Lipmanu ģimenei pieder vairākums «Grindeks» akciju; FKTK veic pārbaudi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Uzņēmējs Kirovs Lipmans LTV raidījumam "Viens pret vienu" apliecināja, ka viņam ar sievu Annu Lipmani pieder kontrolpakete Latvijas lielākajā zāļu ražošanas uzņēmumā "Grindeks", taču viņš neuzskata, ka viņam būtu jāizsaka akciju atpirkšanas piedāvājums mazākuma akcionāriem.

Pašlaik Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) veic "Grindeks" akcionāru pārbaudi ar mērķi noskaidrot, vai Lipmanam un ar viņu saistītām personām ir vairākuma balsstiesības uzņēmumā, LTV informēja komisijas pārstāve Laima Auza.

Ja pierādīsies, ka Lipmanam ar ģimenes locekļiem pieder "Grindeks" kontrolpakete, viņam draud līdz 10 tūkstošiem latu (14 000 eiro) liels naudas sods. Saskaņā ar likumu, iegūstot uzņēmumā kontrolpaketi, akcionāram arī jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums mazākumakcionāriem, kuriem zūd iespēja ietekmēt būtisku lēmumu pieņemšanu uzņēmumā. Ja Lipmana ģimenei pieder akciju kontrolpakete, tas nozīmētu papildus izdevumus, iespējams, pat vairāku miljonu latu apmērā.

Lipmans intervijā raidījumam "Viens pret vienu" apliecināja, ka Lipmanu ģimenei pieder 62% "Grindeks" akciju. "Būs 75%," viņš piebilda.

Norādot, ka par to bija jāinformē FKTK, Lipmans skaidroja, ka "palika bišķīt norēķināties", un tad par to tiks informēts banku uzraugs.

"Kad akcijas oficiāli pāries uz dēla vārda, es informēšu [FKTK]," solīja uzņēmējs. "Ja man būs 51%, man jāpiedāvā visiem izpirkt akcijas, man nav tādas naudas," Lipmans skaidroja, kādēļ akcijas tiek rakstītas uz dēla vārda.

Vēlāk gan Lipmans skaidrojās, ka dēls tomēr nav saistīts ar ģimeni. "Man ar sievu ir 49,98% [akciju]. Nav kopā [kā ģimenei kontrolpakete], dēls neskaitās, noteikumi attiecas kopā ar sievu. Kopā ar sievu, jā, tā skaitās kā viena ģimene. Dēlam ir 18 gadi. Viņš ir pats," taisnojās Lipmans.

Uzsverot, ka FKTK nav informēts, ka viņa ģimenei pieder kontrolpakete, Lipmans tomēr apgalvoja, ka par to esot paziņots. "Lai pārbauda, lai pārbauda," noteica uzņēmējs, atbildot uz norādi, ka FKTK veic akcionāru pārbaudi.

Šobrīd no publiski pieejamas informācijas, Lipmanam pieder 33,29% akciju, viņa sievai A.Lipmanei – 16,69%, tādējādi kopumā viņi kontrolē 49,98% "Grindeks" akciju.

Patiesā Lipmanu ģimenes ietekme uzņēmumā varētu būt lielāka. Iespējams, viens no mazākuma akcionāriem, investīciju fonds "ABLV Private Equity Fund", "Grindeks" akcijas iegādājies Lipmana dēla Filipa Lipmana uzdevumā. Par to liecina LTV raidījuma "Viens pret vienu" rīcībā esošie dokumenti.

"ABLV Private Equity Fund" 2010. gada 27. oktobrī iegādājās 11,38% "Grindeks" akciju no Krievijas uzņēmuma "Pharmstandart". Tas tikai dažus mēnešus iepriekš šīs akcijas par 8,5 miljoniem latu nopirka no to bijušā īpašnieka Vitālija Gavrilova.

Lai iegādātos 11,38% "Grindeks" akciju, "ABLV Private Equity Fund" aizņēmās 11,2 miljonus eiro (7,873 miljonus latu) no sava mātesuzņēmuma "Aizkraukles banka", liecina LTV rīcībā esošais kredīta līgums. Kā ķīla šim aizņēmumam kalpoja Kirovam Lipmanam piederošās "Grindeks" akcijas. Nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 15 745 448 lati.

Kredīta līgumā starp "Aizkraukles banku" un tās investīciju fondu parādās dažas interesantas nianses. Dokumentā minēts finanšu instrumentu pirkuma līgums, kas noslēgts starp aizņēmēju "ABLV Private Equity Fund" un Filipu Lipmanu. Noslēgta arī atsevišķa vienošanās par konfidencialitāti un informācijas sniegšanu starp Aizkraukles banku, Filipu Lipmanu un Kirovu Lipmanu.

Pie īpašiem noteikumiem minēts, ka "ABLV Private Equity Fund" apņemas atmaksāt "Aizkraukles bankai" kredīta summas daļas, kas ir vienādas ar Filipa Lipmana veiktajiem maksājumiem. Līdz ar to, pastāv iespēja, ka 11,38% "Grindeks" akciju caur "AB LV Private Equity Fund" iegādājies Lipmana dēls Filips Lipmans. Jāpiebilst, ka nav zināms, vai vēlāk līgumā veiktas kādas izmaiņas un notikuši norēķini starp Filipu Lipmanu un "ABLV Private Equity Fund". Saskaņā ar līgumu, aizdevums jāatmaksā līdz 2013. gada 27. oktobrim.

"Esam informēti par šiem faktiem. Tieši šobrīd veicam „Grindeks" akcionāru pārbaudi, kuras mērķis ir noskaidrot, vai, iespējams, Kirovam Lipmanam un ar viņu saistītām personām ir vairākuma balsstiesības uzņēmumā, un tādējādi būtu jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums pārējiem akcionāriem," LTV norādīja FKTK pārstāve Auza.

FKTK pārbaudi esot uzsākusi 2010. gadā uzreiz pēc investīciju fonda darījuma, bet, saņemot jaunu informāciju, pārbaude atsākās 2013. gada jūlijā. Viņa sacīja, ka FKTK turpmākā rīcība būs atkarīga no pārbaudes rezultātiem.

FKTK līdz šīm vairākkārt sodījusi Lipmanu par informācijas nesniegšanu vai laicīgu informācijas neatklāšanu. 2003. gadā FKTK viņam uzlika 5000 latu sodu, neizsakot "Grindeks" mazākuma akcionāriem akciju obligāto atpirkšanas piedāvājumu pēc tam, kad FKTK bija atklājusi Lipmana saistību ar ASV, Oklahomas štatā, reģistrēto kompāniju "Solem LLC". Kompānija kopā ar Lipmana sievu Annu Lipmani 2002. gadā iegādājās 65% "Grindeks" akciju.

Lipmans raidījumā nezināja par FKTK iepriekš izteiktajiem sodiem. "Varbūt ar to nodarbojas mans jurists, varbūt es pat nezinu, goda vārds. Es neatceros," atzina Lipmans.

Ja arī šoreiz FKTK uzliks sodu, Lipmanam atradīšoties nauda to samaksāt. "Ai, ai, ai, kāda nelaime," ironiski teica uzņēmējs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti