Pēc PVD inspektores pieķeršanas «Frics» piedzīvo pārbaudi «pēc pilnas programmas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Par pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) negodprātīgo inspektori, kas pieķerta kukuļņemšanā, mediji ziņoja, vēl pirms LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” operācija “Frics” parādījās ēterā. PVD atzina, ka inspektore pieķerta nelikumībās un darbu iestādē pameta, bet informācija nodota Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.  Taču tas nav viss stāsts – sakritības vai citu iemeslu dēļ  nākamajā dienā pēc inspektores pieķeršanas bistro “Frics”  piedzīvoja PVD pārbaudi “pēc pilnas programmas”, lai gan iepriekš pret uzņēmumu nekādu pretenziju nebija.

Operācijas laikā Jūrmalā, Jomas ielā, izveidots bistro “Frics”, kas gatavotu un tirgotu frī kartupeļus ar mērcēm. Uzņēmuma dibināšana noritēja raiti, bet izmaksas un laiku paņēma daudzās prasības gan pārtikas aprites, gan darba aizsardzības un ugunsdrošības jomā, gan būvvaldes prasības. 

Komanda arī atklāja, ka, lai arī Latvijā audzē daudz kartupeļu,  frī jāgatavo no poļu kartupeļiem, jo tikai tādi ir pieejami saldēti fasētā veidā. Turklāt cena ir augsta. Ir vēl arī daudzas citas izmaksas. Lai sāktu šādu biznesu, būtu nepieciešami vismaz 10 tūkstoši eiro.  Bet operācijas laikā secināts, ka komercbankas aizdevumu tik jaunam uzņēmumam neizsniedz, arī valsts reklamētā atbalsta programma “Altum” nav tik pretimnākoša kā cerēts.

Komanda pārliecinājās, ka atrast darbiniekus arī nav tik vienkārši. Bistro “Frics” kā jauns uzņēmums, kam nav lielu ienākumu, nolemj maksāt tuvu minimālajai likmei - 2,2 eiro stundā, bet darbinieki nesteidz atsaukties.

Tālāk raidījuma veidotāji pēta kontroles dienestu darbu. Pirmo PVD pārbaudi raidījuma veidotāji bistro “uzsūtīja” paši, zvanot uz PVD un uzdodoties par neapmierinātu klientu, kuram ir aizdomas par to, ka frī kartupeļus cep vecā eļļa, turklāt porcijā esot atrasts mats. PVD „klientam” apsola šo informāciju pārbaudīt.

Varētu sagaidīt, ka pārbaude būs pēkšņa, taču dienesta inspektore vispirms piezvana un pabrīdina: „Es pie jums iegriezīšos, tad arī pateikšu, kāpēc”.  Pēc šāda zvana saņemšanas teorētiski iespējams, ka, ja uzņēmums arī būtu izmantojis vecu eļļu, to varētu savlaicīgi nomainīt pret svaigu, un klienta sūdzību pierādīt neizdotos.

Pēc dažām dienām inspektore arī ierodas un norāda, ka apkalpojošam personālam vajag īpašas cepurītes. Komandu gan vairāk pārsteidz viņas attieksme pret savu darba devēju un atziņa - „drīz būs divdesmit gadi šinī pretīgajā dienestā”.

Pret uzņēmumu viņa gan izturas atsaucīgi, sodus neuzliek, un pēc brīža atklājas – viņa varot piedāvāt pārtikas uzņēmumam obligāto paškontroles grāmatiņu, kā arī apliecību par izietiem kursiem, kas tiek prasīta no katra uzņēmēja, protams, bez nekādas kursu iešanas un bez nodokļiem, un oficiālās cenas - 45 eiro - vietā  visu varot izdarīt par 30 eiro.    

Bistro „ Frics” piedāvājumu pieņem un jau nākamajā dienā inspektore ierodas ar visu apliecību, bet naudas nodošanas brīdī viņu gaida pārsteigums – ierodas LTV komanda ar kameru. Tad nu inspektore sāk taisnoties uz skaidrot, ka viņa jau neko sliktu nav darījusi, tikai gribējusi palīdzēt.

Bistro „Frics”, pēc viņas vārdiem, ir taču tikai mazs uzņēmums, nevis kāds gaļas cehs, un te nav nekā bīstama. Viņa tikai izlīdzot uzņēmējiem un savai bijušai kolēģei, kura tagad esot bez darba, bet kurai ir licence, lai izsniegtu apliecību par kursu iziešanu. Inspektores galvenais arguments, kāpēc viņa šoreiz izpalīdzējusi, esot tāds, ka šis uzņēmums esot maziņš un te pat neesot īstas virtuves. Tas gan izraisa retorisku jautājumu – tad kāpēc izvirzītas tādas prasības, kuru dēļ valsts pat paģēr, lai uzņēmējs ietu kursos un tādējādi garantēt ienākumus starpniekiem.      

Sarunas brīdī pieķertā inspektore arī neuztraucas par iespējamām sekām. “Jo es saku - mani var atlaist jebkurā brīdī, ja grib, bet mani neatlaiž, es domāju tāpēc, ka cilvēku nav, kas strādā. [..] Ja būtu ļoti labi apstākļi, prestižs... PVD nav prestižs uzņēmums. Bija prestižs pirmajos pāris gados, tagad nav,”  viņa klāsta.  

Vēlāk atklājas, ka viņa no darba PVD aizgājusi pati, bet PVD medijus informēja, ka pieķēris kādu savu inspektori, kura sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos strādājošajiem tirgojusi apliecības par mācību kursu "Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā" noklausīšanos. 

Taču tas nebūt nav viss, ko bistro „Frics” atklāja par PVD darbu. Jau nākamajā dienā pēc inspektores pieķeršanas “Fricu” sagaida atbildes pārsteigumu - bez jelkāda brīdinājuma bistro ierodas divas citas PVD pārstāves, un šoreiz bez mazākās laipnības ķemmē visu pēc kārtas.

Nav paškontroles mapes, nav apliecības, nav vēl tas un tas, un gala rezultātā tiek sastādīts garš jo garš protokols ar dažādiem pārkāpumiem. Sods par pārkāpumiem ir no 20 līdz 700 eiro, soda apmēru nosaka inspektors, un finālā bistro „Frics” jāmaksā 25 eiro liela soda nauda.  Taču līdz ar sodu tiek izrakstīts arī rēķins par PVD inspektoru ceļa izdevumiem no Tukuma, kur atrodas PVD filiāle, līdz Jūrmalai, 50 eiro apmērā. Summā ietverta gan degvielas apmaksa, gan arī inspektoru stundu likmes. Savukārt, ja pārkāpumu nebūtu, šis rēķins arī nebūtu jāapmaksā.

LSM aicina uzņēmējus dalīties arī savu pieredzi par saskarsmi ar valsts un pašvaldību iestādēm, prasībām, izmaksām, ierēdņu attieksmi, un ierosināt, ko varētu mainīt, lai atvieglotu mazo uzņēmēju darbību. Rakstiet savas pārdomas komentāros pie šī raksta. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti