Parādnieks: Bezbērnu nodeva novērsīs sociālo netaisnību, kas vērsta pret daudzbērnu mātēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Bezbērnu nodokļa mērķis ir novērst sociālo netaisnību, kas  vērsta pret daudzbērnu mātēm, kuras, izaudzinot vairākus bērnus, saņem 8-12% mazāku pensiju, Latvijas Televīzijas raidījumā “Viens pret vienu” skaidroja ierosinājuma autors Saeimas deputāts Imants Parādnieks (Nacionālā apvienīb).

Parādnieks uzsvēra, ka šo lielāko likmi maksātu darba devējs, nevis darba ņēmējs. Turklāt piedāvājums paredz samazināt vispārējo likmi tiem, kam ir bērni par 0.59%, bet tiem, kam nav bērni par 0,5 %. Tātad katram darba devējam par strādājošo bez bērniem nodokļa samazinājums būtu 0,09%. No šo strādājošo iemaksām 0.5% tiktu uzskatīta, kā bezbērnu jeb solidaritātes nodevu, kas pie vidējās darba algas valstī būtu ap 3,83 eiro mēnesī.

Vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē Parādnieks ierosināja ieviest papildus "solidaritātes likmi" valsts sociālās obligātās apdrošināšanas iemaksām 0,5% apmērā kā bezbērnu nodevu.

Tāpat ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu komisijas Nodokļu politikas apakškomisija sākusi diskusijas par iespējamajiem risinājumiem sabiedrības nevienlīdzības problēmas risināšanai, kas skar nodokļu un to atvieglojumu piemērošanu. Ierosinājumi galvenokārt skars strādājošos, kuru aprūpē ir bērni, un nosacīti paredz ieviest nodokļu sistēmas progresivitāti. Ar šiem priekšlikumiem var iepazīties te. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti