Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andri Jaunsleini

Rīta Panorāma

Intervija ar Edvardu Smiltēnu

Norit ziemas uzņemšana profesionālās izglītības programmās

Pēdējā jauniešu ziemas uzņemšana pieprasītu profesiju apgūšanai bez maksas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vēl var pagūt pieteikties pēdējai ziemas uzņemšanai Jauniešu garantijas programmas ietvaros. Jauniešiem vecumā no 17 līdz 29 gadiem iespējams bez maksas apgūt darba tirgū pieprasītas profesijas. Mācības notiek 34 dažādās profesionālās izglītības iestādēs visā Latvijā. 

No 2014.gada Valsts izglītības attīstības aģentūra īsteno Jauniešu garantijas programmu. Tā ir iespēja jauniešiem vecumā no 17-29 gadiem viena vai pusotra gada laikā apgūt darba tirgū šobrīd pieprasītas profesijas.

“Pirmkārt, tās ir mācības bez maksas. Jaunieši apgūst profesiju, dodas praksē. Katras programmas prakses iespējas ir 15 nedēļas. Mācību procesa laikā jaunieši var saņemt stipendiju līdz 115 eiro mēnesī. Ja jaunietim nav neattaisnotu kavējumu un viņš ir sekmīgs  visos mācību priekšmetos, viņam tiek garantēta šāda stipendija,” stāsta Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA)  Profesionālās izglītības projektu departamenta direktore Elīna Purmale-Baumane.

Dienesta viesnīca mācību procesā ir bez maksas. Ceļa izdevumi un naktsmītne kvalifikācijas prakses laikā arī tiek nodrošināta.

Mācības notiek 34 profesionālās izglītības iestādēs visā Latvijas teritorijā. Iespējams apgūt 60 dažādas profesijas būvniecībā, lauksaimniecībā, skaistumkopšanā. Izvēle ir ļoti plaša.

Piemēram, Elīna Eihentāle ar programmas palīdzību ieguvusi kvalifikāciju apģērbu modelēšanā un konstruēšanā un darbu ieguvusi uzņēmumā “One Wolf”, kur bija devusies mācību praksē. “Jā, es mīlu savu darbu,” saka Elīna.

Arī viņas darbadevēja, “One Wolf” modes dizainere Agnese Narņicka atzinīgi vērtē jaunietes darbu: “Tikai labus vārdus. Elīna ir ļoti apņēmīga, un Elīnai noteikti var uzticēt sarežģītus uzdevumus. Mērķtiecīgs cilvēks.”

Jauniešu garantijas programmas ietvaros Rīgas Stila un modes profesionālajā vidusskolā šobrīd notiek ziemas uzņemšana. “Cilvēki ir sapratuši, ka var sākt mācīties ne tikai 1.septembrī, bet to var darīt jebkurā laikā. Daļai tas ir ērtāk, jo bieži vien ir gadījumi, ka cilvēki oktobrī, novembrī sāk interesēties, kur viņš varētu mācīties, jo viņam ir beidzies varbūt darba līgums ārzemēs, viņš ir atgriezies un Latvijā grib mācīties,” saka direktores vietniece Vita Grīnbauma.

“Visiem jauniešiem, kuri ir izdomājuši, kādu profesiju vēlas iegūt, vajag apskatīties VIAA mājas lapā un iegūt sīkāku informāciju par izglītības iestādēm, kas piedāvā savas programmas ziemas uzņemšanā,” mudina Elīna Purmale-Baumane.

Šis būs pēdējais gads, kad Jauniešu garantijas programmā notiek ziemas uzņemšana, jo šim bezmaksas apmācību projektam ir jānoslēdzas 2018.gadā. Tādējādi  ir pēdējais brīdis vēl paspēt bez maksas iegūt jaunu profesiju. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti