KPMG: Anglijas tiesa atzīst Antonova vainu daudzmiljonu zaudējumu nodarīšanā Krājbankai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Anglijas Augstākā tiesa maija nogalē atzinusi Latvijas Krājbankas faktiskā vairākuma akcionāra un bijušā padomes locekļa Vladimira Antonova vainu zaudējumu nodarīšanā bankai gandrīz 100 miljonu eiro apmērā, informēja  Krājbankas maksātnespējas administrators “KPMG Baltics”, kas vērsās Anglijas tiesā.

Zaudējumi bankai radušies noteiktu bankas darījumu rezultātā. Spriedumā ir teikts, ka bankai ir nodarīti zaudējumi 60 499 567 eiro un 30 762 458 ASV dolāru apmērā, informēja KPMG pārstāvis Oskars Fīrmanis.

2014. gada jūnijā un jūlijā Latvijas Krājbankas maksātnespējas administrators KPMG Baltics bankas vārdā Anglijā iesniedza divas civilprasības pret Antonovu, prasot astoņu darījumu rezultātā bankai nodarīto zaudējumu kompensāciju.

Latvijas Krājbanka prasības pieteikumā norādīja, ka Antonova darbību un ietekmes rezultātā banka noslēdza darījumus, kas bija pretēji bankas interesēm. Abas prasības, kas vēlāk tika apvienotas vienā, tika celtas Anglijā, jo Antonovs tobrīd atradās tās jurisdikcija.

Tuvāko nedēļu laikā Anglijas Augstākā tiesa arī pieņems atsevišķu nolēmumu par procentu apmēru, kas pienākas bankai papildus piespriestajai zaudējumu atlīdzībai.

Kaut arī Antonovs 2015. gadā atstāja Lielbritāniju, maksātnespējas administrators izmantos šo spriedumu turpmākajā bankas aktīvu atgūšanas procesā saskaņā ar Kredītiestāžu likuma prasībām.

Jau ziņots, ka Lielbritānija izdevusi orderi bijušo "Latvijas Krājbankas" un bankas "Snoras" īpašnieku Vladimira Antonova un Raimonda Baranauska arestam. Vienlaikus Lielbritānijas tiesa atsaukusi lēmumu ļaut viņiem uzturēties brīvībā apmaiņā pret drošības naudu, kad Antonova advokāts paziņojis, ka viņa klients devies uz Krieviju.

Abu bijušo baņķieru izdošanu jau vairāk nekā trīs gadus cenšas panākt Lietuva, kas tika izdevusi Eiropas aresta orderi Antonova un Baranauska aizturēšanai un grib viņus saukt pie atbildības par "Snoras" īpašumu piesavināšanos aptuveni 490 miljonu eiro vērtībā, uzskatot, ka viņu darbība izraisījusi bankas bankrotu. Lietuvas prokurori arī ierobežojuši viņu tiesības uz īpašumiem 233 miljonu eiro vērtībā.

Maija sākumā Lielbritānijas Augstā tiesa noraidīja Antonova un Baranauska pārsūdzību par pagājušā gada sākumā pasludināto Londonas Vestminsteras tiesas lēmumu izdot viņus Lietuvai. Pēc šā lēmuma pasludināšanas Antonovs un Baranausks pazuduši.   

2011.gada 16.novembrī, bažījoties par "Snoras" stāvokli, Lietuvas valdība nacionalizēja bankas akcijas, bet 24.novembrī Lietuvas Bankas valde paziņoja, ka nolēmusi banku likvidēt. Vēlāk tika ierosināta bankas bankrota lieta. Tika lēsts, ka tās aktīvi bijuši vairākus miljardus litu mazāki par saistībām.

Arī Latvijas "Krājbankā" drīz pēc tam tika konstatēts ap 100 miljonu latu līdzekļu iztrūkums, un 2011.gada 23.decembrī Rīgas apgabaltiesa banku pasludināja par maksātnespējīgu. Ņemot vērā līdzekļu iztrūkumu, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome nolēma apturēt visu "Krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu. Valsts policija (VP) par notikušo sāka kriminālprocesu.

Nedēļu pēc "Snoras" darbības apturēšanas bankas vadītāji tika aizturēti Lielbritānijā saskaņā ar Lietuvas izdoto Eiropas aresta orderi, bet Lielbritānijas tiesa drīz vien nolēma viņus atbrīvot pret drošības naudu, nosakot abiem obligātu reģistrēšanos policijā. Vēlāk viņi tika atbrīvoti arī no šā pienākuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti