Miljonāram Garkānam «pa lēto» tiek trešdaļa jauno sudraba monētu «Nacionālais uzņēmējs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Trešo daļu no Latvijas Bankas (LB) nupat izlaistajām jaunajām sudraba kolekcijas monētām nopircis būvniecības kompānijas "Arčers" līdzīpašnieks Armands Garkāns. Turklāt miljonārs monētas iepircis pa vairumtirdzniecības cenu – 60 eiro gabalā, kas ir mazāka par LB noteikto cenu monētas pārdošanas kasēs LB, raksta Rus.lsm.lv.

Jau vēstīts, ka LB nupat laida klajā nacionālo uzņēmēju nopelniem veltītu piecu eiro sudraba kolekcijas monētu "Nacionālais uzņēmējs". Tā tapa kopīgā projektā ar uzņēmējiem, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK). Monētas kopējā tirāža bija 3000 eksemplāru – puse jeb 1500 monētu nonāca LTRK rīcībā.

Taču 1000 no uzņēmēju organizācijai paredzētajām monētām nopircis minētās būvniecības kompānijas vadītājs Garkāns, kurš par vienu monētu maksājis 60 eiro. Tikmēr pārējiem Latvijas iedzīvotājiem, tostarp monētu kolekcionāriem, bija pieejami 1 500 monētu. Tās pārdeva pa vienai, turklāt monētas cena LB kasēs bija 67 eiro. 

Interese par jaunās monētas iegādi bija liela – monēta "Nacionālais uzņēmējs" centrālās bankas kasēs pirmdien izpārdota dažu stundu laikā, aģentūrai LETA iepriekš atzina LB. Jaunās monētas tīkotāju rinda pie LB ēkas Vecrīgā otrdien, 13.septembrī, sāka veidoties agrā rītā. Taču tā kā pieejamais monētu daudzums nebija liels, daļa palika bešā – tagad monētu var nopirkt "no rokas" – par 220-250 eiro gabalā.

Jautāts, kāpēc būvkompānijas "Arčers" līdzīpašniekam bijušas tik ekskluzīvas tiesības jaunās monētas iegādē, LTRK vadītājs Jānis Endziņš Rus.lsm.lv norādīja: tieši Garkāns iniciējis šādas monētas laišanu klajā.

"Jā, tā ir pareiza informācija – 1000 monētu ir viņam. Pārdevām par to pašu summu, par kādu [monētu] iepirka Latvijas Banka," skaidroja LTRK vadītājs Endziņš.

Viņš skaidroja, ka ar Garkānu iepriekš panākta vienošanās, ka šāds apjoms monētu tiks pārdots viņam. "Ņemot vērā, ka tā bija Garkāna kunga iniciatīva un Latvijas Bankai vajadzēja garantēt, ka daļa tirāžas tiks nopirkta, lai Latvijas Bankai nebūtu nevajadzīgu izdevumu, jā, mēs vienojāmies – kurš un cik daudz monētu ņems." Citu monētas kārotāju LTRK neesot bijis.

Būvkompānijā "Arčers" Rus.lsm.lv norādīja, ka Garkāns grasās monētas dāvināt saviem biznesa partneriem un darbiniekiem. Tikmēr numismāts un "Rīgas numismātikas salona" īpašnieks Madis Gerbaševskis atzinis – tas, kas notika ar jauno monētu, bija ļoti dīvaina prakse.

"Izrādās mums ir divu veidu uzņēmēji. Viens – labs un ietekmīgs, kas var iedarbināt savus sakarus un nopirkt tūkstoti monētu. Bet visi pārējie uzņēmēji – kā bars, kam jāstāv rindā pēc vienas monētas kopš agra rīta tikai tāpēc vien, ka viņi nav kompānijas "Arčers" partneri," teica Gerbaševskis.

LB gan norāda, ka tā nezināja, ka trešā daļa no kopējās monētas "Nacionālais uzņēmējs" tirāžas nonāks viena uzņēmēja rokās. "Pēc mūsu informācijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai vajadzēja izmantot šīs monētas reprezentācijas nolūkos – tā viņi mums paziņoja," Rus.lsm.lv sacīja LB Monētu nodaļas vadītāja Ieva Bela.

"Mēģināsim tikt skaidrībā. Un, ja šī informācija atbilst patiesībai – uzdosim jautājumus LTRK, kāpēc viņi tā ir rīkojušies," piebilda centrālās bankas pārstāve.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti