Konkurences uzraugs pētīs iespējamo mobilo sakaru cenu celšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Reaģējot uz Latvijas Telekomunikāciju asociācijas (LTA) izpilddirektora Jāņa Leļa publiski pausto informāciju par iespējamo tarifu paaugstinājumu par mobilo telefonu operatoru pakalpojumiem, Konkurences padome (KP) šodien ir ierosinājusi tirgus uzraudzības lietu.

KP informēja, ka Lelis šodien tika aicināts ierasties KP sniegt paskaidrojumus par saviem publiskajiem izteikumiem, taču viņš atteicies sniegt sīkāku skaidrojumu par saviem publiskajiem izteikumiem un atteica tikšanos, aizbildinoties ar lielo aizņemtību tuvākajās divās nedēļās.

"Lelis patlaban vienīgi norādīja, ka informācijas paušana par iespējamo tarifu paaugstinājumu ir viņa privātais viedoklis un visi jautājumi jāuzdod telekomunikāciju operatoriem. Tāpēc KP pārstāvji šo pēcpusdien piedalīsies LTA valdes sēdē," apliecināja KP pārstāve Inita Kabanova.

Viņa uzsvēra, ka šādi publiski paziņojumi no asociācijas vadītāja puses ir kategoriski nepieļaujami. "Tarifu noteikšana ir katra uzņēmuma individuāls lēmums, kas tiek pieņemts saistībā ar individuāliem komercdarbības rādītājiem un darbības plāniem," sacīja Kabanova.

KP atzina, ka cenu maiņa nedrīkst tikt sagatavota kopīgi, nedz piedaloties asociācijas biedriem, nedz to pārstāvjiem. KP ieskatā asociācijas vadošas amatpersonas publiski paziņojumi par tarifu celšanu var liecināt par asociācijas biedru saskaņotu rīcību, šaubas par ko var mazināt tirgus dalībnieku publiska norobežošanās no šādiem paziņojumiem un atbildīga turpmākā rīcība.

"Tele2" izziņoto tarifu kāpumu skaidro ar līdzekļu nepieciešamību tālākai tīkla attīstībai. Iepriekšējās paaudzes tīklu nomaiņā uzņēmums jau ieguldīja deviņus miljonus eiro. Pāreja uz jaunāko - ceturtās paaudzes jeb 4G tīklu tuvāko gadu laikā prasīs vēl vairākus desmitus miljonu eiro, ar peļņu vien šīs izmaksas nosegt nevar.

„Tele2” komercdirektors Jānis Spoģis pauda cerību, ka 70 eirocentu atšķirības un  laba tīkla dēl klienti prom neies.

„Ja kāds viens vai divi klienti aizies, jā es to sapratīšu, bet ilgtermiņā ar labāku tīklu un zemākām cenām serviss būs labs,” solīja Spoģis.

Līdzīgi kā "Tele2" ceturtās paaudzes tīklu veido arī LMT, bet patlaban LMT biznesa plāns paredz, ka uzņēmums to varēs izdarīt ar esošajām cenām un tam nav nepieciešams cenu kāpums, atzina LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis.

Cik ilgi LMT varēs necelt cenas, būs atkarīgs no tā, cik klienti to izmantos. „Ja klientiem tas nebūs interesanti, mēs tam pielāgosimies. Šī brīža tendences rāda, ka mēs ar esošajiem tarifiem varēsim strādāt vēl daudzus gadus,” sacīja Pūkis. 

Jau ziņots, ka mobilo sakaru operators "Tele2" no 1.jūlija veiks fiksēto tarifu pakalpojumu cenu paaugstināšanu 5,45% līdz 16,9% apmērā, liecina kompānijas priekšsēdētāja Valda Vancoviča parakstīts paziņojums klientiem.

Šorīt LTV raidījumā "Rīta Panorāma" Latvijas Telekomunikāciju asociācijas izpilddirektors Jānis Lelis pieļāva, ka Latvijā tarifus varētu celt arī citi lielākie mobilo sakaru operatori.

Iepriekš Lelis biznesa portālam "Nozare.lv" atzina, ka viens no iespējamiem iemesliem cenu celšanai ir Eiropas Savienībā noteiktie starpsavienojuma un savienojuma pabeigšanas tarifu griesti. Sakarā ar šiem griestiem Lelis prognozē, ka šogad Latvijas telekomunikāciju nozare varētu piedzīvot apgrozījuma kritumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti