Panorāma

Somijas prezidents par Ukrainas konfliktu un NATO lomu

Panorāma

Arī trešā R. Munkevica tiesnese pārkāpusi apspriedes noslēpumu?

Latvijas paviljona Milānā nebūs

Latvija tomēr nepiedalīsies «World Expo»; ĀM brīdina par negatīvu Itālijas reakciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc kaismīgām diskusijām valdība otrdien nolēma pārtraukt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē ”World EXPO 2015”, kas šogad notiek Itālijā, Milānā. 

Dalībai „Expo 2015” Latvija sāka gatavoties jau labu laiku iepriekš, taču tikai pērn gada nogalē izrādījās, ka nepietiek finansējuma un laika, lai realizētu vērienīgo projektu - Latvijas paviljonu – ozolu.

Par nepieņemamiem atzīti arī piedāvājumi Latvijas ekspozīciju izveidot tipveida paviljonā, paviljona ēkas vietā veidot parku vai pilnvērtīgu līdzdalību aizstāt ar kultūras dienu rīkošanu.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) valdības sēdē atzina, ka patiesībā atlikušajos dažos mēnešos kvalitatīvu alternatīvo piedāvājumu sagatavot nemaz nav iespējams.

„Nebūtu lietderīgi šo projektu turpināt. Ņemot vērā, ka tikai trīs mēneši atlikuši, tad kvalitatīvi noteiktajā termiņās gatavot piedāvājumu un realizēt tā, lai sasniegtu „Expo” mērķi, nav iespējams. Atgādināšu, ka valsts tēlu var, arī izmantojot „Expo”, bet, manuprāt, svarīgi, ka ir svarīga ideja, ko mēs vēlamies vēstīt, pievilcīga forma tam, kā mēs savu vēstījumu gribam parādīt, un ir šī projekta precīza izpilde. Ja kāds no faktoriem neizpildās, tad galvenais mērķis šo tēlu stiprināt neizpildās,” skaidroja Reizniece-Ozola.

Ministre uzskata, ka arī šā tā sagatavota piedāvājuma izrādīšana nebūtu tas labākais risinājums: „Mūsu mērķis pašlaik nav piedalīties kaut kā vienkārši piedalīšanās dēļ. Domāju, ka mēs visi saprotam – ja piedalās, tad piedalās kvalitatīvi un tā, lai Latvijas vārds izskan pasaulē.”

Ārlietu ministrijas vērtējumā atteikšanās no līdzdalības izstādē ”World EXPO 2015” nodarīs kaitējumu Latvijas tēlam un Latvijas un Itālijas starpvalstu attiecībām. No Itālijas valdības jau saņemts brīdinājums, ka Latvijas izstāšanās no līdzdalības izstādē „tiks uztverts negatīvi”, brīdināja ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

„Lēmums pilnībā atsaukt Latvijas dalību būs negatīvs valsts tēlam, negatīvs arī mūsu divpusējām attiecībām ar Itāliju un, protams, negatīvi ietekmēs mūsu sadarbību trio ietvaros ar Itāliju un Luksemburgu,” sacīja Pildegovičs.

Emociju uzplūdā Ārlietu ministrijas valsts sekretārs pat atgādināja ministriem, ka tieši Itālija ir tā valsts, kas patlaban nodrošina NATO patruļlidojumus Baltijas valstu gaisa telpā.

Komandītsabiedrības „EXPO 2015” pārstāvis Ģirts Majors valdības sēdē norādīja, ka no Šveices kompānijas ”Adunic” ir saņemts piedāvājums Latvijas paviljonu Milānā būvēt mazākā apmērā, atsakoties no ieceres šajā paviljonā veidot trešo stāvu, kurā bija plānots izvietot speciālas telpas biznesa tikšanos vajadzībām. Šāds samazināts paviljons izmaksātu aptuveni divus miljonus eiro. Turklāt daļa no paviljona būvniecībai nepieciešamo līdzekļu varētu tikt iegūti, samazinot producēšanas budžetu, kura apmērs plānots teju 3 miljonu eiro apmērā. 

Ministru prezidente Laimdota Straujuma („Vienotība”), komentējot Majora piedāvājumu, sacīja: ”Kā tad mēs līdz šim Šveices uzņēmumam nonāksim? Mēs nevaram viņiem vienkārši pateikt: nāciet!”

Ekonomikas ministrija bija apzinājusi arī dažādus citus iespējamos Latvijas līdzdalības variantus, tomēr neviens no šiem variantiem ministriem nešķita gana labs. 

 „Nu ko... Ļoti nepatīkami... Patīkamu lēmumu te nav.. Kad mēs iemācīsimies beidzot noorganizēt lielus projektus?” pēc lēmuma pieņemšanas sacīja Straujuma.\

 

Diskusiju laikā premjere Laimdota Straujuma vairākkārt jautāja, vai kāda institūcija būtu gatava uzņemties projekta realizāciju, taču neviens neatsaucās.  

Tāpat nav skaidrs, vai Latvija varēs rīkot kādu kultūras programmu Milānā, jo iepriekš konsultācijās Itālijas pārstāvji nav snieguši atbildi, vai tas būtu iespējams, ja Latvija atteiksies no dalības „Expo”.

 „Kaut kā nevarīgi tas viss izskatās - to mēs nezinām, to mēs nevaram,” situāciju komentēja Straujuma.

Straujuma pauda bažas par starptautisko rezonansi un pauda pārliecību, ka būs nepieciešama starptautiskā atvainošanās.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece–Ozola savukārt pauda, ka Latvija varētu skaidrot Itālijai savas problēmas, diplomātiski paskaidrot, ka izstāšanās no projekta nav namatēvu vaina, bet gan Latvijas iekšējo problēmu rezultāts.

Reizniece-Ozola norādīja, ka trīs mēnešu laikā līdz "Expo" sākumam nevar kvalitatīvi pabeigt projektu un ir vai nu jāpalielina izmaksas, vai jāriskē ar reputāciju. Viņa pieļāva, ka var iekļauties budžetā, bet „laikā – noteikti nē”.

Viņa atzina, ka līdz šim tas bija slikti vadīts projekts, un solīja, ka vainīgie par to atbildēs, taču, viņasprāt, nevar ieguldīt nodokļu maksātāju naudu tikai tāpēc, lai piedalītos, nevis lai piedalītos kvalitatīvi un iegūtu atdevi.

Savukārt veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) aicināja „Expo” paredzēto naudu atvēlēt veselības aprūpei, konkrēti – mātes mirstību mazināšanai dzemdību laikā.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) iepriekš arī pauda, ka nav skaidrs līdz šim iztērēto līdzekļu izlietojums. Viņa uzsvēra, ka iespaids, kāds rodas par "World Expo 2015" paviljonu, nav tāds, kādam tam būtu jābūt atbilstoši iztērētajiem līdzekļiem.

Komandītsabiedrība, kas strādāja pie paviljona projekta, šos apgalvojumus noliedza. Pirmdien tā publicēja ziņojumu, kurā bija skaidrotas izmaksas un to mērķi. Projekta autori arī pauda cerību, ka tomēr būs atrasts veids, kā to īstenot.

Līdz šim noslēgtie līgumi par Latvijas dalību izstādē "World Expo 2015" paredz valsts kopējos izdevumus aptuveni 5,6 miljonu eiro apmērā. Ar komandītsabiedrību "Expo 2015" noslēgts 3,3 miljonus eiro vērts līgums par paviljona projektēšanu un pasākumu producēšanu, projekta vadībai atvēlēti 700 000 eiro, bet paviljona būvniecībai - 1,6 miljoni eiro.

Decembrī bez rezultātiem beidzās Latvijas paviljona būvniecības iepirkums, kurā piedalījās divi pretendenti - "RBSSkals Būvvadība" un Itālijas uzņēmums "Paolo Beltrami S.p.A" ar Latvijas apakšuzņēmēju SIA "Baumeister". "RBSSkals Būvvadības" piedāvātā līgumcena bija 6,03 miljoni eiro, taču "Paolo Beltrami S.p.A" - 6,22 miljoni eiro. Abu pretendentu piedāvātās cenas ir līdzīgas, tāpēc ar aizdomām par abu uzņēmumu iespējamu vienošanos Ekonomikas ministrija (EM) vērsās Konkurences padomē (KP).

Pēc nenotikušā iepirkuma EM apzināja citu būvnieku piedāvājumus, kopumā saņemot septiņu uzņēmumu nesaistošos piedāvājumus, kas svārstījās no 3,16 līdz 4,37 miljoniem eiro. EM nolēma izvērtēt divus labākos piedāvājumus - Itālijas uzņēmuma "Prana/Progeca", kas patlaban būvē Čehijas paviljonu izstādē "World Expo", un piedāvājumu no Šveices kompānijas "Adunic AG", kas patlaban būvē Austrijas un Vācijas paviljonus izstādē "World Expo".

Valdība jau iepriekš neatbalstīja ekonomikas ministres ierosinājumu apturēt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē, piešķirot Latvijas paviljona būvniecībai papildu 1,6 miljonus eiro, vēlāk valdība vienojās izvērtēt iespējas piedalīties „Expo”, bet ar citu projektu, kas būtu lētāks. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti