Pabeidz «Citadeles» darījumu, pārdošanas cena - 74,7 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

VAS „Privatizācijas aģentūra” (PA) ir pabeigusi bankas “Citadele” akciju pārdošanas darījumu, kurā “Ripplewood” un divpadsmit starptautisku investoru grupa kļuvusi par bankas “Citadele” akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro,  informēja Privatizācijas aģentūra.

Līdz pēdējam brīdim akciju pārdošanas līgumā iestrādāto cenu korekcijas mehānismu dēļ nebija skaidrs, kāda būs galīgā akciju paketes cena; pēc Privatizācijas aģentūras sniegtās informācijas, tā pārdota par 74,7 miljoniem eiro, kas ir par 700 tūkstošiem vairāk, nekā sākotnēji lēstā bāzes cena.

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabā 25% bankas akciju. Papildus jaunie akcionāri kopā ar ERAB palielināja bankas “Citadele” pamatkapitālu par 10 miljoniem eiro.

"Ripplewood Advisors LLC" dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss ir uzsvēris, ka atbilstoši akcionāru plāniem banka "Citadele" kļūs par nacionālo līderi attiecībā uz kvalitāti un piedāvāto produktu daudzveidību Latvijas banku sektorā. ASV investīcijas Latvijas finanšu sistēmā līdzsvaro ārvalstu ieguldījumus un vairo drošību, tas ir arī pozitīvs signāls ārvalstu investīciju piesaistei.

Bankas akcionāru vidū līdzās "Ripplewood" ir  bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas priekšsēdētājs Pols Volkers   un bijušais Pasaules bankas prezidents Džeims D. Volfensons. Bankas akcionāru vidū ir arī viens no lielākajiem hedžfondiem pasaulē "Baupost Group", kas pārvalda respektablu institucionālo un privāto investoru kapitālu. "Ripplewood" piederēs 22,4% bankas akciju, bet pārējiem investoriem 52,6% bankas akciju. Investori ir apliecinājuši ilgtermiņa attīstības plānus.

PA augsti novērtē ERAB ieguldījumu bankas Citadele izveidošanā un attīstībā. Darījuma ietvaros tika restrukturizētas iepriekš uzņemtās un valsts galvotās PA saistības pret ERAB. Atbilstoši valdības lēmumam no bankas "Citadele" akciju pārdošanas iegūtos līdzekļus PA izmantos valsts garantēto saistību pret ERAB dzēšanai.

“Citadele” izveidota, sadalot 2009.gada valsts pārņemto banku “Parex”  “labajā” un “sliktajā” bankā – attiecīgi izveidoja “Citadeli” un “Revertu”. Abās ERAB palika kā valsts partneris. Ņemot vērā, ka “Revertas” kapitāls ir negatīvs, valsts ir ERAB parādā un, lai noslēgtu „Citadeles” pārdošanas darījumu, nauda jāatmaksā.  Tam izmantos „Citadeles” pārdošanā iegūto sumu.  

PA būs jāsamaksā ERAB aptuveni 77 miljoni eiro un jānodod ERAB rokās subordinētais aizdevums „Citadelei” 11,21 miljona eiro apmērā.

Bankai “Citadele” kopumā tika sniegts valsts atbalsts 377,9 miljoni eiro. Uz 2015.gada 20.aprīli ir atgūti 308 miljoni eiro. Papildus banka “Citadele” procentu un citos maksājumos līdz 2015.gada 20.aprīlim par valsts atbalsta izmantošanu samaksājusi 49,14 miljonus eiro. Līdz 2017.gada beigām banka valstij atmaksās atlikušo valsts atbalstu – PA subordinēto aizdevumu 34,7 miljonus eiro un procentus par to. Līdz ar to ieņēmumi valstij no akciju pārdošanas darījuma un bankas “Citadele” veiktajiem maksājumiem līdz 2017. gadam būs lielāki, nekā ieguldīts bankā “Citadele”, informēja Privatizācijas aģentūra. 

Tā gan ir monētas spožākā puse, jo lielākā daļa valsts ieguldītās naudas jāatgūst savulaik no “Parex” sliktos kredītus mantojušajai “Revertai”. Privatizācijas aģentūras šefs feberuāra beigās atzina – valsts, visticamāk, tā arī neatgūs aptuveni pusmiljardu no "Parex" bankā ieguldītajiem eiro.  

Premjere Laimdota Straujuma (“Vienotība”) intervijā LTV atzina, ka bankas akciju pārdošanas summa ir arī cena par valsts drošību, bankas sistēmas dažādošanu un banku sistēmas sakariem ar ASV.

Straujuma norādīja, ka, ņemot vērā ģeopolitisko stāvokli, bankas sistēmas dažādošanu, šis ir labākais iespējamais risinājums. Viņa atzina, ka citos piedāvājumos cena nebija būtiski lielāka, un “starpība zem 10 miljoniem eiro” neatsvērtu to, ko Latvija ieguva, piesaistot šos ASV investorus.

“Citadeles” akciju pārdošanas process tika atsākts 2013.gada 16.jūlijā. 2013.gada 17.decembrī valdība atbalstīja bankas investoru piesaistes stratēģiju. Akciju pārdošanas procesu organizēja PA, piesaistot starptautisku investīciju banku “Societe Generale” un juridisko konsultantu - starptautisko juridisko biroju “Linklaters”.

Investoru piesaistes procesā uzrunāti gandrīz 100 investori, no kuriem 14 investori izrādīja interesi par banku “Citadele”. Pēc konfidencialitātes līgumu parakstīšanas un iepazīšanās ar informācijas memorandu astoņi investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Vēlāk pieci investori uzsāka bankas padziļināto izpēti un iesniedza pēcizpētes piedāvājumus. Izvērtējot šos piedāvājumus, valdība apstiprināja sarunu turpināšanu ar trijiem pretendentiem, kuriem tika dota iespēja veikt bankas apstiprinošo padziļināto izpēti.

Izvērtējot investoru piesaistes procesa rezultātus, valdība investoru piesaistes procesa noslēguma posmā vienojās turpināt sarunas ar vienu pretendentu – “Ripplewood”, kas vislabāk atbilst noteiktajiem kritērijiem (cena, darījuma nosacījumi, investora kvalitāte un bankas attīstības redzējums) un mērķim iegūt stabilu un prognozējamu investoru, kas spēs nodrošināt bankas sekmīgu turpmāko attīstību.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti