Lietuva saņem galīgo apstiprinājumu un varēs pievienoties eirozonai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

 Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu padome nolēma, ka Lietuva no nākamā gada kļūs par 19.eirozonas valsti, savā tvitera kontā paziņoja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Lai atzīmētu šo notikumu, Briselē ieradušies arī Lietuvas valdības pārstāvji. Līdz ar Lietuvas pievienošanos vienotajā valūtas zonā būs iestājušās visas trīs Baltijas valstis. „Līdz ar iestāšanos eirozonā Lietuva pēc iespējas dziļāk integrēsies Eiropas Savienības kodolā,” tā uzsvēris premjerministrs Aļģirds Butkevičs, norādot, ka pievienošanās eirozonai ir Lietuvas ģeopolitisks lēmums.

Jau 1. jūlijā Lietuva noteica oficiālo lita kursu nomaiņai ar eiro. Uz jaunās Lietuvas eiro monētas būs attēlots bruņinieks Vītis auļojoša zirga mugurā, kurš redzams arī Lietuvas ģerbonī.

Lietuva eirozonā mēģināja iestāties jau pirms vairākiem gadiem, taču tolaik valsti no šī soļa šķīra dažu procentpunktu neatbilstība Māstrihtas kritērijiem. Sākoties krīzei, Lietuva jau būtiski no tiem atpalika. Pirmā no Baltijas eirozonai 2011. gadā pievienojās Igaunija, bet šā gada sākumā – Latvija.

Lietuvai kļūstot par eirozonas dalībnieci, zona paplašināsies līdz 19 valstīm, kas nozīmē, kā eirozonā ir vairāk nekā puse Eiropas Savienības dalībvalstu, taču eksperti lēš, ka pēc Lietuvas tik drīz eirozonas durvis vis neatvērsies, jo pagaidām uz vietu vienotās valūtas klubā nav neviena pārliecinoša pretendenta, lai gan vēlmi ar laiku eirozonā iestāties pēdējā laika aktīvāk paudusi Polija.

„Sveicu Lietuvu kā 19. valsti eirozonā. Tas, ka Lietuva ir ieviesusi eiro ir lielākais notikums ne tikai pašai Lietuvai, bet arī eirozonai un visai Eiropas Savienībai kopumā. Tas ir rezultāts Lietuvas stingrai un dziļai pārliecībai un pamatīgām fiskālajām reformām,” saka ES prezidējošās Itālijas Eiropas lietu valsts sekretārs Sandro Gozi.

„Ar šo notikumu Lietuva šodien pāršķir jaunu vēstures lapu. Tas ir gan īsts Lietuvas, gan arī Eiropas Savienības veiksmes stāsts. Šīs monētas divas puses ir arī galvenais mūsu svinību vēstījums,” norāda Lietuvas finanšu ministrs Rimants Sadžus.

Pēc aptauju datiem sabiedrības atbalsts eiro Lietuvā pakāpeniski pieaug un patlaban tas sasniedzis 46%. Taču arī lietuviešus uztrauc cenu celšanās un pārmaiņas, kādas varētu nest jaunā valūta.

30 dienas pēc trešdien pieņemtā lēmuma visās Lietuvas tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās visas cenas līdz pat nākamā gada vidum būs jānorāda vienlaikus gan litos, gan eiro, lai iedzīvotājiem būtu iespējams saprast valūtas maiņu un ielāgot starpību.

Oficiāli par eirozonas valsti Lietuva kļūs nākamā gada 1. janvārī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti