Krievijas aizliegums cūkkopības produkcijas importam Latviju var ietekmēt pastarpināti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Krievijas aizliegums cūkkopības produkcijas importam no Eiropas Savienības (ES) valstīm ietekmēs visas dalībvalstis, jo Eiropa kopumā uz Krieviju eksportē ap 22% cūkgaļas produkcijas. Cūkkopji šobrīd gaida Eiropas Komisijas reakciju un rīcību saistībā ar aizliegumu, jo Krievija vēlas kādas drošības garantijas par to, ka Āfrikas cūku mēris neizplatīsies valstīs, kas robežojas ar Lietuvu. Savukārt Eiropas Komisija cenšas Krieviju pārliecināt, ka no tirgus jāizslēdz tikai inficētie reģioni.

Krievijas lēmums apturēt importu no ES valstīm saistībā ar Lietuvā konstatēto Āfrikas cūku mēri uz Latvijas cūkaudzētājiem lielu iespaidu šķietami neatstās, jo Latvija uz Krieviju tiešā veidā dzīvas cūkas neeksportē. Taču Cūkaudzētāju asociācijas vadītājs Dzintars Veide skaidro, ka Latvijas audzētāji lielu daļu produkcijas tirgo ES tirgū, tostarp Lietuvā un Polijā. Un Eiropā cūkgaļas tirgus un cenas kopumā lielākoties ir atkarīgas no eksporta uz Krieviju.

Tas atstās iespaidu uz kopējo Eiropas tirgu un uz visiem cūkaudzētājiem, jo visi strādājam vienā tirgū un līdz šim no ES apmēram 20-22% produkcijas eksportēta uz Krieviju,” saka Veide.

„Kaut kāds sastrēgums šajā pirmajā brīdi tiek prognozēts, bet, kā tas viss attīstīsies, mēs redzēsim nākamnedēļ. Mēs jau pārdodam dzīvas cūkas, bet aizliegums attiecas arī uz gaļas produkciju. Jāskatās, cik veiksmīgi un ātri kaušanas un pārstrādes uzņēmumiem izdosies atrast citus tirgus un noietus, jo mēs jau esam atkarīgi arī no viņiem,” skaidro Cūkaudzētāju asociācijas vadītājs.

Cūkaudzētāji norāda, ka Eiropa nevar nereaģēt uz aizliegumu, jo nozare ir patiešām nozīmīga dalībvalstīm. Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests šobrīd gaida drošības garantijas no Eiropas Komisijas jautājumā par iespējamo šīs slimības izplatību valstīs, kas robežojas ar Lietuvu.

Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas valdes priekšsēdētājs un „Rēzeknes gaļas kombināta” vadītājs Guntis Piteronuks gan precizē, ka uz gaļas produkciju, kā desa vai šķinķis, aizliegums pagaidām neattiecoties.

„Šobrīd tā ir neziņa, jo īpaša pamata it kā nav, lai aizliegtu ievest produkciju, kur gaļa apstrādāta vairāk kā 72 grādu temperatūrā. Ceru ka aizlieguma arī nebūs, jo nedomāju ka šī produkcija ir riska faktors. Piemēram, Rēzeknes kombinātā eksports uz Krieviju sastāda nozīmīgu daļu - aptuveni 25%,” atzīst Piteronuks.

Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests šobrīd gaida drošības garantijas no Eiropas Komisijas jautājumā par iespējamo šīs slimības izplatību valstīs, kas robežojas ar Lietuvu.  

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks Andris Kužnieks stāsta, ka jau ir nodibināti kontakti ar Krievijas atbildīgajām iestādēm, tomēr pārliecināšana sarunās nav vēl izdevusies.

Eiropas Komisija uzskata, ka šis aizliegums no Krievijas ir nesamērīgs un Komisijas eksperti kopš pirmdienas ir Lietuvā, kur grupai pievienojušies arī eksperti no Krievijas un Baltkrievijas, kā arī no Pasaules dzīvnieku veselības organizācijas. Tātad mērķis ir pierādīt Krievijas pusei to, ka ir iespējama reģionalizācija - ir nosakāmi eksporta sertifikācijas aizliegumi tikai no konkrētajiem inficētajiem reģioniem.

„Pārtikas un veterinārais dienests Latvijā šobrīd pastiprinājis vairākus biodrošības pasākumus - cūku turēšanas kontrole, transportlīdzekļu dezinfekcija uz robežām, kā arī no Āfrikas cūku mēra inficētās teritorijas Lietuvā aizliegts ievest tur ražoto dzīvnieku barību. Arī iebraucot Latvijā no trešajām valstīm, ir stingri aizliegts ievest gaļu un gaļas produktus,” norāda Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks Andris Kužnieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti