Latvija «Doing Business» reitingā saglabā 22.vietu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvija Pasaules Bankas (PB) pētījumā "Doing Business" 189 valstu konkurencē saglabājusi 22.vietu.

Ekonomikas ministrija (EM) gan paziņojumā medijiem trešdien ziņoja, ka Latvija par vienu pozīciju reitingā ir pakāpusies, tomēr saskaņā ar PB datiem Latvijas reitings 2016.gadam, salīdzinot ar 2015.gadam noteikto, nav mainījies.

EM vēlāk lsm.lv skaidroja, ka, runājot par reitinga pieaugumu, ministrija ņēmusi vērā sākotnējo 2015.gadam noteikto reitingu. Proti, sākotnēji Latvija reitingā 2015.gadam ieņēma 23.vietu, bet vēlāk pēc reitingu pārrēķina saskaņā ar jaunāko metodoloģiju Latvijas reitings 2015.gadam par vienu pozīciju uzlabots - valsts ierindota 22.vietā.

Šādā vietā Latvija jaunākajā PB "Doing Business" pētījumā ir arī 2016.gadā.

PB dati liecina, ka 1.vietu reitingā saglabājusi Singapūra, tāpat 2.vietu - Jaunzēlande, bet trešajā vietā iekļuvusi Dānija. Kaimiņvalstis Igaunija un Lietuva "Doing Business" ieņem attiecīgi 16.un 20.vietu.

EM norāda, ka saskaņā ar "Doing Business" pētījumu datiem Latvija trīs gadu laikā ir uzlabojusi rādītājus visās "Doing Business" apskatītajās desmit jomās no uzņēmējdarbības uzsākšanas līdz izbeigšanai.

PB atzinīgi novērtējusi Latvijas veiktās reformas tādās jomās kā kredītbiroja rādītājā. Ar šo gadu stājies spēkā Kredītbiroju likums, kura mērķis ir veicināt atbildīgu aizņemšanos un aizdošanu, vienlaikus aizsargājot kredītņēmēju tiesības, skaidro EM.

Tāpat PB uzteikusi paveikto līgumsaistību izpildē. PP ir atzinusi Latviju kā labās prakses piemēru alternatīvo strīdu mehānisma ieviešanā – ar šo gadu stājies spēkā Šķīrējtiesu likums, lai nodrošinātu civiltiesisku strīdu efektīvu un taisnīgu izšķiršanu šķīrējtiesā. Tāpat atzinīgi novērtēta Mediācijas likuma pieņemšana 2014. gadā un ar to radītais stimuls personām ārpus tiesas vienoties par komercstrīda izbeigšanu.

Vēl PB atzinīgi novērtējusi Latviju nekustamā īpašuma reģistrēšanā. Valsts ir atteikusies no vienas procedūras - 2014. gada nogalē ieviešot jauno pieteikuma veidlapu nekustamā īpašuma reģistrēšanai, atcelta prasība iesniegt atsevišķu dokumentu apliecinājumu par kapitāla piederību.

Tāpat PB atzinīgi vērtē paveikto cilvēku darbinieku nodarbināšanā. Proti, ar grozījumiem Darba likumā pagarināts uz noteiktu laiku noslēgta darba līguma maksimālais termiņš - no 36 mēnešiem līdz 60 mēnešiem. Tādējādi pilnveidots darba tirgus regulējums.

Lai panāktu, ka Latvija tuvāko divu gadu laikā "Doing Business" reitingā ierindojas vismaz 20.vietā, EM uzskata, ka prioritāri jāveic reformas vairākās jomās.

  • Uzņēmējdarbības uzsākšanas jomā jānodrošina Uzņēmumu reģistra pakalpojumu saņemšana tiešsaistes režīmā;
  •  nodokļu un grāmatvedības jomā jāievieš nodokļu maksājumu uzskaite pēc uzkrājuma principa, nodrošinot vienu kontu visiem nodokļu maksājumiem un maksājumu veikšanu;
  • līgumsaistību izpildē jāievieš elektronisko dokumentu aprite tiesu iestādēs;
  • būvniecībā jānodrošina Būvniecības informācijas sistēmas pilnīga darbība;
  • jānodrošina vairāk valsts e-pakalpojumu un jāievieš „informē vienreiz” princips valsts institūciju darbībā, tādējādi atvieglojot uzņēmējiem administratīvo prasību izpildi ikdienas darbā.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti