Naftas cenas nogāž Krievijas rubli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc naftas eksportētāju valstu organizācijas OPEC lēmuma nesamazināt naftas ieguvi  Krievijas nacionālā valūta - rublis - zaudējis vairāk nekā trīs procentus vērtības pret dolāru, sasniedzot jaunu rekordzemu līmeni.

OPEC ietekmīgākā valsts Saūda Arābija uzstāja uz ieguves apjoma saglabāšanu, lai neatdotu lielāku tirgus daļu slānekļa naftas piegādātājiem. Šāds lēmums vēl vairāk satricināja no energoresursu tirgošanas atkarīgo Krievijas ekonomiku.

Lielāko daļu Krievijas budžeta ieņēmumu nodrošina tieši nodevas par naftas eksportu. 

Iznākumā viens ASV dolārs tagad Krievijā maksā jau vairāk nekā 48 rubļus, bet eiro - gandrīz 61 rubli.

Krievija cerēja, ka OPEC varētu vienoties samazināt naftas ieguvi, tādējādi veicinot cenu palielināšanos. Kopš vasaras naftas cenas pasaules tirgū ir nokritušās par 30%.  

Kā ziņots, OPEC neplāno samazināt naftas ieguves kvotas, jo Krievija, kas nav OPEC dalībniece, taču ir otrā lielāka naftas eksportētāja, paziņoja, ka negrasās samazināt naftas ieguvi kopā ar OPEC valstīm. 

Kopš jūnija jēlnaftas cenas pasaules tirgū ir samazinājušās par 30%, galvenokārt saistībā ar pārprodukciju un ASV dolāra vērtības pieaugumu. 12 valstu kartelī, kas saražo trešdaļu pasaules naftas, nav vienprātības, vai cenu celšanai samazināt ieguves apjomus. To vēlas nabadzīgākās OPEC valstis, tādas kā Venecuēla un Ekvadora. 

Savukārt Krievija nav OPEC dalībvalsts, un pirms dažām dienām valsts finanšu ministrs atzina, ka, ja sankciju dēļ Krievija zaudē aptuveni 40 miljardus dolāru gadā, tad naftas cenu samazināšanās dēļ robs ir vēl daudz lielāks - aptuveni 100 miljardi dolāru. Līdz ar to Maskava būtu ieinteresēta, lai naftas cenas aug.

Tomēr pati Krievija sūtījusi pretrunīgus signālus. Tiek ziņots, ka, no vienas puses, Maskava esot ierosinājusi, ka varētu samazināt naftas ieguves apjomus, ja OPEC valstis darīs to pašu. No otras puses - enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks paudis, ka Krievija ieguves apjomus varētu nemainīt un saglabāt aptuveni esošajā līmenī.

Naftas cenas pasaules tirgū piedzīvo kritumu saistībā ar bažām par pārmērīgām enerģijas piegādēm un naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC mājieniem nesamazināt naftas ieguvi. Šajā situācijā strauji turpina kristies arī Krievijas rubļa vērtība. Tas tiek skaidrots ar milzīgo Krievijas ekonomikas atkarību no naftas un gāzes cenām. Finanšu analītiķi jau prognozē Krievijas ekonomikas drīzu nonākšanu recesijā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti