Panorāma

U.Magoņa karjera un politiskā aizmugure

Panorāma

U.Magonim piemēro apcietinājumu

KNAB aiztur LDZ vadītāju; iemesli nav zināmi

Magonis aizturēts saistībā ar kādu darījumu; viņa pēctecis LDz varētu būt Edvīns Bērziņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Satiksmes ministrija piektdienas rītā no amata atlaida "Latvijas Dzelzceļa" vadītāju Uģi Magoni, kuru ceturtdienas vakarā bija aizturējis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Satiksmes ministrs Anrijs Matīss ("Vienotība") piektdienas vakarā atklājis, ka Magoņa aizturēšana saistīta ar kādu saimniecisku darījumu. Magoņa pēctecis LDz varētu būt uzņēmuma viceprezidents Edvīns Bērziņš.  

SM Magoņa aizturēšana bija pārsteigums

Par Magoņa līdzšinējā amata pienākumu izpildītāju kļuvis līdzšinējais LDz valdes loceklis Aivars Strakšas.

Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa to paziņoja pēc akcionāru sapulces. Viņa arī norādīja, ka Magonis ir atbrīvots, jo šobrīd nespēj pildīt šos pienākumus. Neko sīkāk par viņa aizturēšanas iemesliem nekomenēja un norādīja, ka par to jāvaicā KNAB.

Viņa atzīmēja, ka notikušais SM bijis pārsteigums, taču nav informācijas, ka būtu aizturēts vēl kāds LDz vai SM citu struktūru darbinieks. "Mēs zināmā mērā esam ... izsisti no līdzsvara. Tas ir pārsteigums, ļoti nepatīkams. Bet tas neietekmēs ikdienas darbu," sacīja Innusa.

Arī SM nekādu kratīšanu nav bijis

LDz turpinās darbu - četras valdes locekļa vietas paliek un tomēr tās pildīs trīs valdes locekļi. Innusa norādīja, ka valde ir lemttiesīga un uzņēmuma normāls darbs nav traucēts un ietekmi uz ikdienu tam nevajadzētu atstāt.

Uzņēmuma valde darbu turpinās triju cilvēku sastāvā

Savukārt Strakšas minēja, ka "mēs strādājam piektdienās, sestdienās, naktīs un svētdienās, līdz ar to mans pienākums ir nodrošināt darbu".

Uz jautājumu, vai viņam notikušais ir bijis pārsteigums, Strakšas norādīja, ka "jautājums pēc būtības ir tukšs, jo šādi gadījumi vienmēr ir pārsteigums". Strakšas gan atteicās atbildēt uz jautājumu, vai viņu pārsteidzis pats Magona aizturēšanas fakts vai fakts, ka tas noticis tik vēlu.

Innusa skaidroja, ka Strakšas ilgstoši ir pildījis valdes locekļa pienākumus un nav pamata bažām, ka viņš nespētu vadīt valdi. Arī pārējā valde turpina strādāt un nevienam nekādu pretenziju pret to nav. Strakšas līdz šim bija „Latvijas Dzelzceļa” viceprezidents finanšu jautājumos un valdē kopā ar Magoni strādājis kopš 2005.gada.

Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa un LDz valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Aivars Strakšas par turpmāko LDz darbību un Uģa Magoņa atlaišanu
00:00 / 04:08
Lejuplādēt

KNAB atsakās no komentāriem

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss ("Vienotība") norādīja, ka KNAB ceturtdien arī veicis kratīšanu Magoņa darba vietā. Saskaņā ar "Panorāmas" rīcībā esošo informāciju, Magonis aizturēts ceturtdienas vakarā plkst.23 uz šosejas, atgriežoties no konferences Pērnavā. Kratīšana veikta ne tikai Magoņa darba vietā LDz, bet arī īpašumā Amatciemā.

„Tas, kas ir zināms ministrijai – vakar [ceturtdien] Magoņa kungs tika aizturēts, vakar arī tika veikta kratīšana Magoņa kunga darba kabinetā un, acīmredzot, ir izvirzītas kaut kādas apsūdzības vai kriminālprocess pret Magoņa kungu. (..) No ministrijas puses mēs darīsim visu, lai sadarbotos ar izmeklēšanas iestādēm,” teica Matīss, piebilstot, ka ministrijas rīcībā nav informācijas par aizturēšanas cēloņiem.

KNAB pārstāve Laura Dūša aģentūrai BNS pavēstīja, ka informācija tiks sniegta vēlāk.

„SM kā LDz akcionāre ir pieņēmusi lēmumu atcelt Magoņa kungu no amata. Viņš šobrīd nevar pildīt savus pienākumus, un viņš ir atcelts no amata (..),” teica Dūša.

Par drošības līdzekli Magonim KNAB ir jāizšķiras līdz sestdienas vakaram. Par apcietinājuma piemērošanu būtu jālemj tiesai, taču vismaz pagaidām KNAB šādu lūgumu nav izteicis.

"Panorāma" vēstīja, ka KNAB pārstāvji piektdien esot zvanījuši uz Vidzemes priekšpilsētas tiesu un interesējušies par to, kurā tiesā sestdien var pieteikt drošības līdzekļa maiņu.

Ministrs: Magoņa aizturēšana saistīta ar kādu saimniecisku darījumu

Magoņa advokāts Alvis Marga gan izteicies, ka klienta apcietinājumam pamatu neredz, bet, par ko īsti Magonis aizturēts, nevarot teikt, jo parakstījies par šādas informācijas neizpaušanu.

Satiksmes ministrs gan piektdienas vakarpusē atzinis, ka Magoņa aizturēšana ir saistīta ar kādu saimniecisku darījumu. Nekādu plašāku informāciju ministrs neizpauda, vien norādīja, ka attiecīgais darījums ir apturēts un SM veiks padziļinātu pārbaudi uzņēmumā, ziņo BNS, atsaucoties uz TV3 vēstīto.

"Panorāma" vēsta, ka, lai arī Magonis oficiāli atcelts no LDz valdes priekšsēdētāja amata, viņš joprojām skaitās uzņēmuma prezidents. Nav skaidrs, kā viņam liegt ieņemt šo amatu, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums, atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju.

Magoņa pēctecis, visticamāk, kļūšot pašreizējais uzņēmuma viceprezidents Edvīns Bērziņš, ziņoja "Panorāma".

DP: Magonim nebija pamata atņemt pielaidi valsts noslēpumam

KNAB aizturētajam un no LDz vadītāja amata atlaistajam Magonim līdz šim nebija pamata atņemt izsniegto pielaidi valsts noslēpumam.

Minot iemeslus Magoņa aizturēšanai, ne viens vien piektdien vērsa uzmanību arī uz nelielu publikāciju žurnāla “Klubs” augusta numurā sadaļā ”Runā, ka...”.

Tajā teikts, ka, kamēr valsts tikusi pie jauna prezidenta, tikmēr krēsls saļodzījies kādam citam sevi par prezidentu nodēvējušam pilsonim. Milzīga valsts uzņēmuma šefa brāļošanās ar Austrumu kaimiņu tā nokaitinājusi NATO partnervalstis, ka mūsu specdienestiem pateikts “fas!”; un ka amata ieņemšanai nepieciešamās pielaides valsts noslēpumam atņemšana  šim personāžam esot tikai laika jautājums. Glābiņš nebūšot arī politiskā aizmugure un politiķu piebarošana ar dažādiem ziedojumiem – viņa liktenis esot izšķirts aiz valsts robežām, kur mūsējiem rokas par īsām. Tādēļ neformāli jau sākušies jauna “prezidenta” meklējumi.

Šajā fragmentā neviens gan vārdā nav nosaukts, taču skaidrs, ka runa ir par Uģi Magoni.

Drošības policijā raidījumam „Panorāma” norādīja, ka 2012. gada 22. maijā pēc veiktās pārbaudes tika pieņemts lēmums izsniegt “Latvijas Dzelzceļa” vadītājam Uģim Magonim 2. kategorijas speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam ar derīguma termiņu uz pieciem gadiem.

Pašreiz Drošības policija neesot saņēmusi informāciju, kas pamatotu lēmumu viņam izsniegto speciālo atļauju anulēt.

Eksperti: Pirms secinājumu izdarīšanas jāsagaida informācija, par ko Magonis aizturēts

Dažādu jomu eksperti un profesionāļi pagaidām atturas no secinājumiem, jo nav zinām,s par ko Magonis aizturēts. Satiksmes eksperts Tālis Linkaits gan pieļauj, ka iespējamais likuma pārkāpums, par ko aizturēts Magonis, varētu būt ļoti nopietns. Par to liecina ātrums, kādā Magonis tika atbrīvots no amata. Tas rāda, ka Satiksmes ministrija vēlas norobežoties no Magoņa.

Arī korupcijas pētnieks Valts Kalniņš uzsver, ka pagaidām ir grūti spriest par notikušo, jo nav zināms, par ko aizturēts Magonis. Viņš gan atzīst, ka, strādājot tāda uzņēmuma kā "Latvijas Dzelzceļš" vadībā, risku ir daudz. Savukārt Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Romāns Naudiņš (Nacionālā apvienība) vispār izvairījās atbildēt uz jautājumiem par Magoni, vien izsakot cerību, ka kravu apjoms paliks stabils un atzīstot, ka LDz nepieciešams sadarboties ar vairāk valstīm. Viņš uzsvēra, ka nevar runāt par to, kāpēc Magonis aizturēts, jo viņš strādā Saeimā - likumdevējā, nevis apkaro korupciju.

Ekspertu intervijas par LDz bijušā vadītāja Uģa Magoņa aizturēšanu Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena
00:00 / 18:10
Lejuplādēt

Jau iepriekš nonācis KNAB redzeslokā

Magonis LDz vadīja kopš 2005. gada, kad valdes priekšsēdētāja krēslā nomainīja Andri Zorgevicu, par kuru neatļauti liela atalgojuma dēļ arī bija sācis interesēties KNAB. Ietekmīgā valsts uzņēmuma grožus Magonis saņēma ar toreizējā satiksmes ministra Ainara Šlesera aizgādību, taču viņš spējis noturēties krēslā arī mainoties politiskajiem vējiem.

Apelējot pie tā, ka aizstājēju grūti atrast, Magonim savulaik izdevās arī panākt, ka valdība veic normatīvo aktu grozījumus, kas ļāva apiet krīzes laikā noteiktos atalgojuma apmēru.

LDz un tās meitas uzņēmumi Magoņa laikā bijuši arī dāsni sporta finansētāji virknei ar politiķiem saistītu federāciju. 2013. gadā valdības maiņu laikā viņš piesaukts arī kā iespējamais premjers, tomēr no piedāvājuma attiecies.

 

Magonis jau agrāk nonācis KNAB redzeslokā. Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2012.gada februārī  KNAB sācis vērtēt Magoņa iespējamo atrašanos interešu konfliktā. Tas darīts saistībā ar SIA "LDz Cargo" noslēgto līgumu. Portāla "pietiek.com" rīcībā esošā informācija tolaik liecināja, ka Magoņa civilsievas vadītai firmai SIA "Pro Logistic Services" izdevies noslēgt izdevīgu līgumu ar LDz meitasuzņēmumu SIA "LDz Cargo". Magonis toreiz uzsvēra, ka jau vismaz gadu ar savu civilsievu Helēnu Bibiku kopā vairs nedzīvojot, līdz ar to arī kopīga budžeta viņiem neesot.

2010.gada oktobrī "pietiek.com" ziņoja, ka KNAB bija sācis padziļinātu izpēti par Magoņa darījumiem, kas bija radījuši aizdomas par iespējamu nelegāli iegūtu līdzekļu atmazgāšanu. Pēc Magoņa teiktā, KNAB pārbaude beigusies, neko nelikumīgu neatklājot.

Laiks, kad KNAB sāka interesēties par Magoņa darījumiem, sakrīt ar laiku, kad viņš, paša vārdiem runājot, pārtrauca kopdzīvi ar civilsievu Bibiku, kuras vadītā firma slēgusi saimnieciskus darījumus ar "LDz Cargo".

Pēdējā laikā skaļākais ar Magoni saistītais skandāls bija Krievijas valsts dzelzceļa kompānijas vadītāja Vladimira Jakuņina viesošanās viņa 50.jubilejas vērienīgajās svinībās Rundāles pilī. Jakuņins ir iekļauts ASV melnajā sarakstā, savukārt Eiropas Savienība sankcijas pret viņu tomēr nevērsa aktīva Latvijas lobija dēļ, ko šomēnes intervijā žurnālam „Kapitāls” atzīst arī pats Magonis. Šo saikņu dēļ politikas kuluāros pieļauts, ka „Latvijas dzelzceļa” vadītājs drīzumā varētu zaudēt pielaidi valsts noslēpumam.

Kā liecina, šogad pavasarī Magoņa iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija, pagājušajā gadā viņam piederēja 150 kapitāldaļas SIA "JE Enerģija" 7455 eiro apmērā un desmit daļas uzņēmumā SIA "Tretja Gruzoperevozočnaja Kompanija" 1250 eiro vērtībā. Tāpat LDz vadītājam piederēja 2009.gada "Mercedes Benz CL", kā arī 2007.gada kuteris "Formula 310SS" un 1990.gada "VAZ 2109". Viņam pieder arī trīs zemes gabali Ādažu novadā un dzīvoklis Rīgā.

Magonis deklarējis parādsaistības 217 670 eiro apmērā, savukārt bezskaidrā naudā viņš bankā uzkrājis 22 216 eiro un 1249 ASV dolārus. Pērn LDz vadītājs atdevis aizdevumu 52 000 eiro apmērā, palielinājis kredītu - 30 000 eiro apmērā, savukārt alimentos izmaksājis 17 074 eiro.

Magonis pagājušajā gadā par darbu uzņēmumā saņēmis 100 929 eiro. Kā ienākumus Magonis norādījis arī "Nordea bank Finland" Latvijas filiālē uzkrātos - 30 000 eiro un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pabalstu - 421 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti