Piena ražotāju zaudējumu kompensācijām no valsts budžeta atvēl 6,2 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas valdība otrdien, 24.maijā, atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) virzīto priekšlikumu piena ražotāju zaudējumu kompensācijām no valsts budžeta atvēlēt ārkārtas atbalstu - 6 197 000 eiro, liecina ZM sniegtā informācija.

Valsts papildu atbalstu piešķirs piena ražotājam, ja viņš laikā no 2015. gada 1. oktobra līdz 2016. gada 30. aprīlim būs piegādājis pienu pārstrādei un ja šā gada 1. maijā ganāmpulkā ir reģistrētas slaucamas govis vai teles, kas vecākas par pusotru gadu. Tāpat valsts papildu atbalstu varēs saņemt tikai tie piena ražotāji, kas līdz šā gada 10. jūnijam reģistrēti vienotajā zemkopības nozares informācijas sistēmā.

ZM norāda, ka atbalsta aprēķināšanai un izmaksāšanai nepieciešamā informācija par katra piena ražotāja piegādātā piena daudzumu un govju skaitu tiks iegūta no Lauku atbalsta dienesta (LAD) apkopotajiem reģistru datiem. Ja piena ražotājs pienu tieši pārdod citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts pārstrādātājam, tad viņam piecu dienu laikā pēc noteikumu spēkā stāšanās par šāda piena daudzumu būs jāinformē Lauksaimniecības datu centrs.

Atbalsta saņēmējus pēc noteiktajiem kritērijiem atlasīs, kā arī atbalstu aprēķinās un izmaksās LAD.

Finanšu ministrijā skaidroja, ka ārkārtas atbalstu 6,2 miljonus eiro apmērā lauksaimniekiem piešķirs no ES fondu programmas nesadalītā līdzfinansējuma, taču ZM kopējie izdevumi nepieaugs, jo ministrijai šādu pašu summu izdevies ietaupīt.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība) gan atzina – atbalsts būtu nepieciešams arī atsevišķām citām lauksaimniecības nozarei, taču bija svarīgi piešķirt piena ražotājiem atbalstu laikā, kamēr to vēl atbalsta Eiropas Komisija.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs
00:00 / 00:38
Lejuplādēt

ZM norāda, ka svaigpiena iepirkuma cena līdz 2016. gada aprīlim ir samazinājusies par 33% salīdzinājumā ar 2014. gada jūliju, un tas ir viens no krasākajiem piena iepirkuma cenas samazinājumiem visu ES dalībvalstu starpā. Ražotājiem ieilgusī cenas lejupslīde rada lielus un neplānotus zaudējumus. 
 
Turklāt saskaņā ar prognozēm sezonalitātes dēļ piena iepirkuma cena būs vēl zemāka par pašlaik esošo. Tālab piena ražotājiem nepieciešams papildu atbalsts no valsts budžeta, skaidro par nozari atbildīgajā ministrijā.

Jau ziņots, ka iepriekš ZM cerēja uz Eiropas Savienības (ES) finansiālu atbalstu Latvijas piensaimniekiem. Taču tā kā citas ES dalībvalstis vēl nav izlietojušas iepriekš ES valstu piensaimniekiem atvēlēto finansējumu, no Eiropas Komisijas pagaidām nav saņemts apsolījums sniegt papildu atbalstu grūtībās nonākušajiem piensaimniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti