Rīta intervija

NA frakcijas vadītājs Locis prognozē, ka arī bez turpmāka remonta Barona ielā neiztikt

Rīta intervija

Laimdota Straujuma par nākamā gada budžetu un ar to saistītajām grūtībām

EM ES fondu nodaļas vadītāja Anda Lagzdiņa par fondu līdzekļu izlietojumu

Ministrija: Interese par jauno ES fondu atbalstu māju siltināšanai ir milzīga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pašlaik interese par iespēju saņemt jauno Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu daudzdzīvokļu māju siltināšanai ir milzīga. Visvairāk par ES atbalstu interesējas Liepāja, kas arī līdz šim bijusi aktīvākā pašvaldība ēku siltināšanā, to intervijā Latvijas Radio atzina Ekonomikas ministrijas (EM) ES fondu nodaļas vadītāja Anda Lagzdiņa.

Pēc viņas teiktā – attīstības finanšu institūcijas "Altum" speciālisti apstiprinājuši, ka par atbalsta saņemšanu jaunajā daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas programmā konsultācijas notiek visu laiku.

"Tiek saņemti ļoti daudzi zvani, daudz e-pastu, cilvēki nāk arī uz "Altum" konsultāciju centriem. Tiešām interese ir ļoti liela," teica EM pārstāve.

Vislielākā interese par ES fondu līdzfinansējuma saņemšanas iespējām esot no Liepājas pilsētas pašvaldības, kur arī apstiprināts pirmais daudzdzīvokļu mājas siltināšanas projekts jaunajā ES fondu periodā.

Liepāja vēsturiski bijusi viena no aktīvākajām pašvaldībām māju siltināšanā, kam pirms ES fondiem līdzfinansējumu piedāvāja pašvaldība. Vēl salīdzinoši aktīvi namus siltina Ventspilī un Valmierā, teica EM pārstāve, norādot – šīs pašvaldības mērķtiecīgi strādā ar iedzīvotājiem, lai viņi savas mājas siltinātu.

Nākamajā 2014.-2020. gada plānošanas periodā ES fondos daudzdzīvokļu māju siltināšana būs pieejami kopumā 150 miljoni eiro. "Attiecībā uz energoefektivitātes paaugstināšanu tieši daudzdzīvokļu sektoram ir piešķirts lielākais finansējums," atzina Lagzdiņa.

Pēc viņas teiktā, kopumā Latvijā būtu nepieciešams siltināt 17 000 ēku, un tam būtu nepieciešams finansējums, kas mērāms miljardos eiro.

Ar 2014. -2020. gados ES fondos pieejamo atbalstu varēs nosiltināt vairāk nekā 1000 ēku. "Tas ir maz priekš tās vajadzības," teica Lagzdiņa.

Līdz ar to ES līdzfinansējumu saņems tie, kas pasteigsies ar projektu iesniegšanu, atzina Lagzdiņa. Viņa gan norādīja, ka vēl viena iespēja ir mājas siltināt, piesaistot privāto finansējumu.

"Pašlaik ir virkne privātā sektora pārstāvju, kas meklē iespējas, kā piesaistīt citur finansējumu un kā sadarbībā ar mums un "Altum" veidot tādus fondus, (..) lai tad, kad beigsies ES nauda, mēs varam turpināt šo darbu," teica EM pārstāve.

Nav arī izslēgts, ka šajā ES fondu plānošanas periodā līdzfinansējumam daudzdzīvokļu namu siltināšanai piešķir vairāk naudas – tā tas bija iepriekšējā plānošanas periodā, teica Lagzdiņa.

2007.-2013.gadā daudzdzīvokļu namu siltināšanai ES fondos sākotnēji bija atvēlēti 14 miljoni eiro, taču no 2011. gada interese par šo atbalstu būtiski pieauga un ES līdzfinansējumam beigās piešķirti 89 miljoni eiro. Papildus atbalsts rasts, samazinot ES fondu līdzfinansējumu citās aktivitātēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti