LTRK: Gandrīz trešdaļa uzņēmēju gatavi dot darbu bēgļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) veiktajā aptaujā noskaidrots, ka 28,2% biedru būtu gatavi nodarbināt bēgļus savos uzņēmumos, savukārt 23,1% pauda, ka bēgļi varētu pozitīvi ietekmēt Latvijas ekonomiku un darbaspēka tirgu. Taču problēmas var rasties, ja imigranti nezinās vismaz kādu no valodām, kādā runā vairums mūsu valstī.

LTRK biedru aptaujā no 255 respondentiem lielākā daļa jeb 57,6% norādīja, ka situācija ir riskanta un mūsu valstī būtu jāuzņem pēc iespējas mazāk sveštautiešu. Savukārt 27,5% pauda viedokli, ka bēgļu skaitam jābūt proporcionāli samērīgam ar citām valstīm. Taču 14,9% respondentu uzskata, ka lielāks bēgļu skaits Latvijai ir nevis risks, bet gan iespēja, ko var izmantot.

Savukārt, vērtējot iespējamo imigrantu ietekmi uz Latvijas ekonomiku un darbaspēku tirgu, 61,2% respondentu bija skeptiski, paužot viedokli, ka imigranti radīs papildu liekus izdevumus valstij. Pozitīvi situāciju vērtē 23,1% atbilžu sniedzēju, norādot, ka šis ir potenciāls darbaspēka avots, bet 15,7% - bēgļi situāciju mainīt kopumā nemaz nevar.

Jautājot, vai uzņēmēji ir gatavi imigrantus izmantot kā darbaspēku savos uzņēmumos, 28,2% atbildēja apstiprinoši, bet 71,8% pauda negatīvu nostāju.

“Lai arī publiskajā telpā izveidojušās divas nometnes, kur vieni ir kategoriski pret bēgļu uzņemšanu, bet citi savukārt solidarizējas ar Eiropu un piekrīt, ka jāpilda apņemšanās un uzliktās kvotas, uzņēmēji ir tie, kuri skatās reāli. Ja darbaspēka trūkums ir tas, kas neļauj normāli attīstīties, tad imigranti, iespējams, to var aizpildīt, tādējādi noņemot no valsts milzīgos tēriņus, kā arī palielinot tautsaimniecību kopumā,” komentē LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Tas, ka gandrīz trešdaļa uzņēmēju paudusi gatavību pieņemt imigrantus darbā, ir spēcīgs signāls, ka darbaspēka problēmas arvien pieaug, ko veicina gan emigrācija, gan mirstības rezultātā zaudētie cilvēki, norāda Endziņš.

Bēgļu pabalsti citās ES valstīs

Igaunija

Pirmajam ģimenes loceklis 90 eiro mēnesī 

Otrajam ģimenes loceklim 72 eiro vienu reizi

Ēdināšana izmitināšanas centros netiek nodrošināta

Pieaugušais bezdarbnieks – 90 eiro mēnesī

Pabalsts īrei - 486 eiro mēnesī

Vienreizējs pabalsts dzīvokļa īrei - 1170 eiro

 Pārcelšanās uz sociālo māju – 2430 eiro

Ģimene (2+2) 432 eiro mēnesī

 

Lietuva

Pabalsts 10 eiro  mēnesī 

Pabalsts pieaugušajiem 265,20 eiro mēnesī

Vienreizējs pabalsts dzīves uzsākšanai 456 eiro

Pieaugušo pabalsts izmitināšanas centrā 72,20 eiro mēnesī

Ģimenēm (2+2)  204 eiro mēnesī

 

Vācija

Pabalsts 352 eiro apmērā  mēnesī (var maksāt arī mantās)

Ēdināšanas pabalsts

Pabalsts pieaugušajam  399 eiro mēnesī +mājokļa apmaksai

Ģimenes pabalsts (2+2)  1188 eiro mēnesī

Tiesības saņemt sociālos pabalstus

   

Lielbritānija

Sākumā pabalstu nemaksā

Pabalsts vienai personai 50,82 eiro nedēļā

Pārtika izmitināšanas centros

Tādi paši pabalsti kā vietējiem iedzīvotājiem

 

Malta

Pabalsts 4,66 eiro vienu reizi dienā

Pabalsts par bērnu 2,33 eiro dienā

Pabalsts 4,08 eiro dienā

Uzņēmēju organizācija aicina savlaicīgi risināt jautājumus, kas skar imigrantu valodas barjeru, jo, ja arī uzņēmējs piedāvātu, piemēram, samērā vienkāršu darbu ražošanas jomā, šim cilvēkam tāpat būtu jāparakstās par darba drošību un saistītām lietām. Ja bēglis zinās vismaz angļu valodu, tad situācija ir risināma, taču problēmas var rasties tad, ja vienīgā saziņas valoda būtu sīriešu valoda.

Tāpat LTRK rosina jau savlaicīgi domāt par latviešu valodas apmācībām, tādējādi palīdzot bēgļiem integrēties gan darba tirgū, gan sabiedrībā kopumā.

LTRK apvieno visu tautsaimniecības nozaru mikro, mazos, vidējos un lielos uzņēmumus. Tajā apvienojušies vairāk nekā 1400 uzņēmumus un vairāk nekā 50 uzņēmēju biedrības. LTRK individuālo biedru – uzņēmumu – apgrozījums 2013.gadā pārsniedza 13,5 miljardus eiro.  

Vēstīts, ka Latvija paudusi gatavību brīvprātīgi uzņemt kopumā 531 personu no 120 000 bēgļu, kas atrodas Grieķijā un Itālijā. Plānots, ka pirmie bēgļi Latvijā varētu nonākt ziemas beigās.

Valdība 29.septembrī konceptuāli vienojās, ka bēgļu integrāciju Latvijā koordinēs Labklājības ministrija kopā ar Nodarbinātības valsts aģentūru.  Darba grupas gala ziņojums būs 30.novembrī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti