Kredītdevējiem turpmāk būs stingrāk jāvērtē klientu maksātspēja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jaunās prasības stāsies spēkā šī gada septembrī, paredz Saeimas ceturtdien galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, informēja Saeimas Preses dienests.

Likuma grozījumi nosaka - turpmāk kredīta devējam būs pienākums pieprasīt, iegūt un izvērtēt informāciju par patērētāja ienākumiem un izdevumiem, kā arī personai piešķirt kredītu tikai pēc pārliecināšanās par patērētāja spēju nomaksāt kredītu.

Lai arī līdzšinējais regulējums paredzēja kredīta devējam pienākumu vērtēt personas maksātspēju, tomēr jaunā likuma redakcija nodrošinās, ka maksātspējas izvērtēšanai pirms kredīta izsniegšanas turpmāk tiks pievērsta rūpīgāka uzmanība.

Likuma grozījumi nepieciešami, lai izvairītos no gadījumiem, kad ātro kredītu izsniedzēji un arī citi kreditētāji izsniedz kredītus, nepietiekami izvērtējot patērētāja maksātspēju un nepārliecinoties par personas spēju nomaksāt aizdevumu, iepriekš norādījuši likumprojekta autori Ekonomikas ministrijā.

Likuma izmaiņas arī nosaka - ja kredīta devējs neizvērtēs personas maksātspēju un piešķirs aizdevumu, viņš nevarēs pieprasīt, lai patērētājs maksātu vairāk par likumiskajiem procentiem, kas ir seši procenti gadā.

Grozījumi paredz arī obligātu pirmo iemaksu patērētāju kreditēšanas līgumiem, nosakot: ja ar kreditēšanas līgumu tiek finansēta jaunas preces iegāde par summu, kas pārsniedz 1400 eiro, kredīts izsniedzams ne vairāk kā 90 procentu apmērā no attiecīgās preces cenas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti