Dienas notikumu apskats

Polijā opozīcija apsūdz varas partiju konstitucionāla apvērsuma sarīkošanā

Dienas notikumu apskats

Būvuzraugi Eiropā aicina pastiprināt valstu kontroli visā būvniecības procesā

Maskava plāno ieviest ekonomiskās sankcijas pret Turciju

Krievija gatavo ekonomiskās sankcijas pret Turciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Maskava plāno ieviest ekonomiskās sankcijas pret Turciju saistībā ar Krievijas bumbvedēja notriekšanu pie Turcijas – Sīrijas robežas. Premjers Dmitrijs Medvedevs paziņojis, ka konkrēti sankciju priekšlikumi tiks izstrādāti tuvākajās dienās. Vārdu apmaiņa starp Krieviju un Turciju turpinās, arī par to, kuram būtu jāatvainojas, un kurš saistīts ar naftas pirkšanu no grupējuma „Daīš”.

Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs ceturtdien, 26.novembrī, deva rīkojumu attiecīgajām institūcijām sagatavot priekšlikumus atbildes pasākumiem Turcijai pēc bumbvedēja Su-24 notriekšanas pie Turcijas-Sīrijas robežas. Saskaņā ar Medvedeva teikto, šādi soļi no Maskavas puses varētu iekļaut kopīgu ekonomisku projektu iesaldēšanu vai pārtraukšanu, finanšu un tirdzniecības darījumu ierobežošanu, muitas nodevu režīma maiņu.

"Runa ir par ierobežojumiem un aizliegumiem attiecībā uz Turcijas ekonomisko struktūru darbību Krievijas teritorijā; Turcijas kompāniju pakalpojumiem; importa ierobežojumiem, ieskaitot pārtikas produktus. Tas var skart arī dažādus investīcijas un sadarbības projektus," sacīja Medvedevs.

Krievijas premjers licis ierosinājumus sagatavot divu dienu laikā.

Jau pirms šī paziņojuma kļuva zināms, ka Krievija ir ieviesusi pastiprinātu Turcijas produktu un preču kontroli, un Krievijas patērētāju tiesību uzraudzības centram radušās šaubas par dažādu no Turcijas importēto preču atbilstību Krievijas kvalitātes prasībām.

Krievijas ārlietu ministrija ceturtdien arī aicināja Krievijas valstspiederīgos, kas šobrīd atrodas Turcijā, atgriezties dzimtenē, kā iemeslu minot „teroristu draudus Turcijas teritorijā”.

Vārdu apmaiņa starp Maskavu un Ankaru turpinās. Turcija saka, ka Krievijas bumbvedēju otrdien, 24.novembrī, notrieca pēc tam, kad tas bija pārkāpis Turcijas gaisa telpu, bet Maskava to noliedz.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien paziņoja, ka Maskava no Turcijas nav saņēmusi ne „skaidru atvainošanos”, ne kompensācijas piedāvājumu, ne solījumu sodīt par lidmašīnas notriekšanu atbildīgos.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans savukārt atbildēja, ka „ja ir puse, kurai jāatvainojas”, tad tā nav Turcija. Intervijā ASV raidsabiedrībai CNN viņš paziņoja, ka jāatvainojas ir tiem, kas pārkāpa Turcijas gaisa telpu.

Erdogans ceturtdien arī atbildēja uz apsūdzībām no Maskavas puses, ka Turcija pirkusi naftu un gāzi no grupējuma “Daīš” Sīrijā. Viņš šis apsūdzības asi un kategoriski noraidīja un savukārt apsūdzēja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu un viņa atbalstītājus, starp kuriem ir Krievija, ka tie ir grupējuma finanšu un militārās ietekmes īstais avots.

Jau vēstīts, ka Turcijas gaisa spēku lidmašīna otrdien, 24.novembrī, Sīrijas robežas tuvumā notriekusi Krievijas gaisa spēku iznīcinātāju, kas pārkāpis Turcijas gaisa telpu. Tikmēr Krievija apgalvo, ka notriektais iznīcinātājs atradies Sīrijas teritorijā.

Incidents jau izraisījis asu Krievijas līderu nosodījumu un pat aicinājumus pārtraukt sadarbību ar Turciju.

Pēc NATO pārstāvju ārkārtas tikšanās, kas otrdien, 24.novembrī, tika sasaukta pēc Krievijas militārās lidmašīnas notriekšanas Turcijā, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pauda, ka alianse solidarizējas ar Turciju, tajā pašā laikā aicināja abas puses turpināt uzturēt kontaktus. Līdzīgu nostāju paudis arī ASV prezidents Baraks Obama.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti