Dienas notikumu apskats

Pārkāpumus bērnunamā "Līkumi" izmeklē jau divus gadus; direktors tiesībsargu sauc par meli

Dienas notikumu apskats

Nemieros Maķedonijā vairāk nekā 100 cietušo; krīzei risinājumu neredz

Kučinskis: Pirms vienošanās par nodokļu atvieglojumiem, jāsagaida EK atzinums

Lielāka minimālā alga un neapliekamais minimums būs atkarīgi no EK atļaujas kāpināt budžeta deficītu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nodokļu reformā paredzētā neapliekamā minimuma palielināšana būs atkarīga no Eiropas Komisijas (EK) lēmuma par pieļaujamo budžeta deficīta apmēru, tā piektdien, 28.aprīlī, pēc tikšanās ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču norādīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība). 

Būtiska būs Eiropas Komisijas atbilde

Lai gan nākamnedēļ valdībā plānots apstiprināt Valsts nodokļu politikas pamatnostādnes, kurās iekļauti visi paredzētās nodokļu reformas pasākumi, par atvieglojumiem diskusijas vēl turpināsies.  

Pēc sarunas ar Rimšēviču premjers atzina, ka daļa nodokļu reformas pasākumu būs atkarīgi no tā, vai Eiropas Komisija atļaus budžeta deficītu paaugstināt līdz 170 miljoniem eiro.

Tādēļ nākamtrešdien valdība pielikšot punktu diskusijām tikai par galvenajiem reformas pasākumiem – iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu un reinvestētās peļņas neaplikšanu ar nodokli.

“Mēs apstiprinām to, par ko mēs aizveram diskusijas, bet identificējam lietas, kur punktu var pielikt tad, kad Finanšu ministrija ir saskaņojusi Eiropas Komisijā [budžeta deficītu],” paziņoja premjers.

“Tikai tad mēs varam punktu pielikt visiem sociālajiem atvieglojumiem, kas ir šajā laikā divos mēnešos parādījušies, visiem tiem priekšlikumiem, kas fiskālo telpu ir samazinājuši līdz tiem 170 miljoniem,” skaidroja Kučinskis.

Tas nozīmē, ka Finanšu ministrijas solījumi par diferencētā neapliekamā minimuma palielināšanu līdz 250 eiro, kā arī atvieglojuma palielināšana par apgadāmajiem ir uz jautājuma zīmes.

Kučinskis gan stāstīja, ka neapliekamo minimumu palielināt visdrīzāk valdība varēs atļauties. Viņš norādīja, ka nodokļu reformas pamatnostādnes tiks apstiprinātas tādā apmērā, kā tas ir paredzēts, tomēr palikšot „astītes”.

“Konkrētās astītes ir gala tabula ar paredzēto budžeta deficītu, kāds šobrīd paredzēts, sarunas ar zemniekiem attiecībā uz tiešu maksājumu aplikšanu vai neaplikšanu ar nodokļiem, akcīzes nodokļa ātrāka vai lēnāka paaugstināšana, kas arī šobrīd ir jāizdiskutē attiecībā uz dīzeļdegvielu,” piebilda Kučinskis.

Arī par Finanšu ministrijas solījumu palielināt minimālo algu līdz 430 eiro varēšot diskutēt tikai pēc Eiropas Komisijas atzinuma saņemšanas.

Arī jautājumi par iztrūkstošo finansējumu veselībai un citi būtu jāatliek, līdz Eiropas Komisija dotu atbildi par pieļaujamo budžeta deficīta apmēru, kurš radīsies nodokļu reformas dēļ.

Kučinskis brīdināja – ja komisijas lēmums nebūs pozitīvs, varētu nākties budžetu lāpīt ar priekšlikumiem, kas iepriekš nav apspriesti, piemēram, pievienotās vērtības nodokļa (PVN) palielināšanu.

Piesardzīgi par iepriekš dotajiem solījumiem

Premjers arī cer, ka iepriekš dotos solījumus par nodokļu reformas ieguvumiem izdosies pildīt, tomēr garantēt premjers to atsakās.

“Garantija ir tikai Saeimas balsojums, kas ir atkarīgs no visas politiskās gribas,” sacīja Kučinskis.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs tikmēr uzsvēra, ka pieturas pie Latvijas Bankas izstrādātās stratēģijas “20/20” – iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanas no 23% uz 20% un uzņēmumu ienākuma nodokļa palielināšanas no 15% līdz 20%, kā arī reversā PVN piemērošanas pēc iespējas vairāk nozarēs. Viņš uzsvēra, ka pirms vienošanās par pārējiem reformas pasākumiem jāsagaida maija beigas, kad būs zināms Eiropas Komisijas atzinums.

“Lai nebūtu tāda situācija, ka cilvēki šobrīd iegulda savu darbu, mēs tracinām sabiedrību ar vieniem skaitļiem, pēc kāda laiciņa ar otriem, bet īstenībā beigās atnāk Eiropas Komisija vai Eiropas komisārs un pasaka, ka šie te skaitļi nekam neder,” sacīja Rimšēvičs.

Latvijas Radio zināms, ka “Vienotība” piedāvājusi nodokļu reformas pamatnostādņu apstiprināšanu atlikt uz trim nedēļām. Tādā gadījumā gan reformas pieņemšanas grafiks tiktu būtiski iekavēts.

“Vienotības” valdes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns pauda, ka šādas baumas nekomentēs. Viņš uzsvēra, ka “Vienotība” savus jautājumus par nodokļu reformu ar Kučinski pārrunās otrdien, kad premjers tiksies ar “Vienotības” valdi un frakciju.  

Tikmēr premjers uzskata, ka reformas atlikšana nedotu rezultātu.

 “Mums šobrīd tiešām nav citu mehānismu, lai varētu vēl kādam, kam kaut kas nepatīk, kaut ko kompensēt, tāpēc mēs gribam pielikt punktu,” sacīja premjers.

Eksperti: Patiesais deficīts būs lielāks

Eksperti gan uzskata, ka patiesais deficīts būs lielāks, savukārt jau notikusī atteikšanās dažiem kompensējošajiem instrumentiem rada šaubas par PVN celšanu.

"Skaidrs, ka reformas ambīcijas apjoms ir liels, ja skatāmies uz tiešajām izmaksām. Tās ir 450-500 miljoni gadā. Tas ko mēs neredzam ir kompensējošie pasākumi (..) Skaidrs, ja šādu lielu bedri, ja nevar palielināt deficītu PVN ir viens kā palielināt," norāda bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Piesardzīgs ir arī žurnālists Pauls Raudseps. "Ja sanāks tā, ka, lai atteiktos no 3% IIN likmes būs jāpaaugstina PVN, tad efekts būs regresīvs, jo nodokļu samazinājums dos efektu ar lieliem ienākumiem, bet PVN palielinājums dos samazinājumu cilvēkiem ar maziem ienākumiem. Tādējādi mēs būsim mainījuši nodokļu sistēmu, lai palīdzētu cilvēkiem, kuriem jau tā ir labi," brīdina Raudseps.

"Manuprāt, tā lielākā problēma ir komunkācijā," piebilst "Swedbank" ekonomists Mārtiņš Kazāks. "Tie cipari kavērjās, tie cipari peld un mainās Lielākā problēma, ka mēs apstājamies un vairs nevar saprast, kāds ir priekšlikums. Tas pasākums ir ļoti peldošs. Tas ir riskanti. Var rasties situācija, ka nevar saprast kāds ir priekšlikums un tad kaut ko ieviest ir ļoti grūti," pauž Kazāks.

Lai gan balsojums valdībā par nodokļu pamatnostādņu apstiprināšanu plānots nākamnedēļ, pirms tā premjers reformas plāno padziļināti pārrunāt ar koalīcijas partneriem. No tām arī būs atkarīgs atbalsts ZZS virzītajai reformai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti