Dienas notikumu apskats

Itālijā gatavojas Renci valdībai izšķirošajam referendumam

Dienas notikumu apskats

Ārvalstu investoriem raizes sagādā nodokļu politika un darbaspēka pieejamība

Mikrouzņēmumus varēs dibināt tik ilgi, kamēr radīs jaunu kārtību dzīvesstila uzņēmumiem

Prezidents «atmet atpakaļ» grozījumus par mikrouzņēmumu nodokļa likvidēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis piektdien, 2.decembrī, vakarā nodevis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumus, kas paredz no 2019. gada likvidēt mikrouzņēmumu režīmu. 

Prezidents tā lēmis, jo nav izstrādāta alternatīva, kā mazajiem un dzīvesstila uzņēmumiem būtu jāstrādā pēc mikrouzņēmumu aizlieguma. Prezidenta rīcība atvieglos darbu valdībai, kas šopēcpusdien pati ar uzņēmējiem vienojās likuma izmaiņas atlikt. 

Prezidents pārmet solītā nepildīšanu

"Valsts prezidents uzskata, ka šis piedāvātais regulējums ir nepilnīgs un ir pretrunā tam, kas iepriekš ticis solīts," teica prezidenta pārstāvis Jānis Siksnis, atgādinot, ka valdība 2015.gada septembrī apņēmās izstrādāt jaunu atbalsta mehānismu mazajiem un mikrouzņēmumiem. Paredzēts, ka šis mehānisms stātos spēka, kad beigtos pašreizējais mikrouzņēmumu nodokļa režīms.

"Tā kā šāds regulējums nav izstrādāts un apstiprināts, tad prezidents uzskata, ka nebūtu pareizi likvidēt esošo mikrouzņēmumu atbalsta režīmu.

Šādu iepriekš pieņemto lēmumu nepildīšana grauj uzticību valsts varai kopumā un rada neapmierinātību sabiedrībā un uzņēmējos," teica Siksnis.

Valdībā piekrīt prezidentam

Šopēcpusdien pie atziņas, ka tikko Saeimas akceptētās likuma izmaiņas ir jāgroza, nonācis arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība).

"Noteikti ir minimums trīs mēneši, kamēr mēs tiekam līdz regulējumam, kas attīsta ekonomisko vidi un nedara pāri gan uzsācējiem, gan reģionos īpaši strādājošajiem,

tajā pašā laikā izslēdz iespēju pārkvalificēties no normālās uzņēmējdarbības un optimizēt nodokļus," sacīja Kučinskis. 

Premjers kopā ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu ("Vienotība") un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidentu Aigaru Rostovski vienojies likumā noteikt – jaunu mikrouzņēmumu reģistrācija tiks aizliegta nevis nākamā gada vidū, bet tad, kad būs jauns regulējums jaunajiem un mazajiem uzņēmumiem.

Tāpat izslēgs noteikumu, ka mikrouzņēmumu režīms tiek izbeigts ar 2019. gadu, tā vietā nosakot, ka tas notiks tad, kad vietā būs citi normatīvi.

Tādējādi pēc būtības netiek atceltas valdības ieplānotās izmaiņas, vien izņemti konkrēti termiņi no likuma, atzīst valdības vadītājs.

Apņemšanās mazinās uzņēmējos neziņu

Valdības apņemšanās mazinās uzņēmējos neziņu, atzīst LTRK prezidents Aigars Rostovskis. "Galvenais, ir panākts tas, ka, pirms ir aizvērts kāds režīms, ir vienošanās, ka ir jāuzkonstruē kaut kas jauns, un tikai tad tas iepriekšējais tiks aizvērts.

Tā ir galvenā ziņa. Lai cilvēki, kas darbojās tajā režīmā, lai viņiem nav lieka stresa."

Rostovskis atgādināja, ka mikrouzņēmumu nodokļa režīms ieviests krīzes laikā, un tas palīdzēja ļoti daudziem cilvēkiem – viņi neaizbrauca no Latvijas darbā uz citām zemēm, bet sāka uzņēmējdarbību tepat.

Ekonomikas ministrs Ašeradens skaidro, ka samazinātus nodokļus topošajā jaunajā regulējumā piedāvās tām pašām sabiedrības grupām, kam jau iepriekš. Līdz šim Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumi koalīcijā gan nav atbalstīti.

Ašeradens norādīja, ka EM diskusijā par jauno atbalsta mehānismu piedāvās jau iepriekš virzītos priekšlikumus,

tostarp par atbalstu uzņēmējdarbības uzsācējiem, kā arī mazajiem un mikrouzņēmumiem.

Mazo uzņēmēju pēdējā laika skaļās iebildes pret to, ka ar nākamo gadu sociālās iemaksas būs veicamas vismaz no minimālās algas apmēra, Mikrouzņēmuma nodokļa likums nemaz neskar. Tādas izmaiņas Saeima pieņēma jau pērn, turklāt daļa nevalstisko organizāciju to atbalstīja.

Kā ziņots, Vējonis jau otrdien, 29.novembrī, Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" atzina, ka varētu likt Saeimai pārskatīt likuma grozījumus. Vējonim nav pieņemams tas, ka, likvidējot mikrouzņēmumu nodokļa režīmu, nav izstrādātas valdības iepriekš solītās alternatīvās atbalsta formas mazā un vidējā biznesa attīstībai.

Mikrouzņēmumu nodokļa izmaiņas bijis viens no vairāk apspriestajiem jautājumiem pēdējos pāris gados, tostarp nākamā gada budžeta izstrādes un skatīšanas laikā. Budžeta skatīšanas dienā piketā pie Saeimas nama pulcējās vairāk nekā 200 cilvēki, kas iebilda pret mikrouzņēmumu nodokļa režīma pakāpenisku likvidēšanu. Saeima gan noraidīja priekšlikumu ilgāk saglabāt "mikronodokli". 

Tāpat lielu, īpaši mazo uzņēmēju, neapmierinātību raisījis lēmums no nākamā gada pakāpeniski ieviest minimālo sociālo iemaksu slieksni. To plānots attiecināt arī uz mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem. Tiem līdztekus mikrouzņēmumu nodoklim būs jāmaksā arī sociālās iemaksas par saviem darbiniekiem. Tiesa, mikrouzņēmumu nodokļa likme līdzšinējo 9% vietā nākamgad būs 5% no apgrozījuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti