«Latvijas gāzes» tarifu varētu ietekmēt tā vēlme noteikt kapitāla atdeves likmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) saņēmusi AS “Latvijas gāze” iesniegumu ar lūgumu noteikt kapitāla atdeves likmi, kas savukārt var ļaut uzņēmumam sākt gatavot jaunu tarifu aprēķinu, informēja SPRK.

SPRK pašlaik izvērtē saņemto informāciju, kas ir nepieciešama tālākai lēmuma pieņemšanai.

“Kad ir noteikta kapitāla atdeves likme, tad komersants var sākt gatavot jaunu tarifu aprēķinu. Pēc būtības tas nozīmē, ka „Latvijas gāze” var vērsties SPRK ar jaunu dabasgāzes apgādes pakalpojumu tarifu projektu, kas varētu būt saistīts ar dabasgāzes tirdzniecības apjomu kritumu. Uz šo brīdi mēs vērtēsim, vai iesniegumā ir norādīta visa informācija, kas ir nepieciešama lēmuma pieņemšanai,” medijiem izsūtītajā paziņojumā norāda SPRK padomes loceklis Rolands Irklis.

Šis process vidēji var aizņemt dažus mēnešus.

SPRK arī skaidro, ka kapitāla atdeve ir uzņēmuma atļautās rentabilitātes rādītājs, kas tiek noteikts balstoties uz datiem par pakalpojumu sniegšanā veiktajiem ieguldījumiem, pašu kapitālu un aizņemto kapitālu. Regulētiem komersantiem ir svarīgi nodrošināt prognozējamu atdevi no izmantotā kapitāla, lai sabalansētu ierobežotu rentabilitāti un līdzekļu piesaisti ieguldījumu finansēšanai ilgtermiņā.

SPRK kapitāla atdeves likmi nosaka atbilstoši attiecīgās nozares pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikām. “Latvijas gāze” kapitāla atdeves likme pēdējo reizi tika noteikta 2008.gadā 8% apmērā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti