Pasteidzina likuma grozījumus par zaļā iepirkuma nosacījumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ņemot vērā valdību veidojošo partiju starpā panākto vienošanos, kas tapusi, reaģējot uz Krievijas noteikto embargo Eiropas Savienībā ražotu pārtikas produktu ievešanai, Saeima ceturtdien steidzamības kārtā grozījusi Publisko iepirkumu likumu.

Saeimai bija nepieciešama tikai viena diena, lai pieņemtu Publisko iepirkumu likuma grozījumus, kas izstrādāti nolūkā veicināt vietējo ražotāju saražotās pārtikas patēriņu valsts un pašvaldību iestādēs, pirmkārt - skolās un bērnudārzos. Grozījumi noteic, ka valdībai nepilnu divu mēnešu laikā jāizstrādā tā dēvētā zaļā iepirkuma prasības un kārtība, kādā tās tiek piemērotas, īstenojot pārtikas produktu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumus.

Viens no grozījumu iesniedzējiem - deputāts Edvards Smiltēns, skaidrojot grozījumu nepieciešamību, uzsvēra, ka līdz šim iepirkumu organizētāji ļoti reti izmantojuši iespēju dot priekšroku vietējiem produktiem.

”Tā faktiski ir reakcija arī uz šīm sankcijām jeb Krievijas embargo mūsu pārtikas precēm un to ietekmi uz vietējiem ražotājiem, kas šobrīd ir. Tādēļ ir nepieciešams veicināt pārdomātu pārtikas preču patēriņu, un tiesiskā veidā mēs to varam izdarīt tikai caur vietējo ražotāju produktu iepirkumu, veicinot tā saucamo zaļo iepirkumu. Jāteic, ka noteikumi atļauj, likums atļauj piemērot citādus kritērijus, bet to izmanto pēc statistikas tikai 3,9% no visiem iepirkumiem,” sacīja Smiltēns.

Smiltēns arīdzan uzsver, ka tā dēvēto zaļo iepirkumu ieviešana sekmēs veselīgāku produktu izmantošanu:

”Šobrīd mēs ar šiem noteikumiem pastiprinām to iespēju dabūt produktus, kas ir svaigi, sezonāli produkti, bioloģiski audzēti produkti un produkti, kuru audzēšanā nav izmantoti pesticīdi vai minerālmēsli.”

Tikmēr deputāts Ingmārs Līdaka uzsver, ka, atbalstot vietējos ražotājus un veicinot viņu ražotās produkcijas noietu, ir jāiet vēl tālāk:

”Jāiet ir tālāk, pilnīgi noteikti ir jāiet tālāk, jo man joprojām nedod mieru mūsu cienījamā jaunā Gaismas pils, kur jāstaigā ir pa Kanādas, nevis Latvijas [koka] grīdu. Un es ceru, ka pēc pārtikas nāks arī nākošie, nāks arī koks kā Latvijas būvmateriāls prioritārs, nāks arī daudzi citi šī zaļā iepirkuma soļi pozitīvie.”

Sākotnēji likumā bija plānots noteikt, ka valdībai zaļo iepirkumu piemērošanas kārtība jāizstrādā līdz novembra beigām, taču, ņemot vērā Saeimas debatēs izskanējušo kritiku, lemjot par Publisko iepirkumu likuma grozījumu pieņemšanu galīgajā lasījumā, deputāti šo termiņu saīsināja līdz 30. oktobrim.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti