Komandītsabiedrībai «Expo 2015» var nākties atmaksāt nelietderīgi iztērēto naudu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Par Latvijas paviljona starptautiskajā izstādē Milānā "World Expo 2015" radošajiem risinājumiem atbildīgajai komandītsabiedrībai "Expo 2015" var nākties atmaksāt nelietderīgi izmantoto naudu, šodien medijiem paziņoja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Savulaik Ekonomikas ministrija (EM) ar "Expo 2015" parakstīja 3,3 miljonus eiro vērtu līgumu par Latvijas paviljona projektēšanu un pasākumu producēšanu.

Piektdien ekonomikas ministre atzina, ka komandītsabiedrības līdz šim iztērētās naudas - aptuveni 800 000 eiro - izlietojums nav skaidrs. Tāpēc ministre uzdevusi ekspertiem precīzi izanalizēt, par ko komandītsabiedrība ir maksājusi. Viņa piebilda, ka EM nav informācijas par to, ar ko komandītsabiedrība projekta ietvaros slēdz līgumus un par kādām summām.

Ministre arī atzina, ka līgumus par radošiem pakalpojumiem būs grūti izvērtēt. "Radošas lietas nav tik viegli novērtēt. Ja kaut kas sākotnēji šķiet liels un uzpūsts, pēc izvērtēšanas izrādās - nav nemaz tik traki. Bet pirmais iespaids [par "Expo 2015" līdz šim slēgtajiem līgumiem] - ir par traku. Rezultāts, kas patlaban ir piedāvāts, neatbilst tām summām, kas ir samaksātas. Ja summas būs samaksātas neatbilstoši padarītajam darbam, prasīsim kompensācijas likumā paredzētajos veidos. Tas nebūs vienkāršs process, bet ceram mēneša laikā noskaidrot," uzsvēra Reizniece-Ozola.

Ministre stāstīja, ka tiks izvērtēti ne tikai komandītsabiedrības slēgtie līgumi, bet arī EM atbildīgo amatpersonu rīcība. "Man, šķiet, ja šobrīd vairāk nekā miljons eiro iztērēts "Expo" producēšanai, noteikti jābūt kādam taustāmam vērtībām, reālam rezultātam, kuru, gadījumā, ja "Expo" Latvija nepiedalās, var izmantot citiem mērķiem, piemēram, Latvijas simtgades svinībām," saka ministre.

Lai arī patlaban komandītsabiedrība ir noslēgusi rēķinus par aptuveni 800 000 eiro, starp "Expo 2015" un EM joprojām noris sarunas par vēl dažiem komandītsabiedrības parakstītajiem līgumiem, pieņemšanas un nodošanas aktiem.

Vaicāta, vai pagājušā gada nogalē, kad valdība pirmo reizi lēma apturēt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē, EM informēja "Expo 2015" neturpināt jaunu līgumu parakstīšanu, Reizniece-Ozola atzina, ka komandītsabiedrība pēc valdības lēmuma gan mutiski, gan rakstiski tika aicināta neuzņemties jaunas saistības.

„Expo 2015” radošā komanda gan norādījusi, ka ir neizpratnē par veidu, kā „mēģina apturēt dalību izstādē „World Expo 2015””.

 „Mēs esam gatavi publiski un detalizēti skaidrot katru "Expo 2015" tāmes pozīciju. Tomēr šodien varam atspēkot tikai tās pozīcijas, kas izskanējušas publiski, jo līgums ar Ekonomikas ministriju paredz soda sankcijas, ja sniegsim jebkādu informāciju par līgumu bez iepriekšējas saskaņošanas ar ministriju.

Kā skaidro Latvijas paviljona direktore Elīna Vikmane, publikācijā minētās naudas summas ir nevis reāli iztērētais, bet pirms gada prognozētās programmas producēšanas izmaksas. Tāpat skaitļi rakstā esot minēti bez konteksta, piemēram, it kā parastam instagram profilam paredzētie līdzekļi patiesībā domāti lielākās latviešu ēdienu datubāzes izveidei foto formātā, kur paredzēts iesaistīt tūkstošus Latvijas iedzīvotājus, kā arī diasporu ārzemēs. Savukārt rakstā minētais jaundarbs esot līdz šim vērienīgākais mākslas projekts Latvijā, kurā iesaistīti 43 mākslinieki. "Jaundarbs nozīmē gan 35 minūšu muzikālu jaundarbu, kas sastāv no seniem rituāliem dziedājumiem, tautasdziesmām, instrumentālās mūzikas, jauniem skaņdarbiem," saka Vikmane.

"Katrā paviljona daļā cilvēki dzirdētu tikai kaut kādu daļu no šī skaņdarba. Šis skaņdarbs tiktu papildināts ar dzīviem instrumentiem, kas ir ērģeļu – stabuļu veidā, kas būtu bijušas šī ozolkoka zaros. Tās ir rases piles, kas pilētu no šī lapotnes un krātos šajos tēlnieka izveidotajos traukos, un ir iebūvēti mikrofoni, kas šo skaņu pārvērš ritmā un integrē šajā dzīvi skanošajā skaņā," norāda "Expo 2015" valdes loceklis Ģirts Majors.

"Expo 2015" radošā komanda arī uzsvēra, ka līdz šim ekonomikas ministrija neesot lūgusi nevienu skaidrojumu par kādu no tāmes pozīcijām, tāpēc projekta apturēšana bijis nepatīkams pārsteigums. Kopš decembra beigām komunikācija ar ministriju esot pārtrūkusi pilnībā un darbi apturēti.

Multimediālais jaundarbs esot teju pabeigts, bet nav uzsākta paša paviljona būvniecība. Pirms pāris dienām Šveices uzņēmums piedāvājis to veidot vienkāršāku un tātad par miljonu lētāku nekā iepriekš, tomēr, lai māju – ozolu pabeigtu līdz aprīļa beigām, darbi jāsāk drīz. Tādēļ, visticamāk, paviljona liktenis tiks izšķirts nākamotrdien paredzētajā ministru kabineta sēdē.

Jau rakstīts, ka ekonomikas ministre vairākkārt uzsvērusi, ka apšauba Latvijas dalības nepieciešamību "Expo 2015" Milānā. Par šo jautājumu varētu lemt valdība 27.janvārī.

Savukārt piektdien laikraksts "Diena" raksta, ka "World Expo 2015" Latvijas dalības tāme ir nelietderīga un "uzpūsta" un apstiprina jau rakstīto, ka projekts kalpojis par "naudas pumpi" atsevišķiem uzņēmējiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti