«Metalurgs» nemaksā par elektroenerģiju un gāzi; «Latvenergo» varētu pārtraukt elektroapgādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājas metalurģijas uzņēmums "KVV Liepājas metalurgs" (KVV) regulāri kavē maksājums Latvijas dabasgāzes kompānijai "Latvijas Gāze", kā arī nav norēķinājies ar Latvijas energoapgādes kompāniju "Latvenergo" par piegādāto elektroenerģiju. Savukārt "Metalurgs" norādījis, ka ir veicis maksājumus un solīja apmaksāt arī nākamos rēķinus abiem uzņēmumiem.

 "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere norādīja, ka nav izslēgta iespēja pārtraukt KVV elektroapgādi, nepieļaujot parāda summas nekontrolētu pieaugumu. ""Latvenergo" sarunās ar metalurģijas uzņēmuma vadību saņēmusi solījumus daļēji parādu nokārtot šajā nedēļā, tomēr netiek izslēgta iespēja pārtraukt KVV elektroapgādi, nepieļaujot parāda summas nekontrolētu pieaugumu," sacīja Bidere.

Pēc viņas teiktā, no 2015.gada sākuma līdz šā gada maijam uzņēmums pildīja līguma saistības, taču patlaban klients vairs nemaksā par piegādāto elektroenerģiju, veidojot parādu. Par saistību pildīšanu "Latvenergo" pēdējā mēneša laikā vairākkārt vērsusies pie KVV vadības, cenšoties panākt konstruktīvu sadarbību. Lai novērstu parāda apmēra palielināšanos, "Latvenergo" ir brīdinājusi uzņēmumu par iespējamu elektroapgādes pārtraukšanu, ja rēķinu apmaksa netiks veikta. Savukārt KVV pārstāvji solījuši apmaksāt kavētos rēķinus un iesniegt priekšlikumu turpmākajiem samaksas nosacījumiem par piegādāto elektroenerģiju.

"Gadījumā, ja KVV neveiks kavēto rēķinu apmaksu un nebūs panākta vienošanās par turpmākiem samaksas nosacījumiem, tiks izskatīta iespēja pārtraukt elektroapgādi KVV 2015.gada 15.jūnijā," teica "Latvenergo" pārstāve, piebilstot, ka līdzīgā situācijā ir arī citi energoresursu piegādātāji, ar kuriem KVV nav norēķinājies.

KVV arī regulāri kavē maksājumus Latvijas dabasgāzes kompānijai "Latvijas Gāze",  pastāstīja "Latvijas Gāzes" preses sekretārs Vinsents Makaris. Viņš atzīmēja, ka pēdējā laikā uzņēmums regulāri kavē maksājumus par piegādāto dabasgāzi. KVV maksājumi jāveic ik pēc 10 dienām par patērēto dabasgāzi. Kārtējo maksājumu paredzēts veikt trešdien, taču "Latvijas Gāzei" ir šaubas, vai uzņēmums to izdarīs.

„Pēdējā laikā regulāri kavē maksājumus, un šodien mēs gaidām kārtējo maksājumu, bet mums ir pamatotas šaubas, vai tas tiks veikts. Arī iepriekšējo maksājumu „Liepājas metalurgs” nokavēja par desmit dienām. Tā ka, ja šodien kārtējais maksājumus netiks veikts, mēs rītdien brīdināsim par dabasgāzes atslēgšanu un attiecīgi arī vēlāk atslēgsim,” sacīja Makaris.

„Latvijas Gāzei” un „Latvenergo” jau ir nelāga pieredze sadarbībā ar „Liepājas metalurgu”, tādēļ tagad abi energouzņēmumi nolēmuši nepieļaut lielu parādu uzkrāšanos.

„Viss atkarīgs no tā, kādā ražošanas režīmā strādā uzņēmums. Bet principā katru dienu tiek patērēta dabasgāze par vairākiem desmitiem tūkstošiem eiro, un attiecīgi mēs nevaram ļaut uzaugt parādam, jo tā kopējā summa beigās būs ļoti liela. Ņemot vērā, ka vēl akciju sabiedrībā „Liepājas metalurgs”, kas bija iepriekšējais uzņēmums, šobrīd no viņu puses parāds ir 2,9 miljoni eiro. Lai arī šis ir jauns uzņēmums, mēs tomēr nepieļausim, ka izveidojas tik lieli,” saka Makaris.

„KVV Liepājas metalurgs” vadītājs Igors Kovaļenko sarunā ar Latvijas Radio ir lakonisks: „Visi parādi tiks dzēsti. Parādus ir jāatdod. Mēs maksāsim, nosūtīsim grafiku.”

Aizbildinoties ar komercnoslēpumu, Kovaļenko atteicās atklāt, cik lieli ir uzņēmuma parādi elektrības un dabasgāzes piegādātājiem. 

Tikmēr "KVV Liepājas Metalurgs" pārstāve Inese Ozoliņa, skaidrojot, ka uzņēmums strādā ar nepilnu ražošanas ciklu un par daudziem maksājumiem, kā piemēram, par izejvielām, ir jāveic priekšapmaksa.

Uzņēmums šo situāciju skaidrojot arī saviem sadarbības partneriem, ar katru individuāli to pārrunājot.

"Uz doto brīdi jau "KVV Group"  kā investors ir ieguldījis aptuveni 55 miljonus eiro, bet šobrīd ir svarīgi stabilizēt uzņēmuma patstāvīgu darbību un veikt tekošos maksājumus no pārdotā apjoma," norādīts uzņēmuma sniegtajā informācijā.

"KVV Liepājas Metalurgs" gan apgalvo, ka velmētavas darbība ar šī brīža jaudām spēj finansiāli nosegt uzņēmuma izmaksas.

Otrdien par gāzi esot veikts pārskaitījums 250 000 eiro apjomā. Nākamo maksājumu 240 000 eiro apmērā ir jāveic līdz 19.jūnijam.

Savukārt "Latvenergo" ir veikts maksājums par 163 000 eiro, un "Metalurgs" sola līdz 12.jūnijam apmaksāt vēl tādu pašu summu, bet šobrīd esam lūguši pa daļām apmaksāt 580 tūkstošus eiro līdz mēneša beigām. 

KVV 19.maijā paziņoja par ražošanas jaudas samazināšanu un daļas darbinieku atlaišanu, jo produkcijas pašizmaksas nenodrošina konkurētspēju ar līdzīgu metalurģijas uzņēmumu produkciju citur pasaulē. Par vienu no galvenajiem iemesliem ražošanas jaudu samazināšanai KVV minēja augsto elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti.

Tāpat vēstīts, ka šogad 6.martā notika svinīgais  KVV darbības atklāšanas pasākums un līdz maija vidum KVV  bija saražojis 90 tūkstošus tonnu tērauda armatūras velmētavā. Līdz ar ražošanas atsākšanu tēraudkausēšanas cehā maija pirmajā pusē kopējais darbinieku skaits uzņēmumā sasniedza 960 darbinieku.

Līgums par maksātnespējīgā "Liepājas metalurga" pamatražotnes pārdošanu Ukrainas kompānijai KVV tika parakstīts pērn 2.oktobrī. Ukrainas uzņēmums par "Liepājas metalurga" pamatražotni maksās 107 miljonus eiro vairākos maksājumos 10 gadu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti