«Latvenergo» peļņa pērn sasniegusi 42,3 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Koncerna „Latvenergo” peļņa pērn bijusi „Latvenergo” 42,3 miljoni eiro, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem 2013.gadā koncerna peļņa ir samazinājusies par aptuveni 6%, salīdzinot ar 2012.gadu, kad "Latvenergo" nopelnīja 45,1 miljonu eiro.

Koncerna ieņēmumi 2013.gadā ir pieauguši par 3% un sasnieguši 1,1 miljardu eiro. Savukārt EBITDA, pieaugot par 2%, sasniedza 248,9 miljonus eiro.

Pozitīvi koncerna finanšu rezultātus ietekmēja obligātā iepirkuma komponentes ieņēmumu pieaugums, gan arī atzītie obligātā iepirkuma ieņēmumi. Savukārt negatīvi - zaudējumi no elektroenerģijas pārdošanas par regulētu tarifu Latvijā, mazāka ūdens pietece Daugavas hidroelektrostacijās (HES), augstākas elektroenerģijas iepirkuma izmaksas, kā arī elektroenerģijas patēriņa samazinājums rūpniecības sektorā Latvijā.

Nodokļos samaksāti 147,3 miljoni eiro, tai skaitā dividendēs valsts budžetā 2013.gadā samaksāti 40,6 miljoni eiro.

2013.gadā mazumtirdzniecības klientiem AS "Latvenergo" pārdevusi 7954 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas. Tas ir par 4% mazāk nekā 2012.gadā. Pārdotās elektroenerģijas apjoma kritums tiek skaidrots ar mazāku elektroenerģijas patēriņu Latvijas rūpniecības sektorā.

Savukārt mērķtiecīgu elektroenerģijas pārdošanas aktivitāšu rezultātā pērn par 32% ir palielināts pārdotās elektroenerģijas daudzums Igaunijā un Lietuvā, kas veido vairāk nekā vienu ceturto daļu no kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā elektroenerģija apjoma Baltijā. Savukārt mazumtirdzniecības klientu skaits ārpus Latvijas pārsniedz 20 000.

"Latvenergo" koncernā kopumā pērn saražotas 4854 GWh elektroenerģijas, kas ir par 4,4% mazāk nekā 2012.gadā. Pērn saražoti arī 2566 GWh siltumenerģijas.

Salīdzinot ar 2012.gadu, par 548 GWh ir palielināts saražotās elektroenerģijas apjoms Rīgas TEC, savukārt mazāka ūdens pietece noteica elektroenerģijas izstrādes samazinājumu Daugavas HES par 775 GWh. Elektroenerģijas izstrāde Rīgas TEC ļāva mazināt elektroenerģijas tirgus cenu periodos, kad pastāvēja starpvalstu jaudas ierobežojumi, teikts paziņojumā.

2013.gadā veiktas investīcijas 225,5 miljonu eiro apmērā. 2013.gada rudenī nodots ekspluatācijā Rīgas TEC-2 otrais energobloks ar uzstādīto elektrisko jaudu 420 megavati un siltuma jaudu - 270 megavati.

Savukārt ar mērķi uzlabot tīklu pakalpojumu kvalitāti un tehniskos radītājus, ir būtiski palielinātas investīcijas tīklu aktīvos, un to kopējais apjoms sasniedz gandrīz 160 miljonus eiro, kas ir 70% no kopējiem ieguldījumiem. Pārvades tīkla projekta Kurzemes loks izbūvē 2013.gadā veiktas investīcijas 50,9 miljonu eiro apmērā.

Pērn veikta uzņēmuma obligāciju emisijas. Kopējais emitēto obligāciju apmērs sasniedz 105 miljonus eiro.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti