Pēcpusdiena

Šogad putnu gripas dēļ trīs mēnešus aizliegs turēt laukā vistas

Pēcpusdiena

Gribat doties uz ASV? Pasakiet savu sociālo tīklu paroli!

Nodoklis diasporas pārstāvju ārvalstu pensijām?

Pēc diasporas sūdzības deputāti pētīs ārvalstīs nopelnīto pensiju aplikšanu ar nodokli Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Piecus gadus pēc tam, kad Saeima atcēla Eiropas Savienības (ES) valstīs nopelnīto algu atkārtotu aplikšanu ar nodokļiem Latvijā, izrādījās, ka tādas pašas problēmas ir arī cilvēkiem, kuri ārzemēs nopelnījuši pensijas un vēlas atgriezties mājās, taču būs spiesti dzimtenē maksāt nodokli vēlreiz. Saeimas deputātus par to informēja diaspora, un tautas kalpi sola šo jautājumu izpētīt.

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Judins (“Vienotība”) Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” pastāstīja, ka nesen pie deputātiem vērsās Eiropas Latviešu apvienība, iepazīstinot ar šo problēmu – cilvēki nopelnīja pensija citās ES valstīs un domā par atgriešanos mājās, bet būs pārsteigti, jo, iespējams, viņiem būs jāmaksā nodoklis par pensiju, par kuru tas jau ieturēts ārzemēs. 

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes pārstāve Ināra Kopase raidījumā skaidroja, ka pašlaik Latvijā pensijām piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokli 23% apmērā neatkarīgi no tā, no kādiem avotiem izmaksā pensiju. Ja Latvijas rezidents to saņem no ārvalstīm, to pielīdzina ārvalstīs gūtajiem ienākumiem, un nodoklis jānomaksā. Piemēram, ja valstī, kura maksā pensiju, nodoklis ir zemāks par 23%, Latvijā būtu jāmaksā starpība.  

Judins atzina, ka atkārtojas situācija, kas bija ar ārvalstīs nopelnītajām algām.

Tā kļuva īpaši aktuāla krīzes gados, kad daudzi devušies uz ārzemēm peļņā un bija nepatīkami pārsteigti par nepieciešamību maksāt nodokļus  Latvijā vēlreiz. Šo situāciju Saeima mainīja, un no 2012.gada 1.janvāra vairs nav jāmaksā nodoklis par algota darba ienākumiem, kas gūti citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgta un stājusies spēkā nodokļu konvencija.

Toreiz Saeima situāciju atrisināja, bet tagad uzzinājām, ka šo labu risinājumu neattiecina uz pensijām, un par to būs jārunā no jauna, atzina Judins.

Pagaidām gan deputāti neizdarīja nekādus secinājumus, bet tikai mēģina noskaidrot situāciju un problēmas nozīmīgumu,  “ja cilvēks nebrauc uz Latviju vecumdienās tāpēc, ka jāmaksā nodoklis, tas ir nopietni”,  sacīja Judins.

Deputāti pieprasīja papildu informāciju par  šo jautājumu no atbildīgajām iestādēm, kas strādā ar nodokļiem, un, “ja tā problēma ir tik nopietna, tad mēs gribam to risināt”, sacīja Judins.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti