Ārpus Rīgas

Vinteri dubultojuši sēklas gurķu platības; sāk vākt otrās aprites gurķus

Ārpus Rīgas

Latgales mazākās pašvaldības aktīvāk šķiro atkritumus

Nozares eksperts: Poļi glābj piena zemniekus, bet par to nevar vienkārši priecāties

Nozares eksperts: Poļi glābj piena zemniekus, bet par to nevar vienkārši priecāties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Polijas piena pārstrādātāji šobrīd palīdz Latvijas zemniekiem izdzīvot, iepērkot pienu par augstākām cenām, taču par to nevar vienkārši priecāties, jādomā par nozares mērķiem, vai vēlamies arī paši attīstīt piena pārstrādi, Latvijas Radio norādīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Pašlaik zemniekiem situācija uzlabojas, piena cenas aug, un to veicināja situācija pasaules tirgos un Latvijas zemnieku izmisīgi centieni atrast jaunus ārējos tirgus. Un Latvijā piena nozarei palīdz “Polijas piena pārstrāde, kas neticami strauji kāpina cenas”.

Cimermanis sacīja, ka Polijā ir liela nozares saliedētība, aptuveni 80% zemnieku ir kooperatīvos, un ir izveidota ļoti laba sadarbības kultūra, pastāv rūpes vienam par otru, pārstrādātāji saka -  “kas gan ir mūsu rūpnīca bez jums, zemniekiem”.

“Poļi sapratuši, ka spēks ir tikai apvienojoties”, desmit gadu laikā pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) viņi prasmīgi izmantojuši ES fondus un savus resursus, un tagad Polijas piena pārstrādes nozare sāk konkurēt pasaules tirgos ar holandiešiem un Jaunzēlandi, stāstīja Cimermanis.

Latvijas piena ražotājiem tas gan šobrīd nāk par labu, jo piena nozare strauji gāja uz leju, un, ja tā turpinātos līdz pavasarim, mēs tagad runātu savādāk, atzina Cimermanis.

Tomēr tas neveicina turpmāko attīstību. Poļi sūta nopietnu signālu Latvijas piena pārstrādātājiem, vai tā spēs iepirkt pienu par adekvātu cenu. Jābūt ļoti uzmanīgiem, jo “mēs esam sadrumstaloti, ļoti vāji, ievainojami, jo nav neviena nopietna spēlētāja, kas spētu 1000 tonnu dienā iepirkt”, piedāvājot adekvātu cenu, sacīja Cimermanis.  

Latvijas Radio jau vēstīja, ka vidējo piena cenu šobrīd izdodas noturēt labā līmenī, tiesa, pateicoties Polijas piena uzpircēju spiedienam uz Latvijas piena pārstrādi. Cena zemniekiem par piena kilogramu ir 27 eirocenti, vasarā bija 17. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti