34,1% ''Conexus" kapitāldaļu pieder Krievijas "Gazprom", 29,1% - "Marguerite Fund", 18,3% - "Uniper", 16% - "Itera Latvija". Pārējiem akcionāriem pieder 2,5% ''Conexus" daļu, liecina "Latvijas gāzes" sniegtā informācija biržai.

"Conexus" kontrolpakete līdz šā gada beigām ir jāpārdod. Ekonomikas ministrs Ašeradens ("Vienotība") iepriekš neizslēdza iespēju valstij kļūt par galveno jaunā gāzes pārvades uzņēmuma lielāko akcionāru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti