Panorāma

LNOB tapis baletuzvedums "Bolero"

Panorāma

Saeima nepirks dārgu aparatūru

Leonīda Loginova krēsls kļūst arvien nedrošāks

Loginova liktenis Rīgas brīvostas pārvaldnieka amatā varētu izšķirties nākamnedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks ("Gods kalpot Rīgai") prokuratūrai lūgto informāciju par iespējamiem pārkāpumiem brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova un viņa vietnieka Aigara Pečaka darbībā gaida nākamnedēļ. Līdzko tā tiks saņemta, tiks sasaukta brīvostas valdes ārkārtas sēde, lai lemtu par Loginova un Pečaka iespējamo atstādināšanu vai atbrīvošanu no amata.

Kā ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" norādīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss ("Vienotība"),  Amerikam kā brīvostas valdes priekšsēdētājam uzdots sagatavot vēstuli prokuratūrai, lūdzot skaidrot Loginova un viņa vietnieka iespējamos pārkāpumus.

Tad, kad informācija tiks saņemta un izvērtēta, nekavējoties tiks sasaukta ostas valdes ārkārtas sēde, lai lemtu par Loginova un Pečaka iespējamo atstādināšanu vai atbrīvošanu no amata.

Satiksmes ministrs atgādināja, ka valsts pārstāvji Rīgas brīvostas valdē jau iepriekš divas reizes rosinājuši Loginova atbrīvošanu no amata, tostarp saistībā ar Valsts kontroles (VK) konstatētajiem pārkāpumiem. Taču abas reizes šo priekšlikumu neatbalstīja Rīgas pilsētas pašvaldības pārstāvji Rīgas brīvostas valdē. Šoreiz gan pašvaldības pārstāvji sliecas atbalstīt Loginova atbrīvošanu no amata.

Matīss: Pēc informācijas saņemšanas no prokuratūras lems par Loginova iespējamo atbrīvošanu
00:00 / 02:42
Lejuplādēt

Kaut nesen līdzīgā situācijā saistībā ar kriminālprocesu par korupciju nonāca bijušais "Latvijas Dzelzceļa" šefs Uģis Magonis, kurš darbu zaudēja nekavējoties, šoreiz par prokuratūras rīcību Satiksmes ministrija neko nav zinājusi. "Atšķirības starp Loginovu un Magoni nav, ir atšķirība kā mēs par to faktu uzzinām. Informācija ir par to, ka ir uzsākta kriminālvajāšana par neminētām personām un tāpēc ir jāsaņem oficiāla informācija, lai šo faktu vērtētu. [..] šodien ir sagatavots pieprasījums, lai sagatavotu izvērtējumu un pieņemtu konkrētu lēmumu." skaidro Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Ameriks raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka ziņas par Loginova un Pečaka iespējamiem pārkāpumiem bija pārsteigums. Runa ir par divām augstākajām brīvostas administratīvajām amatpersonām.

"Tas ir ļoti nopietni un nepatīkami. (..) Lai nodrošinātu nepārtrauktu ostas darbu, tad par šo jautājumu būs jālemj ostas valdei," noteica Ameriks.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs norādīja, ka ceturtdien, 22.oktobrī, prasītā informācija no prokuratūras tiek gaidīta līdz nākamās nedēļas pirmajai pusei. Tiesa, noprotams, ka Loginovam kriminālprocesā nav noteikti nekādi aizliegumi, piemēram, ieņemt amatu vai izbraukt no valsts, jo šobrīd viņš atrodas komandējumā Baltkrievijā. Viņš gan nav sazvanāms, taču zināms, ka Loginovs Latvijā atgriezīsies ceturtdienas vakarā, zināja teikt Ameriks.

Ameriks: Informācija no prokuratūras tiek gaidīta līdz nākamās nedēļas pirmajai pusei
00:00 / 05:18
Lejuplādēt

Tikmēr VK padomes loceklis Aivars Ērglis raidījumā "Pēcpusdiena" norādīja, ka noprotams, ka kriminālprocess pret Loginovu un Pečaku sākts saistībā ar nelikumīgi izmaksātām prēmijām. Tiesa, par to atbildība būtu jāuzņemas arī brīvostas valdei, kas kontrolē ostas darbu.

Turklāt iepriekš ne reizi vien uz šo problēmu vērsta arī atbildīgo valsts un pašvaldību iestāžu uzmanība, teica Ērglis, paužot viedokli, ka patlaban notiekošajam ir "politisks zemteksts".

Valsts kontrole: Notiekošajam - politisks zemteksts
00:00 / 04:15
Lejuplādēt

Tomēr Valsts kontrole, kuras 2013.gada revīzijas ziņojums bija par pamatu kriminālprocesa sākšanai norāda - konkrētas amatpersonas savā vēstulē nav nosauktas. "Mēs neesam izmeklētāji. Mums vairāk interesē, vai rīcība ar finanšu līdzekļiem bijusi likumīga. Mēs, izskatot grāmatvedības dokumentus, secinājām, ka rīcība ar finanšu līdzekļiem bijusi pretlikumīga. Par to mēs arī informējām tiesībsargājošās iestādes. Tas ir viņu uzdevums identificēt – kura amatpersona ir vainīga," teica Ērglis.

Arī ceturtdien Loginovs, kurš atrodas komandējumā uz telefona zvaniem neatbildēja.

Valsts kontrolē gan uzsver – runāt tikai par Loginova vainu vien nevar. 2013. gadā Valsts Kontroles veiktā revīzijā arī secināts, ka nelikumīgus lēmumus, piemēram, atbrīvojot kruīza kuģus no sanitārās maksas, par ko nav iekasēti vismaz 2,8 miljoni eiro, savulaik apstiprinājusi arī tā laika Rīgas brīvostas valde.

Ostas valde vērsusies prokuratūrā, un, ja fakti apstiprināsies, scenāriji būs tikai divi – atstādināšana vai pilnīga atbrīvošana no amatiem. Prokuratūra joprojām nekādu informāciju nesniedz. Arī to, vai amatpersonām noteikti kādi amatu ieņemšanas ierobežojumi. "12.oktorī prokuratūra ir pieņēmusi lēmumu par kriminālvajāšanas uzsākšanu pret divām personām, par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Par cik notiek pirmstiesas izmeklēšana, nekādi komentāri šajā lietā netiek sniegti," saka prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Jau ziņots, ka Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra jau 12.oktobrī pieņēmusi lēmumu par kriminālvajāšanas sākšanu pret Rīgas brīvostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu un viņa vietnieku Aigaru Pečaku.

Iespējams, ir trīs epizodes, par kurām aizdomās turētas divas Rīgas brīvostas amatpersonas.

  • Pirmkārt, tiek pieļauts, ka Rīgas brīvostas darbiniekiem tikušas maksātas prēmijas periodā, kad Ministru kabinets bija noteicis liegumu prēmiju izmaksām valsts iestādēs.
  • Otrkārt, Rīgas brīvosta piecus gadus ir finansiāli atbalstījusi Liepājas jūrskolu, kopumā šim mērķim atvēlot vairāk nekā 100 tūkstošus eiro.
  • Treškārt, Rīgas brīvosta savulaik kopā ar citām pasaules ostām piedalījusies ziedošanā atbalstam Fukušimas zemestrīcē cietušajiem, šim mērķim atvēlot 5000 latu (7114 eiro).
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti