Pirmie novadi ievieš vienotus autobusu tarifus; garajiem braucieniem cenas pazemināsies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Bauskas, Tukuma un Aknīstes novadi ir pirmie, kuros ir ieviesti vienādotie vietējo maršrutu autobusu tarifi. Autobusu cenas novados ir mainījušās par dažiem centiem, tomēr lielākas izmaiņas tarifos būs tuvākā mēneša laikā Vidzemē, kur cenas atsevišķos maršrutos pazemināsies par eiro un vairāk. Pakāpeniski tarifi tiks mainīti visā Latvijas teritorijā. Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija gan bažījas, ka cenas kļūs pārāk zemas.

Reģionālie vietējās nozīmes maršrutu autobusi pasažierus vadā sava plānošanas reģiona robežās. Līdz šim tiem bija 24 dažādi braukšanas tarifi, taču Autotransporta direkcija, pildot valdības deklarācijas prasības, ir sākusi tarifu vienādošanu. 24 tarifu vietā būs četri.

„Šobrīd mēs esam izvērtējuši un secinājuši, ka tie 24 tarifi ir daudz par sarežģītu gan sistemātiski, lai ieviestu dažādus uzlabojumus un ērtības, kas ir, piemēram, abonementu biļetes, vai vienotā biļete savienojumam ar vilcienu vai savienojumam ar citiem autobusiem, un nonācām pie secinājuma, ka ir nepieciešams vienādot tarifus. Bet, vienādot tarifus, neaizejot tā, kā starppilsētu maršrutos, bet ņemot vērā atšķirības starp pilsētu centriem un novadu centriem," stāsta Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

Rīgas reģionā minimālā brauciena summa būs 80 centi, republikas nozīmes pilsētu apkārtnē – 60 centi, reģionu centros – 50 centi, taču citur 40 centi. Braucot tālāk par 33 kilometriem, cena par kilometru samazināsies. Tas nozīmē, ka īsajos maršrutos cenas var pieaugt, bet garajos - samazināties.

„Visbiežāk pieaugums skars pirmos kilometrus vai pirmās pieturas. Tātad tos pasažierus, kas ikdienā brauc tikai vienu vai divas pieturas. Bet tas pieaugums būs 5, 10, vai, maksimums, 15 eirocenti. Vidējā distance jeb 7 līdz 33 kilometri, un, ja mēs paskatāmies statistiski, tad lielākā daļa pasažieru brauc šos 12 līdz 20 kilometrus, lielākajā daļā valsts cenas nemainīsies, vai arī, ja mainīsies, tad tas pieaugums būs maksimums 5 līdz 10 eirocenti pārsvarā,” stāsta Godiņš.

Bauskas, Aknīstes un Tukuma novadi ir pirmie, kuros ir ieviesti jaunie reģionālo autobusu tarifi. Bauskā pasažierus vadā firma SIA „Aips”, kuras valdes priekšsēdētājs Uldis Kolužs stāsta, ka cenas ir mainījušās minimāli:

„Mainās nedaudz tiem pasažieriem, kuri brauc pavisam nelielus attālumus. Pieaugums varētu būt apmēram pieci centi, bet garākos attālumos samazinās maksa.”

Aknīstes novadā pasažierus pārvadā pašvaldības uzņēmums „Aknīstes pakalpojumi”. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Vītols stāsta, ka pārsvarā cenas maršrutos ir palikušas nemainīgas, taču citos samazinājušās vai palielinājušās par dažiem centiem. Arī Tukuma novadā būtiski cenas nav mainījušās, stāsta „Tukuma auto” pārstāvji. Bauskas, Aknīstes un Tukuma pasažieru pārvadātājiem pret cenu vienādošanu iebildumu nav. Viņuprāt, cenu vienādošana ir pasažieriem labvēlīga.

Autotransporta direkcijas vadītājs Kristiāns Godiņš stāsta, ka vietās, kur cenas paaugstināsies, pasažieriem sadārdzinājumu kompensēs iespēja iegādāties abonementus, kas brauciena cenu varētu samazināt par 10 vai 15 procentiem. Tālākajos braucienos cenu samazinājums būs vairāk jūtams, it īpaši Vidzemē.

Piemēram, maršrutā Valka-Aumeistari-Smiltene no pirmās līdz pēdējai pieturai cena samazināsies pat par vienu eiro un 15 centiem. Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas direktors Ivo Ošenieks gan pauž bažas, ka cenas būs pārāk zemas.

„Nav nekādi aprēķini veikti par to, modelēta situācija, kas var notikt ar šīm ieņēmumu daļām. Lai izlīdzinātu cenas, faktiski brauciens daudzās vietās attiecībā pret esošo cenu samazināsies. Līdz ar to pasažieru pārvadātājiem ir jautājums, kurš tad nofinansēs šo iztrūkstošo ieņēmumu daļu, ja jau mēs zinām, ka faktiski nākamā gada budžetā ir nepietiekami līdzekļi paredzēti,” bažīgs ir Ošenieks.

Lielākā daļa Vidzmes un Zemgales pasažieru pārvadātāju tarifus izlīdzinās nākamā mēneša laikā. Atsevišķās vietās gan tarifi tiks mainīti pakāpeniski, lai cenu pieaugums nebūtu pārāk straujš.

Jaunie reģionu vietējo maršrutu autobusu tarifi:


 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti