Krustpunktā

Ko darīt, lai Latvijā mazinātu plaisu starp latviešiem un cittautiešiem?

Krustpunktā

Grūstīšanās ap mikrouzņēmuma nodokli ir kļuvusi nepatīkama

Premjers Māris Kučinskis: Pie MU nodokļiem sākam darbu no gala. Uzņemos visu atbildību

Premjers par sociālajām iemaksām: Uzņemos atbildību, sākam darbu no gala

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) atzīst, ka nodokļu politikas mainīšana pēdējā brīdī nav atbildīga rīcība, taču, viņaprāt, piedāvājums nākamgad tomēr nenoteikt minimālo sociālo iemaksu un celt “mikronodokli” bija labākā izeja. 

 “Sākam darbu no gala, es uzņemos atbildību,” Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” sacīja Kučinskis.

Viņš savu negaidīto piedāvājumu, kas izteikts divas nedēļas pēc budžeta pieņemšanas un dažas nedēļas, pirms  tiem būtu jāstājas spēkā, skaidroja ar to, ka ir sapratis – pieņemtais mehānisms nevarēs darboties.

Saeima vēl 2015.gadā nolēma, ka 2017.gadā jāmaksā minimālā sociālā  iemaksa – 75% no minimālās algas – arī par darbiniekiem, kas nesaņem minimālo algu, piemēram, strādājot nepilnu slodzi. Tomēr šogad decembrī Saeimas Sociālo jautājumu komiteja nolēma likumu papildināt ar izņēmumiem, uz kuriem tas neatteiktos.

Sociālo jautājumu komisija papildināja likuma projektu ar daudziem izņēmumiem, rezultātā iepriekš Saeimas pieņemtā norma, kuras mērķis bija darbinieku sociālā aizsardzība, vispār neskartu pusi no strādājošajiem, un tas radītu arī iztrūkumu budžetā.

Apzinoties šo situāciju, arī piedāvāts tomēr no minimālajām sociālajām iemaksām atteikties, skaidroja Kučinskis.

“Es apzinājos sekas, kas ir”, bet nācu ar piedāvājumu, jo tāda mehānisma ieviešana nebūs iespējama, norādīja premjers.

Ja tas nebūtu izdarīts, Saeimas Sociālā komisija iebalsotu vēl vairāk izņēmumu un “tad jau būtu par vēlu”, viņš sacīja.

Līdz pirmdienai Finanšu ministrija izstrādās precīzu likuma redakciju, lai 1.janvārī celtu mikrouzņēmuma nodokli līdz 15% (nevis pazemināt līdz 5% maziem un līdz 8% lielākiem mikrouzņēmumiem, kā bija paredzēts iepriekš) un nenoteiktu minimālās sociālās iemaksas.

Bet kopumā sistēma jāveido no jauna, uzskata premjers. “Plānoju gada sākumā no nulles vērtēt situāciju,” sacīja Kučinskis.   

“Protams, tas nav atbildīgi, bet es gribu atbildēt par savām kļūdām; ja lieta, kuru palaidīsi pasaulē, nav gatava, tad nevar to laist,” uzsvēra Kučinskis.

Ja “Vienotība” neatbalstīs premjera piedāvājumu, tad pašlaik pieņemtie likumi stāsies spēkā, un “1.janvārī būs situācija, kas būs izšķiršanās ko darīt cilvēkiem, kas nesapratīs, ko viņiem darīt”,  atzina Kučinskis.

Jau ziņots, ka premjers 7.decembrī,   divas nedēļas pēc budžeta pieņemšanas, negaidīti rosināja  atteikties no plāna nākamgad ieviest sociālo iemaksu slieksni. Iztrūkumu budžetā kompensēs, palielinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi no pašreizējiem 9% līdz 15%. Tiesa, "Vienotības" Saeimas frakcija nesteidza atbalstīt šo priekšlikumu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti