ES Tiesa atļauj arestēt «airBaltic» un Rīgas lidostas īpašumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) Tiesa nolēmusi, ka ar Lietuvas tiesas lēmumu var arestēt aviokompānijas "airBaltic" un Rīgas lidostas īpašumu 200 miljonu litu (57,92 miljonu eiro) vērtībā, vēsta portāls "Delfi.lt".

Tiesa šādu lēmumu pieņēmusi 23.oktobrī, un tas paver durvis bankrotējušās Lietuvas lidsabiedrības "flyLAL-Lithuania Airlines" ("flyLAL") kreditoriem prasīt zaudējumu atlīdzināšanu 200 miljonu litu apmērā par iespējamo "airBaltic" negodīgo rīcību, paziņoja "FlyLAL" administrators Aurims Valaitis.

Pēc viņa teiktā, tagad ir jāsagaida Latvijas Augstākās tiesas lēmums un jāveic darbības īpašuma arestam Latvijā.

Starptautiskajā lidostā "Rīga" norādīja, ka Latvijas Augstākā tiesa bija vērsusies ES tiesā ar prejudiciāliem jautājumiem - pirms lietas izskatīšanas izlemjamiem interpretācijas jautājumiem - par to, kā saprotama ES regula par citas dalībvalsts tiesu nolēmumu atzīšanu. Latvijas tiesās "flyLAL" atsaucās uz šo regulu, 2012.gadā lūdzot izpildīt Lietuvas tiesas 2008.gada lēmumu par prasības nodrošināšanu. ES Tiesa Latvijas Augstākajai tiesai ir sniegusi atbildes par regulas interpretāciju, līdz ar ko Augstākā tiesa atsāks lietas izskatīšanu.

Lidostā uzsver, ka ES Tiesa nav lēmusi par to, vai konkrētā prasība Latvijā ir jānodrošina. Šāds lēmums ir vienīgi Latvijas tiesu ziņā.

ES Tiesas skaidrojums nozīmē, ka principā minētā regula ir piemērojama tāda veida tiesvedībās, kādu ierosinājusi "flyLAL", proti, tiesvedībās par it kā notikušiem konkurences tiesību pārkāpumiem. ES Tiesas spriedums ir viens no apstākļiem, bet ne vienīgais, kuru Augstākā tiesa ņems vērā, lemjot par to, vai Latvijā izpildīt Lietuvas tiesas lēmumu.

Kā ziņots, Lietuvas aviokompānija "flyLAL" 2009.gadā bankrotēja, kā vienu no iemesliem minot negodīgu konkurenci. 2008.gadā Lietuvas Apelācijas tiesa nolēma arestēt Rīgas starptautiskās lidostas un "airBaltic" īpašumu nepilnu 200 miljonu litu vērtībā, ko bija pieprasījusi "flyLAL". Latvijas amatpersonas savukārt norādījušas, ka Lietuvas lidsabiedrības attieksme ir ļoti vienkārša - atņemsim latviešiem "airBaltic" un paši lidosim no Viļņas - un ka "flyLAL" bankrots nenotika Rīgas lidostas piemēroto atlaižu "airBaltic" dēļ.

Tiesa kā nodrošinājumu nolēma arestēt "airBaltic" un Rīgas lidostas īpašumus par šo summu, neattiecinot to vienīgi uz banku kontiem, jo tas varētu traucēt uzņēmuma darbību.

2013.gada maijā Latvijas Augstākā tiesa vērsās ES Tiesā pēc vērtējuma, vai ir pamats Latvijā neatzīt Lietuvas Apelāciju tiesas spriedumu.

Kā ziņots, izskatot strīdu starp bankrotējušo Lietuvas lidsabiedrību "flyLAL-Lithuania Airlines" ("flyLAL") un starptautisko lidostu "Rīga", kā arī nacionālo lidsabiedrību "airBaltic" par aresta uzlikšanu atbildētāju mantai, Augstākās tiesas (AT) Senāts nolēma 2013.gada maijā uzdot vairākus prejudiciālus jautājumus Eiropas Savienības (ES) Tiesai.

Saskaņā ar pieņemto lēmumu Senāts ES Tiesai jautāja, vai lieta, kurā lūgts piedzīt zaudējumus un atzīt par nelikumīgām atbildētāju darbības saistībā ar aizliegtu vienošanos un dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un kas balstīta uz citas dalībvalsts vispārsaistošu normatīvo aktu piemērošanu, ir atzīstama par civillietu vai komerclietu minētās izpratnē, ņemot vērā, ka aizliegtās vienošanās nav spēkā ar to noslēgšanas brīdi, bet normatīvo aktu pieņemšana ir valsts darbība publisko tiesību jomā, uz kuru attiecas starptautisko publisko tiesību normas par valsts jurisdikcionālo imunitāti pret citas valsts tiesām.

Lēmums par vēršanos ES Tiesā ar prejudiciāliem jautājumiem nebija pārsūdzams, savukārt līdz ES Tiesas nolēmuma spēkā stāšanās dienai tiesvedība Senātā izskatāmajā civillietā tika apturēta.

Iepriekš lidosta "Rīga" un "airBaltic" Senātā iesniedza blakus sūdzības par Rīgas apgabaltiesas lēmumu, ar kuru uzlikts arests atbildētāju mantai. Apgabaltiesa apelācijas kārtībā pērn 12.jūnijā atstāja negrozītu Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2012.gada 19.janvāra lēmumu atzīt un izpildīt Latvijā Lietuvas tiesas 2008.gada lēmumu par aresta uzlikšanu "airBaltic" un lidostas "Rīga" kustamajai mantai un mantiskajām tiesībām apjomā, kas nepārsniedz prasījuma summu - 57,92 miljonus eiro.

Iepriekš tiesas sēdē "airBaltic" pārstāvis izteicās, ka lidsabiedrībai ir milzīga loma Latvijas tautsaimniecībā un lēmuma izpilde apdraudēs un paralizēs "airBaltic" darbību. Šāds prasības nodrošinājums veicinās partneru un kreditoru satraukumu.

Tāpat tika norādīts, ka nav izpratnes par "flyLAL" pēc šāda prasības nodrošinājuma, jo strīds ilgst jau piecus gadus, - tas nepalīdzēs prasītajam, bet "sagraus "airBaltic"". Savukārt lidostas pārstāvji izteicās, ka viss smagums būs jāiznes tai, jo, uzliekot arestu mantai, lidostas darbība tiks pilnībā paralizēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti