Rīta Panorāma

Intervija ar "Vilki"

Rīta Panorāma

Intervija ar Uldi Auguli

Telefonintervija ar Sandru Stricku

Piensaimnieki: Pavasarī zemniekiem var būt pilnīgi tukši konti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Krievijas sankcijās vairāk cietušo piena lopkopības saimniecību pārstāvji trešdien tiekas ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, lai pārrunātu situāciju. Zemnieku pārstāvji uzsver, ka piensaimniekiem jau tagad ir problēmas norēķināties ar piegādātājiem un nomaksāt kredītus, un pavasarī situācija varētu būt vēl sliktāka.

Ekonomisko sankciju dēļ Latvijas lopkopji zaudējot astoņus līdz deviņus miljonus mēnesī.

Piena ražotāju asociācijas pārstāve un zemnieku saimniecības „Robežnieki” saimniece Ieva Alpa uzsver, ka zemniekiem jau tagad ir problēmas, norēķinoties ar piegādātājiem, kredītu nomaksu, kam termiņi netiek pagarināti un tādēļ nākotnē ir gaidāmi lielāki maksājumi. „Pavasari [pavasara darbus] mēs uzsāksim ar pilnīgi tukšiem [bankas] kontiem (..),” uzsver Alpa, norādot, ka nav saņēmuši ES palīdzību piensaimniecības krīzē.

Viņa norādīja, ka zemnieki caur savu saimniecību piemēriem centīsies prezidentam radīt izpratni par zaudējumiem un situācijas nopietnību, strādājot zem pašizmaksas, kā arī lūgs prezidentam iesaistīties sarunās Briselē, palīdzot risināt kompensāciju jautājumus.

Tas, ka situācija piena ražotājiem ir ļoti smaga, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam „Rīta Panorāma” apliecināja arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes locekle un piena grupas vadītāja Sandra Stricka. Kopš Krievijas noteiktā embargo piena iepirkuma cenas ir kritušās, un pēdējā laikā nav bijis straujš kāpums.

Dažiem piensaimniekiem cenas ir kāpušas par vienu vai diviem centiem, bet citiem savukārt pat vēl kritušās. 

Eiropas valstīs piena iepirkuma cenas gan neesot kritusi tik strauji kā Latvijā. Cenas esot mainījušās par pāris centiem.

Problēma esot arī ar piena pārstrādātājiem, jo pēc iepirkuma cenas krituma veikalos piena produktu cenas nav pazeminājušās, vien akcijas precēm. Pat esot vērojams kāpums, sacīja Stricka.

Vēstīts, ka līdz ar Krievijas sankcijām pret ES un dažām citām rietumvalstīm Latvijas piensaimniekiem ir grūtības pārdot savu pienu. ES pagaidām ir vienojusies par 20 miljonu eiro lielām kompensācijām Latvijas zemniekiem.

Valdība septembrī atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) iniciatīvu par valsts atbalstu ciltsdarbiem, lai kompensētu piensaimniecības jomai zaudējumus, kas radušies saistībā ar Krievijas noteikto embargo pārtikas importam. Atbalstam septembrī un oktobrī piešķirti seši miljoni eiro, nauda piešķirta tikai diviem mēnešiem, bet līdz šim izskanējusī zaudējumu summa –13,9 miljoni eiro – aprēķināta līdz gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti