Portāls: Magoņa lietā, iespējams, figurē pusmiljona eiro kukulis par vecu lokomotīvju iepirkumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Latvijas Dzelzceļa" (LDz) līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis, iespējams, tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro liela kukuļa saņemšanu saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" (LDz RSS) nesenu daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Oļegam Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest", šodien vēsta portāls "Diena.lv".

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pagaidām oficiālu informāciju izmeklēšanas interesēs nesniedz, bet informāciju par to, ka aiz Magoņa aizturēšanas stāv konkrētais iepirkums, uzņēmums "Skinest" un "milzīga summa", "Dienai" apstiprinājušas vairākas par izmeklēšanu informētas amatpersonas.

"Lieta ir skaidra, ir milzīgs kukulis un pierādījumi," apgalvoja amatpersona, kura lūdza neminēt savu vārdu, jo nav pilnvarota pirms izmeklētājiem izpaust kādas detaļas.

KNAB kratīšanu piektdien veicis arī LDz RSS telpās Rīgā, kas atrodas vienā kvartālā ar Satiksmes ministrijas ēku, apstiprināja vairāki avoti. KNAB izmeklētājus interesējuši specifiski dokumenti, kas saistīti ar RSS un Igaunijas uzņēmuma "Skinest", kā arī investīciju projektu dokumentācija.

Iepirktās lokomotīves bijušas dažādā stāvoklī un to cena atšķīrusies, bet katra no četrām lokomotīvēm maksājusi ap diviem miljoniem eiro un vairāk. Precīzāka informācija par iepirkumu tiek solīta pirmdien, kad būs darbdiena. "Mēs uzskatījām, ka izdevīgāk lokomotīves ir iepirkt, nekā īrēt," pamatoja amatpersona, kas informēta par RSS valdes lēmumu par veco lokomotīvju iepirkumu.

Divas no četrām iepirktajām dīzeļlokomotīvēm jau piegādātas. LDz RSS iepirkums par četru 2TE116 sērijas lietotu dīzeļlokomotīvju iegādi noslēdzās šā gada 7.aprīlī, tajā bijuši divi pretendenti un uzvarējis "Skinest". "Skinest" ir arī viens no galvenajiem lokomotīvju rezerves daļu piegādātājiem LDz, pateicoties uzņēmuma līgumiem ar ražotājiem Krievijā.

Vairāki avoti apstiprinājuši, ka Magonis aizturēts ceturtdienas vakarā uz šosejas, kad viņš automašīnā atgriezies no Igaunijas. Magonis Igaunijā apmeklējis kādu konferenci. Ar Osinovski sazināties sestdien nav izdevies.

"Skinest" īpašnieka Osinovska biznesa vadītājs Latvijā, AS "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca" valdes priekšsēdētājs Aivars Keskula sestdien nevarēja atbildēt, vai Igaunijas vizītes laikā Magonis saticis Osinovski vai kādu citu no "Skinest". Keskula informēja, ka piektdien runājis ar Osinovski "par rūpnīcas problēmām" un Magoņa aizturēšana pieminēta tikai netieši.

"Mums visiem tas ir pārsteigums," teica Keskula. Vaicāts, kāpēc Magoņa aizturēšana pārsteigusi, uzņēmējs atteica: "Tāpēc, ka pārsteigums!"

Osinovskis ir viens no Igaunijas bagātākajiem cilvēkiem ar saiknēm varas elitē. Viņa dēls Jevgēņijs Osinovskis ir Igaunijas valdošajā koalīcijā ietilpstošo sociāldemokrātu līderis, kurš iepriekš ieņēma izglītības ministra amatu. Osinovskim pieder tādi uzņēmumi kā "Skinest Grupp" un "Spacecom AS". Igaunijas uzņēmumiem "Skinest Rail AS" un "Spacecom AS" pieder vairāk nekā 70% AS "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca" kapitāldaļu. Latvijā "Skinest Rail AS" nodibināts meitasuzņēmums "Skinest Latvija", kas pēc Lursoft datiem 2014.gadā strādājis ar 14,2 miljonu eiro apgrozījumu.

Osinovskim ir dziļas saiknes ar Latvijas satiksmes biznesu. Viņa uzņēmums, pateicoties līgumam ar Šveices "Stadler", pārstāvēja šīs kompānijas intereses nesenajā pasažieru vilcienu iepirkumā, kas beidzās bez rezultāta. Jaunajā gaidāmajā pasažieru vilcienu iepirkumā Osinovska kompānija pati gatavojusies startēt kā vilcienu ražotājs un piegādātājs, liecina "Dienas" rīcībā esošā informācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti