Kučinskis nepieļauj iespēju izmaiņas nodokļos virzīt bez «Vienotības» atbalsta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Precīzs piedāvājums mikrouzņēmuma nodokļa celšanai līdz 15% un minimālo sociālo iemaksu atcelšanai koalīcijas partijām tiks izsūtīts piektdienas vakarā, sola premjers Māris Kučinskis (ZZS). Viņš atšķirībā no ZZS frakcijas vadītāja nepieļauj iespēju izmaiņas virzīt bez “Vienotības” atbalsta.

Līdz šim premjera iecerētās izmaiņas atbalstījusi Nacionālā apvienība, taču “Vienotība” vēl gaida atbildes uz vairākiem jautājumiem. Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis atzinis, ka ZZS izmaiņas nodokļos varētu virzīt Saeimā arī bez “Vienotības” atbalsta, taču Kučinskis šādu iespēju neapsver.

“Nepieļauju šobrīd īsti tādu variantu, jo es vakar apzinājos to, ka tas viss ir nesagatavots, bet [..] šajās divās trīs dienās līdz pirmdienai normalizēsim, visu izskaidrosim, visas redakcijas, ko tas nozīmē,” sacīja premjers.

“Tā kā es pats uzprasījos un pats biju “Vienotības” frakcijā, faktiski jau situācija nav viennozīmīga. Nav pret manu priekšlikumu nostājusies visa frakcija. Iespējams, ir daudz neatbildētu jautājumu, un es viņiem piekrītu. Es uz viņiem atbildēšu un esmu pārliecināts, ka mēs sapratīsimies,” pauda premjers.

Kučinskis skaidroja, ka jaunie priekšlikumi, kurus sāka izskatīt Saeimas Sociālo jautājumu komiteja, par izņēmumiem, kuros sociālās iemaksas nebūtu jāmaksā, budžeta ieņēmumus samazinātu par 50 miljoniem eiro, un to valsts nevar atļauties.

Kučinskis sola, ka precīzu piedāvājumu koalīcijas partneri saņemšot piektdien vakarā.

Viņš atzina, ka līdz septembrim par nekādām problēmām saistībā ar nodokļu izmaiņām nākamajā gadā nav zinājis, kaut minimālās sociālās iemaksas likumā tika noteiktas jau pērn.

ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis tādēļ uzsver, ka šobrīd tiekot labotas iepriekšējās valdības kļūdas, kad Ministru kabinetu vadīja “Vienotība”. 

Labklājības ministrs Jānis Reirs Latvijas Televīzijai sacīja, ka gaidīs aprēķinus un izvērtēs alternatīvas, taču pašlaik premjera piedāvājumu atbalstīt nevar, jo tik un tā paliek galvenā problēma – trešā daļa iedzīvotāju nebūs pietiekami sociāli apdrošināti. 

Opozīcijas lielākās partijas “Saskaņas” pārstāvis Valērijs Agešins valdības darbu mikrouzņēmumu un sociālo iemaksu sakarā sauc par haotisku, taču  atzīst, ka partija varētu atbalstīt minimālo sociālo iemaksu atcelšanu.

Tikmēr Valsts ieņēmumu dienests jau paziņojis, ka saistībā ar valdības iecerētajām izmaiņām mikrouzņēmuma statusu varēs mainīt arī pēc 15. decembra, kas parasti ir datums, līdz kuram jāpiesakās mikrouzņēmuma statusam nākamajam gadam.

Jau ziņots, ka premjers 7.decembrī,   divas nedēļas pēc budžeta pieņemšanas, negaidīti rosināja  atteikties no plāna nākamgad ieviest sociālo iemaksu slieksni. Iztrūkumu budžetā kompensēs, palielinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi no pašreizējiem 9% līdz 15%. Tiesa, "Vienotības" Saeimas frakcija nesteidza atbalstīt šo priekšlikumu.

Tikmēr Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis paziņoja, ka ZZS izmaiņas var virzīt Saeimā arī bez “Vienotības” atbalsta.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti