Aktuāli

Finanšu ministrijas pārstāve par izstrādāto uzņēmumu pārkāpumu sarakstu

Aktuāli

Komentārs. Uģis Lībietis par Donalda Trampa inaugurāciju ASV prezidenta amatā

Neraugoties uz kadastrālo vērtību iesaldēšanu, Rīgas centrā augs īpašuma nodoklis

Kadastrālā vērtība «iesaldēta», bet Rīgas centrā augs nekustamā īpašuma nodoklis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Saskaņā ar pērnvasar pieņemtu valdības lēmumu kadastrālo vērtību un līdz ar to arī nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums šogad ir „iesaldēts”. Tomēr tūkstošiem rīdzinieku, kas mīt Rīgas vēsturiskajā centrā, kur kopumā ir aptuveni 4000 ēku, jau tuvāko mēnešu laikā saņems būtiski lielākus nekustamā īpašuma nodokļa rēķinus.  

Visticamāk, aizvadītajā gadā pieņemtie Saeimas un valdības lēmumi par kadastrālo vērtību „iesaldēšanu” daudziem ļāva atviegloti uzelpot. Tomēr cilvēki, kuri dzīvo vai kam pieder īpašumi Rīgas vēsturiskajā centrā, jau tuvāko mēnešu laikā var piedzīvot nepatīkamu pārsteigumu – viņiem nekustamā īpašuma nodoklis pieaugs.

Turklāt, neraugoties uz Saeimas un valdības izrādīto politisko gribu vismaz gadu pasargāt iedzīvotājus no nekustamā īpašuma nodokļa kāpuma, pieaugums varētu būt būtisks.

Rīgas domes Ieņēmumu pārvaldes priekšnieks Ilmārs Ziedonis skaidroja, ka tas notiek, jo „Valsts zemes dienests virzīja grozījumus Ministru kabineta noteikumos par kadastrālo vērtību noteikšanu, kuros viņi izņēma ārā kadastrālās vērtības samazinošo koeficientu par vēsturisko apbūvi un kurš stājās spēkā ar 2017. gadu.”

Galvaspilsētas Ieņēmumu pārvaldes vadītājs lēš, ka atteikšanās no samazinošā koeficienta pieņemšanas daudzos gadījumos nozīmē, ka īpašuma nodoklī maksājamā summa teju divkāršosies un šīs izmaiņas skars daudzus rīdziniekus.

„Tas skars praktiski visus nodokļu maksātājus, kas dzīvo vēsturiskajā apbūvē, vēsturiskajā centrā,” norādīja Ziedonis.

Valsts zemes dienesta komentāru par to, kādēļ šāda situācija izveidojusies, Latvijas Radio trešdien iegūt neizdevās. Tikmēr Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība), kura vadītā komisija aizvadītajā gadā virzīja Nekustamā īpašuma kadastra likuma grozījumus, kas paredzēja vērtību „iesaldēšanu”, uzsvēra, ka, pieņemot šos grozījumus, likumdevēji nepārprotami pauduši savu gribu kadastrālās vērtības šogad saglabāt to iepriekšējā apmērā.

„Tas, ko komisija ir vērtējusi, ir termiņa pārlikšana. Ministru kabineta noteikumi nav komisijas kompetences jautājums. Savukārt, ja likumā ir noteikta termiņu pārlikšana, tad attiecīgi būtu jāgroza arī Ministru kabineta noteikumi. Vai viņi ir vai nav izgrozīti, to es jums šobrīd nevaru pateikt,” atzina Bērziņš.

Finanšu ministrija tikai nesen publiskojusi savu piedāvājumu nekustamā īpašuma nodokļa reformai. Tas paredz ieviest nodokļa atvieglojumus jeb ar īpašuma nodokli neapliekamo minimumu par katru attiecīgajā dzīvojamajā īpašumā deklarēto personu. Atvieglojums attiektos gan par zemi, gan par mājokļiem. Par šo piedāvājumu gan vēl jālemj valdībai, un šogad tas ieviests netiks.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti