Rīta Panorāma

Orķestris "Rīga" – Latvijas simtgadei veltītā festivālā "Trīs zvaigznes"

Rīta Panorāma

Intervija ar Marutu Alpu

Intervija ar Ministru prezidentu Māri Kučinski

Premjers: PVN celšana ir tikai viens nākotnē vērtējams priekšlikums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšana no pašreizējiem 21% līdz 23% ir tikai priekšlikums, ko izteikusi Veselības ministrija (VM), lai atrastu papildu finansējumu nozarei, un to vēl vērtēs, LTV raidījumam “Rīta panorāma” sacīja premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Viņš sacīja, ka priekšlikumu ministrija pauda diskusijās par nodokļu sistēmu, kad tika norādīts uz nepieciešamību mazināt darbaspēka nodokļus. Taču, mazinoties budžeta ieņēmumiem, veselības aprūpi nodrošināt būtu vēl grūtāk, tāpēc VM norādīja, ka jāatrod alternatīvais finansējums.  

Bet šis priekšlikums par PVN celšanu vēl “ļoti tālu tiks vērtēts”, sacīja premjers.

Pašlaik Finanšu ministrija strādā pie nodokļu sistēmas reformas priekšlikumiem un parādās pirmie varianti, bet diskusijas par to sāksies februārī.

Kučinskis sacīja, ka grūtākais būs atrast kompromisu, jo, runājot par konkurētspēju, uzņēmēji vēlas mazākus nodokļus, bet, runājot par ilgtermiņu, valstij ir daudz vajadzību, kam nepieciešams finansējums.  

“Nākamais lielākais [uzdevums] - mums kopīgi jālauž šis mīts, ka nodokļus var nemaksāt, ka tas nav noziegums,” uzsvēra premjers.  

Jau ziņots, ka valdība plāno līdz 1.aprīlim sagatavot priekšlikumus nodokļu sistēmas reformai. Pirms tam  Pasaules Banka par 300 000 eiro  veica pētījumu par Latvijas nodokļu sistēmu, un bankas secinājumus valdība plāno izmantot gan vidējā termiņa nodokļu politikas pamatnostādņu izveidei.

Pasaules Bankas eksperti secinājuši, ka Latvijā ir augsta nevienlīdzība pēc nodokļu nomaksas. Tāpēc viņi iesaka Latvijai ieviest darbaspēka nodokļu progresivitāti 19% zemajām, bet 29% lielajām algām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti