Rīta Panorāma

2017. gada valsts budžets

Rīta Panorāma

Intervija ar Daigu Gaismiņu – Šiliņu

Intervija ar finanšu ministri Danu Reiznieci –Ozolu

Finanšu ministre grib 2018. gadā audzēt nodokļu slogu turīgajiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

2018.gada valsts budžeta izstrādē plānots veikt tādas nodokļu izmaiņas, lai mazinātu kopējo nodokļu slogu mazāk turīgiem iedzīvotājiem un audzētu vairāk turīgai sabiedrības daļai, to intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība).

Viņa stāstīja, ka Pasaules Banka pēc Latvijas nodokļu sistēmas pārbaudes iesniegusi savu ziņojumu, kas nosūtīts valdības sociālajiem partneriem vērtēšanai. Pasaules Banka norādījusi uz lietām, kas Latvijā darāmas gan nodokļu administrēšanas uzlabošanā, gan nodokļu politikā.

"Mēs vēl ar Pasaules Banku turpinām darbu līdz gada sākumam, un viņi līdz galam darbu nav pabeiguši," teica ministre.

Viņa gan atzina, ka jau tagad ir zināmi virzieni, kuros plānots strādāt nodokļu politikā. Proti, ir plānots sekot Igaunijas piemēram, ieviešot 0% likmi reinvestētajai peļņai.

Tāpat ir plānota lielāka progresivitāte darbaspēka nodokļos, lai mazāk turīgiem būtu mazāks nodokļu slogs un turīgākiem - lielāks.

Vēl paredzēta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) reforma, tostarp paredzot atvieglotus NĪN nosacījumus vienīgajam mājoklim. Kapitāla nodokļus, pēc ministres sacītā, visticamāk, nāksies paaugstināt, lai varētu samazināt kopējo nodokļu slogu mazāk turīgiem cilvēkiem.

Vēl paredzēts īpašs nodokļu režīms mazo uzņēmumu atbalstam, un šajā ziņa ar saviem priekšlikumiem nāks Ekonomikas ministrija.

Ministre sacīja, ka darbs pie nodokļu politikas izmaiņām notiek nepārtraukti. "Esam savākuši analītisko materiālu un ar to strādājam. Līdz aprīlim vajadzētu nodokļu stratēģiju izstrādāt," teica ministre, norādot, ka pēc tam sekos sabiedrības diskusijas par iecerētajām izmaiņām.

Reizniece-Ozola lēsa, ka diskusijas par piedāvātajām izmaiņām nodokļu politikā būs spraigas.

"Viedokļi ir dažādi, dažkārt pat pretēji, bet es domāju, ka mēs nonāksim līdz kopsaucējam," cerību pauda Reizniece-Ozola.

Ministre atzīmēja, ka 1.aprīlis ir termiņš, līdz kuram valdībai un tās sociālajiem partneriem būtu jāpanāk kompromiss par galvenajām izmaiņām nodokļu politikā 2018. gadā. Plānots, ka nodokļu politikas izmaiņas tiks ņemtas vērā 2018.gada valsts budžeta izstrādē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti